A.A
Oluşturulma Tarihi: Eylül 06, 2006 11:39
Okula yeni başlayacak çocukların, eğitim-öğretimde başarısızlığa neden olan göz rahatsızlıklarının zamanında tespit edilmesi için göz muayenesinden geçirilmesi gerektiği bildirildi.
Selçuk Üniversitesi Meram Tıp Fakültesi Göz Hastalıkları Ana Bilim Dalı Öğretim Üyesi Prof. Dr. Nazmi Zengin, ilköğretime yeni başlayacak çocukların okul başarılarını doğrudan etkileyebilecek bedensel-ruhsal ve sağlık durumlarının tespiti açısından hekim kontrolünden geçmelerinin gerekli olduğunu belirtti.
Özellikle görme kusurlarının, öğrencinin algı ve öğrenme becerisi üzerinde olumsuz etkileri olduğunu ifade eden Zengin, bu nedenle çocukların okula başlamadan önce göz muayenesinden geçirilmelerinin yararlı olacağını dile getirdi.
Görmeyi azaltan bazı rahatsızlıkların çocukların okul öncesi dönemde muayene edilmeleriyle erkenden ortaya çıkarılmasının tedavi için büyük önem taşıdığını vurgulayan Zengin, şunları kaydetti:
“Miyop, Hipermetrop, şaşılık, göz tembelliği, katarakt, göz tansiyonu ve benzeri birçok hastalığın nispeten erken dönemlerde ortaya çıkarılması, daha başarılı bir biçimde tedavi edilmesini mümkün kılacaktır. 6 yaş, yani anaokulu dönemi göz rahatsızlıkları konusunda çocuklar için kritik bir dönem. Özellikle göz tembelliğinin 7 yaşından sonra tedavisi hemen hemen imkansızdır. Dolayısıyla bu rahatsızlığın geç teşhis edilmesi çocuğun başarısında, öğrenme becerisinde olumsuz etkiler yaratacaktır.”
GÖZ MUAYENESİ SAĞLIK OCAKLARINDA DA YAPILABİLİR
Anne ve babaların, çocuklarını görme ile ilgili bir rahatsızlıkları olup olmadığı konusunda dikkatli olmaya davet eden Zengin, ebeveynlerin çocuklarının göz yapılarını sık sık incelemelerini tavsiye etti.
Bunun yanında, bakmakla görülemeyen, göz yapısında bozulmalara neden olmayan rahatsızlıkların da bulunduğunun altını çizen Zengin, “Aileler bakmakla anlaşılamayacak rahatsızlıkların farkına varamazlar. Çocuklar da yaşları gereği gözlerindeki problemi algılamayabilirler. Bu yüzden anne ve babalar için en pratik olanı çocuklarını okul öncesinde göz kontrolünden geçirmektir” dedi.
Küçük çaplı ön muayenenin pahalı ekipman gerektirmediğini ve birinci basamak sağlık kuruluşlarında bile yapılabildiğini vurgulayan Zengin, yapılan temel kontrol sırasında bozukluk tespit edilirse uzman göz hekimlerince daha ayrıntılı işlemler yapılabileceğini ifade etti.
Zengin, ayrıca, okula kayıt olma döneminde, Milli Eğitim Bakanlığının Sağlık Bakanlığı ile ortak bir protokol hazırlayarak okullarda göz sağlığı taramaları yaptırmasının çok yararlı, kolay gerçekleştirilebilir, maliyeti düşük ve sürdürülebilir bir çalışma olacağını sözlerine ekledi.