Bir ülkede eğitim sisteminin en önemli üç ögesi; eğitim programı, öğretmen ve öğrencidir. Eğitim programları, öğretmenlerin yol haritası ve rehberidir. Hazırlanan programlar ne kadar ülkenin ve gençlerin ihtiyaçlarına cevap verebiliyorsa, ulusal ve uluslararası gelişmeleri yakından izleyebiliyorsa ve ne kadar bilimsel araştırma ve ilkelere dayanıyorsa, ancak o oranda başarılı olabilir.
#Konuk YazarHer 20 Kasım Dünya Çocuk Hakları Günü’nde ebeveynleri bilinçlendirmeye yönelik çalışmalar yapan Çocuk İçin İçerik Derneği (ÇİÇEK) bu yıl “Çocukların Dijital Dünyası” konusunu inceledi. İki gün süren çalıştayta; alanında uzman birçok kişiyle çocukların dijital yaşamındaki gelişmeleri ve etkileri değerlendirildi. Uzman kişilerce, "Çocuklar dijital dünyada ne kadar korunuyor, dijital dünyanın sunduğu avantajlar neler, dijital ortamın barındırdığı riskler ve etkileri neler, dijital dünyada çocuklarımıza nasıl rehberlik etmeliyiz?" sorularına cevap arandı.
#ÇİÇEKDilimizin ucuna kadar gelen ama çıkaramadığımız oyuncunun adı, unutulan işler, kaybolan eşyalar... Bunlar zihnimizin yaşlandığının kanıtı çoğumuz için... Oysa beyin gelişimi durmuyor, dahası akıl yürütme performansımız 50’lerimizde zirve yapıyor. Gerekense egzersiz, yani çalışan beyin ışıldıyor.
#GazetehaberleriDuygusal zeka, bireyin kendi hisleri dışında yakın çevresindeki insanların duygularını anlamasına denir. İngilizce karşılığı Emotional Quotient olduğu için kısaca. ''EQ'' şeklinde yazılır. Yapılan araştırmalar sonucunda duygusal zekanın beynin sağ lobu ile ilintili olduğu ispatlanmıştır. Duygusal zekanın önemine ve eğitimine dair merak edilenleri sizin için derledik.
#Duygusal Zeka Nedir?Doç. Dr. Meltem Eryılmaz, sanal gerçeklik ile eğitim, dijital dönüşüm sürecinde eğitim ve korona virüs sürecinin eğitimde teknoloji kullanımına yansımaları konuları üzerine değerlendirmelerde bulundu. Artık teknolojinin eğitimde kullanımının çok popülerleştiğini söyleyen Eryılmaz, teknolojinin hızla ilerlemesiyle bunun kaçınılmaz bir gerçek olduğunu kaydetti.
#Dijital DönüşümYapabilenlerin en sevdiği, yapamayanların da en korktuğu derstir matematik. Bir çocuğun matematiği iyi oldu mu diğer dersleri zaten iyi olur diye bir inanış vardır hatta. Belki bu sebepten dolayı anne babalar çocukları daha konuşmayı öğrenirken sayıları da öğretirler. Yine belki de bu sebepten dolayı çoğu çocuk ilkokuldayken, öğretmenleri onlara beden eğitimi dersleri yerine matematik dersi yaptırmıştır. Üzerine yüklenen bu öneme rağmen matematik karnemizin çok iyi olduğunu söylemek mümkün değildir. Hem ulusal hem de uluslararası sınavlarda ülke olarak matematik ortalamamız oldukça düşüktür.
#EğitimYeni bir eğitim öğretim yılına büyük umutlarla başlıyoruz. Öğretmen yetiştirme alanında araştırmalar yapan ‘öğretim üyesi, veli ve öğretmen’ kimliğimle yaptığım gözlemlerde en değerli varlıklarımız çocuklarımızı emanet ettiğimiz öğretmenlerimizi istemeden de olsa yorduğumuza, üzülerek şahit oluyorum. Bu zorluk özellikle ilköğretim yıllarında daha fazla yaşanıyor. Ev ortamından okul ortamına geçen çocuğun uyum sürecinde aile de benzer bir süreçten geçerken zorlanabiliyor. Sınıf öğretmeni Selin’in ifadesi bu resmi yansıtıyor: “Birinci sınıfın ilk dönemi velilerle çalışmayı isterdim… İnanın çocuklardan değil velilerden yoruluyoruz.”
#ÖğretmenMüzik tarihine şöyle bir göz attığımızda yetenekleriyle hayranlık uyandıran ve parıldayan ‘minik dâhilere’ rastlarız. Bu isimler arasında en ünlüsü hiç şüphesiz Wolfgang Amadeus Mozart’tır. Çok küçük yaşlarda kendisi gibi yetenekli bir müzisyen olan ablası Maria Anna ile neredeyse Avrupa’nın bütün önemli müzik merkezlerinde konserler verir. Bu küçük dâhi 10 yaşına geldiğinde senfoni, konçerto ve opera türünde besteler yapmaya başlamıştı bile.
#MüzikBacopa, hafızaya iyi gelen bitkiler arasında yer alıyor. Modern Batı bitkisel tıbbında bacopa gerginliği azaltma ve stresi önlemede kullanırken; bitkisel tıp uygulayıcıları duygusal sağlık, fiziksel dayanıklılık ve sağlıklı bir bağışıklık sistemi için de bu bitkiyi öneriyor. Peki hafızaya iyi gelen bitkilerden Bacopa'nun faydaları neler? Bacopa nasıl kullanılır?
#Hafızaya İyi Gelen BitkilerÇocuklar için 30 senedir üreten bir isim Sevim Ak. Onun çocuk karakterleri keşfetmek, büyüklerin köşeli dünyasının sınırlarını hayal güçleriyle zorlamaktan çekinmiyor; şaşırıyor, yeri geliyor hayal kırıklıklarına da uğruyor. Çocuk edebiyatındaki 30’uncu yılı şerefine Sevim Ak’a sorduk.
#Sevim AkTürkiye bir yılı daha dershane tartışmalarıyla geçirdi. Aslında dershane ve sınav sistemi tartışmaları sadece bu yıla özgü değildi. 12 Eylül dönemi de dahil olmak üzere her iktidar döneminde bu konu gündeme geldi. Çoğu zaman da tartışmalar konunun özüyle ilgili olmadı.
#DershaneÜstün yetenekli çocukların keşfi ve eğitimleriyle ilgili sorunları tespit etmek için kurulan TBMM Araştırma komisyonu raporunun açıklanmasıyla birlikte Çocuk Vakfı, Türkiye Yetenekleri Geliştirme Kurumu’nun kurulmasını talep etti.