Oluşturulma Tarihi: Aralık 08, 2002 17:46
Dünya Sağlık Örgütü (WHO) verilerine göre, Türkiye'de 5 yaşındaki çocukların yaklaşık 6'da 1'i kronik olarak yetersiz besleniyor. Rapora göre, Türkiye'de bebek ve çocuk ölümlerinin çoğu protein, enerji, vitamin ve mineral eksikliğinin neden olduğu beslenme yetersizliklerinden kaynaklanıyor. Bebeklerde düşük doğum ağırlığı ile doğum oranı yüzde 10 olarak belirtiliyor.
WHO Gıda ve Beslenme Bülteni'nde, Hacettepe Ãœniversitesi Beslenme ve Diyetetik Bölümü Toplum Beslenmesi Anabilim Dalı BaÅŸkanı Prof. Dr. Gülden Pekcan'ın hazırladığı, ''Türkiye'de beslenme sorunları ve boyutları'' raporuna ver verildi.Â
Rapora göre, Türkiye'de bebek ve çocuk ölümlerinin çoğu protein, enerji, vitamin ve mineral eksikliğinin neden olduğu beslenme yetersizliklerinden kaynaklanıyor. Bebeklerde düşük doğum ağırlığı ile doğum oranı yüzde 10 olarak belirtiliyor.
Türkiye'de 0-5 yaÅŸ grubu çocuklarda büyüme ve geliÅŸme geriliÄŸi, demir yetersizliÄŸi anemisi, raÅŸitizm; okul çağı çocuk ve gençlerde zayıflık ve ÅŸiÅŸmanlık, demir eksikliÄŸi anemisi, vitamin yetersizlikleri, iyot yetersizliÄŸi hastalıkları, diÅŸ çürükleri; yetiÅŸkin kadınlarda zayıflık ve ÅŸiÅŸmanlık, demir yetersizliÄŸi anemisi,iyot yetersizliÄŸi hastalıkları, vitamin yetersizlikleri; yaÅŸlılarda ise beslenmeye baÄŸlı kronik hastalıklar sık görülüyor.Â
Kronik beslenme yetersizliÄŸinin bir göstergesi olan yaÅŸlarına görekısa boylu kabul edilen 5 yaÅŸ altı çocukların oranı yüzde 16 olarak açıklanırken, 5 yaşındaki çocukların yaklaşık 6'da 1'i kronik olarak yetersiz besleniyor ve yine yaklaşık yüzde 8'i ciddi ÅŸekilde düşük kilolu.Â
KANSIZLIK
Çocuklarda büyüme ve gelişme bozukluğu, kırsal alanlardan kente, doğudan batıya doğru 1.6 kez; eğitimsiz veya az eğitimli ailelerde iseeğitimli ailelere kıyasla 1.5 kez yüksek görülüyor.
Önemli bir halk saÄŸlığı sorunu olarak görülen kansızlık da (anemi) Türkiye'de oldukça yaygın. 0-5 yaÅŸ grubu çocukların ortalama yüzde 50'si, okul çağı çocuklarının yüzde 30'u, gebe ve emzikli kadınların yüzde 50'si kansızlık problemi yaşıyor.Â
Anemi, bebek ve çocuklarda büyümeyi, gelişmeyi etkiliyor ve enfeksiyonlara direnci azaltıyor. Yetişkinlerde ise yorgunluk ve isteksizliğe neden oluyor, çalışma yeteneğini etkiliyor ve ekonomik kayıplara neden oluyor. Annede anemi ise bebekte büyüme geriliğine, düşük doğum ağırlığına, anne ve bebek ölümlerine yol açıyor.
KADINLARIN YÜZDE 18'İ ŞİŞMAN
Dengesiz beslenmeye bağlı şişmanlık, beslenmeye bağlı kronik hastalıkların görülme sıklığını artırıyor. Şişmanlık, orta yaşın sorunu gibi görünüyorsa da yaşamın herhangi bir döneminde ortaya çıkabiliyor.
Şişmanlığın 3'te 1 oranında çocuklukta veya adölesan döneminde başladığı belirtiliyor. Son araştırmalara göre, Türkiye'de kadınların yüzde 33.4'ü hafif şişman, yüzde 18.8'i ise şişman.