Mutfağa ilk girdiğinde henüz küçük bir çocuktu. Anneannesinin yarattığı mucizelerden etkilenmişti. Onu babasına eşlik ettiği profesyonel bir mutfak izledi. Buradaki dinamizm ve paslanmaz çelik tezgâhların büyüsüyle kararını verdi; yeme-içme işine girecekti. Bunun için büyümeyi de beklemedi. 14 yaşından itibaren çalışmaya başladı. Son 13 yıldır ise televizyon programlarıyla hepimizin mutfaklarında! Şef Arda Türkmen’in mutfağına sızdık. Hem eski albümleri karıştırdık hem yeni gastronomi eğilimlerini konuştuk.
#Arda’Nın MutfağıMeyhane pilavı gerek sağlık açısından gerekse tok tutmasıyla Ramazan’ın bereketli yemeklerinden biri. Gelin mu geleneksel pilavımızı daha yakından tanıyalım. İşte, meyhane pilavı tarifi ve meyhane pilavını yapmanın püf noktaları…
#Meyhane PilavıBütün gününü iş yerinde geçiren birçok çalışan için akşam yemeği sofrasına yakışacak hızlı ve pratik tarifler çok önemli. Hele ki haftanın sonu yaklaşırken önceden hazırlanmış seçenekler de tükenmeye başladıysa kısa sürede yapıp yiyebileceğiniz lezzetli yemek tariflerinin önemi daha da artıyor. O halde lafı daha fazla uzatmayalım ve çorbadan tatlıya en fazla 1 saat içinde yapıp yiyebileceğiniz enfes yemek tariflerimize geçelim. Şimdiden afiyet olsun...
#Bugün Ne Pişirsem'Türkiye'de mutfağı en iyi olan şehir deyince aklınıza neresi gelir?' diye bir soru sorulsa sanırım bir çok kişi Gaziantep cevabını verir. Öyle bir şehir ki, Gaziantep'in tarihi güzellikleri, müzelerinin önüne geçmiş yemekleri... Katmerden yuvalamaya, kebaptan baklavasına bir çok detay var. Gaziantep'i hâlâ görmediyseniz, yemeklerini tatmadıysanız hayatınızda büyük bir eksik var demektir. Gaziantep, gastronomi dalında Birleşmiş Milletler Eğitim, Bilim ve Kültür Örgütü’nün (UNESCO) “Yaratıcı Şehirler Ağı”na giren Türkiye’deki iki şehirden biridir.
#Gaziantep93 Harbi’ni bitiren Ayastefanos Antlaşması bu semtte imzalandı. Yeşilçam’ın ölümsüz filmleri bu sokaklarda çekildi. Meşhur Roma dondurmasıyla da, müdavim meyhanesiyle de burada tanıştık. Velhasıl geçmişi sağlam, ortamı huzurlu Yeşilköy, her köşesiyle davetkâr...
#AyastefanosGerek yemek eleştirmenleri gerek Michelin başta olmak üzere diğer yemek rehberleri, verdikleri notları tutarlı bir sisteme oturtmadan adeta kafadan üfürüyorlar. Önemli olan kullanılan notlama sistemi yani skalanın gerisinde yatan sistemin ne olduğu.
#MichelinBeyoğlu Galatasaray’daki Çukur Meyhane’de müdavimler eğer rakılarını bitirememişse, şişenin üstüne ismi yazılıyor, dolaba kaldırılıyor. Aradan ne kadar geçerse geçsin o kişi bir daha geldiğinde keyfine kaldığı yerden devam ediyor. Müdavimler arasında kimler mi var? Sahibinin anlattığına göre Deniz Seki de orada, İlhan Şeşen de... Sağınızda Garo Mafyan, solunuzda Ahmet Ümit...
Fonda kulakları tırmalamayan, insanı mırıldanmaya teşvik eden bir müzik, önünüzde çeşit çeşit meze ile bir kadeh rakı ya da şarap... Yanınızda sohbet edecek dostlar da varsa, meyhane keyfiniz tamam demektir. Bu klasik giderek değişiyor, büyük şehirlerde “modern” meyhaneler açılıyor olsa da meyhane kültürü hala yaşıyor. İşte yenileri ve eskimeyen klasikleri ile Türkiye’nin en iyi meyhaneleri.
Masayı donatan meze çeşitleri uzun bir meyhane gecesinin habercisidir. Sıcak ve soğuk olarak ikiye ayrılan mezenin hası mutlaka günlük yapılır. İçkinin özellikle de rakının en yakın arkadaşı olan mezelerin tazeliği ve lezzeti bir meyhanenin şanındandır. Soğuk meze ayrı bir hüner gerektirir.
Şimdi tam balık zamanı. Palamut geldi, lüfer geldi, yakında istavritle hamsi de boy gösterir tezgahlarda. Çinekop, çipura ve levreğe sıra gelir sonra. Mevsim sonbahar ya, günler de kısaldı aşikar, ama hálá geceler ılıman. Meyhanelerin masaları hálá dışarda. Şöyle oturup bir sonbahar akşamı tam balık yeme zamanı. Masada buharı tüten rakı bardakları, etrafta anason kokuları.