Koronavirüs sürecinin çocuklara etkisine vurgu yapan Ruh Sağlığı ve Hastalıkları Ana Bilim Dalı Öğretim Üyesi Prof. Dr. Numan Konuk, başlaması planlanan yüz yüze eğitim dönemi öncesi ailelere önemli tavsiyelerde bulundu.
#EğitimBuca Tıp Merkezi’nden Fizik Tedavi ve Rehabilitasyon Uzmanı Dr. Ali İlhan İnan, ağır okul çantalarının çocukların omurgasında skolyoz gibi duruş bozukluklarına neden olabileceğini belirterek, okula başlayacak öğrencilere ağır çanta taşıtmama uyarısında bulundu.
#Okul ÇantasıÇukurova Üniversitesi (ÇÜ) Halk Sağlığı Ana Bilim Dalınca, üreme sağlığına yönelik birinci basamak saha çalışmalarında, RİA'yı (Rahim İçi Araç) dinleme cihazı sanan, kondomu “uzun geldi” diye kesen, okul çağı çocuk kaydını “organ mafyası” sananlar olduğu ortaya çıktı. <1>Yeni
Dünya Sağlık Örgütü (WHO) verilerine göre, Türkiye'de 5 yaşındaki çocukların yaklaşık 6'da 1'i kronik olarak yetersiz besleniyor. Rapora göre, Türkiye'de bebek ve çocuk ölümlerinin çoğu protein, enerji, vitamin ve mineral eksikliğinin neden olduğu beslenme yetersizliklerinden kaynaklanıyor. Bebeklerde düşük doğum ağırlığı ile doğum oranı yüzde 10 olarak belirtiliyor.
Beden eğitimi öğretmenleri okula yeni başlayan öğrenciler için tedirgin. Çünkü sokakta oynamamış, pandemi ile birlikte evlerde büyümüş alfa kuşağı çocukların kaba motor becerileri tam olarak gelişmediği için okulun düz koridorlarında bile sık sık tökezliyor ve düşerken de kendisini nasıl koruyacağını bilemiyor. Alfa kuşağı üzerine yapılan araştırmalar da beden eğitimi öğretmenlerinin bu gözlemini destekliyor.
#Alfa Kuşağı Düşmeyi BilmiyorGizem ve Gülay sosyal medyada viral olan, ilkokul 1’inci sınıf öğrencisinin annesine “Bugün harçlığımı tanımadığım birine verdim çünkü paylaşmak güzeldir” dediği videodan yola çıkarak ailelerde harçlık yönetimini konuştu. Uzmanlara göreyse harçlığın azı da çoğu da zararlı.
#Çocuk8 yaşındaki Narin Güran’ın katledilmesi haber mecralarında ve sosyal medyada geniş yer buldu. Yaşananların günlerce bütün ayrıntılarıyla anlatılması çocukları derinden etkiledi. Ebeveynlerin onlara yaşananları nasıl anlatması gerektiğini psikologlara sorduk.
#ÇocukTelevizyon ekranlarının en ünlü şeflerinden biri hayatının en mutlu günlerini yaşıyor... Çünkü her yaştan boy boy çocukları arasında yer alan güzel kızının ilk mürüvvetini gördü. Onun, aşık olmasına, kendine sevdiğiyle yeni bir hayat kurma çabalarına tanıklık etti. Şimdi de bütün ailesiyle birlikte kızının ve damadının nişanını kutluyor.
#Gordon RamsayTelevizyon ekranlarının en ünlü şeflerinden biri hayatının en mutlu günlerini yaşıyor... Çünkü her yaştan boy boy çocukları arasında yer alan güzel kızının ilk mürüvvetini gördü. Onun, aşık olmasına, kendine sevdiğiyle yeni bir hayat kurma çabalarına tanıklık etti. Şimdi de bütün ailesiyle birlikte kızının ve damadının nişanını kutluyor.
#Gordon RamsayGörsel algı, görme-algılama ikilisi çerçevesinde gelişen bu süreç. Basit gibi görünse de gerçekte oldukça karmaşık. Duyu organları (görme, işitme, tatma) ile alınan tüm bilgiler duyumsanarak anlamlandırılıp algılanır. “Duyu organları aracılığıyla elde edilen bilgilerin yüzde 80’i görme organı aracılığıyla gerçekleşir. Gözümüzle çevremizdeki uyaranları görür ve bu uyarıcılar beyin ve göz arasındaki mesafede optik sinirler aracılığı ile beyne iletilir. Beyindeki görme merkezine iletilen bilgiler düşünce şemalarında beynin görsel algıdan sorumlu bölgesinde anlamlandırılarak fikirlere dönüşür. Görsel algı sürecinde beyne iletilen görüntüler düzenlenir ve yorumlanır. Böylelikle bir görsel algı sürecinden bahsedilebilir.
