Paylaş
Bebekler ve çocuklar için göz muayenelerini geciktirmemek önemlidir. Bazı göz problemleri yaşam kalitesini etkileyebilir. Teşhis edilen hastalığın tedavisine başlamak hastalığın seyrini değiştirebilir.
Miadında doğan çocuklarda ilk göz muayenesi 2 yaşında yapılmalıdır. Bebeklerde herhangi bir göz bozukluğu olamayacağı düşünülür. Fakat bebeklerde, yetişkinlerde görülen birçok hastalığın çıkma olasılığı vardır. Katarakt ve glokom, göz tembelliği, göz kayması, gözyaşı kanalı tıkanıklığı bunlardan birkaçıdır.
Görme bozukluğu çocuğun algılama, iletişim becerileri ve sosyal gelişimi önemli ölçüde etkilemektedir. Küçük yaşlarda fark edilen ve tedavi edilen görme problemleri ileriki yaşlarda çocuğa daha sağlıklı bir görüş sunar. Düzenli göz muayeneleri bu bakımdan çok önemlidir.
Gözyaşı kanal tıkanıklığı
Çocuklarda en çok görülen rahatsızlıklardan biridir. Gözyaşı kanallarının tıkanıklıkları veya darlıkları en büyük nedeni arasında yer alır. Yeni doğan bebeklerin bir kısmında kanalın son parçası açılmadığı fark edilir. Bu dönemde kanalın açılması için burun köküne masaj önerilmektedir. Eğer çapaklanma da oluşursa antibiyotikli damlalar kullanılır.
Doğuştan katarakt
Bazen katarakt doğuştan olabiliyor. Gözde kayma olması ve bir göz bebeğinin renginin diğerinden farklı olması doğuştan kataraktın belirtileri arasında yer alıyor. Akraba evliliklerinde ve ailesinde doğuştan katarakt olanlarda görülebilir.
Göz kayması (şaşılık)
Şaşılık, 2 gözün de paralelliğini kaybederek birinin odaklandığı cisme diğerinin odaklanamaması durumudur. Çocukların en geç 1 yaşında göz muayenesi olması tedavi için çok büyük önem taşır. 1 yaşındaki göz muayenesinde şaşılık saptanmasa bile mutlaka 3-4 yaş ve okul öncesi göz muayenesi yaptırılmalıdır.
Paylaş