#Prof. Dr. Aybige Demirci ŞenkalÇocuk enfeksiyonlarında bu kez 'beşinci hastalık' gündemde… Son zamanlarda gücünü artıran bu bulaşıcı hastalıkta, çocukların yüzleri ‘tokat yemiş gibi’ kıpkırmızı bir görünümde oluyor. Hastalık, risk grubundaki çocuklarda ise daha ağır seyrediyor. Peki beşinci hastalık neden bir anda artmaya başladı? Nasıl bulaşıyor? Yetişkinlerde de görülüyor mu? Dr. Anıl Doğan, hurriyet.com.tr'ye anlattı.
#SağlıkŞiddet eğilimi çok boyutlu, karmaşık bir konufakat üzerinde uzlaşılan bir yönü var. Şiddet ortaya çıktıktan sonra onu çözmek yerine, önlemeye odaklanmak gerekir. Çünkü ortaya çıktıktan sonra uygulanabilecek çözümler çok daha zor ve maliyetli olabilir. Geri dönüşü olmayan güçlükler doğabilir.
#Konuk Yazar‘Küresel Öğretmen Ödülü’ sahibi anasınıfı öğretmeni Mehmet Bilgin, öğrencilerini bazen ‘Taş Devri’ne götürüyor bazen uzay istasyonuna çıkarıyor. Uçmak isteyen öğrencisi için ‘zipline’ bile kuran Mehmet öğretmen, sınıfı, çocukların koşa koşa geldiği bir ‘hayal şehri’ne çeviriyor.
#Küresel Öğretmen ÖdülüÇocukluğunda disleksi sebebiyle okuma yazmayı unutan, sağı solu karıştıran, sınavların en büyük kabusu olduğunu söyleyen Anesteziyoloji ve Yoğun Bakım Uzmanı, Sağlık Hukuku Bilim Uzmanı Av. Prof. Dr. Dilek Özcengiz'in öğrenme bozukluğu olanları motive edecek hikayesi ile Çocuk ve Ergen Psikiyatrisi Prof. Dr. Burak Doğangün'ün verdiği kritik bilgiler...
#Öğrenme BozukluğuKendini gizleyebilen ve anlaşılması pek de kolay olmayan otizmin yanında dikkat eksikliği ve hiperaktivite bozukluğu görülme sıklığı gün geçtikçe artıyor. Genellikle 2-3 yaş aralığında kendini belli eden bu iki hastalık, son yıllarda aynı anda görülmeye başladı. ‘AuDHD’ olarak adlandırılan bu durum, gençleri ve yetişkinleri de hedef alıyor. Peki nasıl oluyor da iki hastalık aynı anda ortaya çıkıyor? AuDHD'nin ülkemizde görülme sıklığı nedir? Nasıl bir tedavi yöntemi uygulanıyor? Çocuk ve Ergen Ruh Sağlığı Uzmanı Doç. Dr. Semra Yılmaz ile mercek altına aldık.
#SağlıkÇocuklarda işitme cihazı seçimi ve uygulamasının, yetişkin gruba kıyasla bazı püf noktaları içerdiğini belirten Duymer İşitme Cihazları Yönetim Kurulu Üyesi ve İŞİTBİR (Türkiye İşitme Cihazı İthalatçıları ve Satıcıları Derneği) Başkanı Av. Salih Baz, “Çocuklar hareketli yapıları ve üstün keşfetme arzuları nedeniyle işitme cihazlarını farklı ortam koşullarında test etmekte, kurcalamakta ve hatta kaybetmektedir. Bu nedenle çocuğunuz için tercih edeceğiniz işitme cihazı muhakkak suya, toza ve darbeye tam dayanıklı yapılmış olmalıdır” dedi.
#1Eminim sizde de oluyordur: Bazı insanlarla bir araya geldikten sonra şöyle bir silkelenir, hız ve motivasyon kazanırsınız. Sahnedeki şovu, hafızası, akıcılığı, hazır cevaplılığı, tüm seyirciye olan hakimiyeti, hayatı algılayışı ve onu muhteşem bir şekilde önünüze getirişi, esprileri ile haklı üne sahip yılların duayen sanatçısı, her daim amatör ruhunu ve heyecanını koruyan Ali Poyrazoğlu ile sohbetin yanında sizler için yaşam derslerini de not ettim. Durmuyor... Durmasın da! Yeni nesil kendisini daha çok tanısın. Zaten hayatında en güvendiği insanların başında öğrencileri olan gençler geliyor. Sektörlere verdiği eğitimleri ise pek kimse bilmez ama kayıtlı 600 bin iş insanına eğitim vermiş. 50 yıldır bir gün bile kapanmayan tiyatro salonu geçen sene yanıyor, her şey gidiyor ama o yıkılıp kurban rolünü oynamıyor; sil baştan başlıyor her şeye çünkü o Ali Poyrazoğlu! Yüzde Yüz İlham Veren Sohbetler’de çok kıymetli ve gerçek bir sanatçı olan Ali Poyrazoğlu ile yine sizlere ilham olabilirsek ne mutlu bize... Keyifli okumalar!
#1