Paylaş
Disleksi, ilk kez İngiliz Doktor W.P. Morgen tarafından 1896 yılında tanımlanmış bulunuyor. Morgen, Disleksi’yi “doğuştan kelime körlüğü” olarak ifade ediyor.
1896’dan günümüze kadar birçok Disleksi tanımı yapılmış durumda. Örneğin; Avrupa Disleksi Derneği Disleksi’yi “okuma, heceleme ve yazma becerilerini edinmede nörolojik kökenli bir farklılık” olarak tanımlıyor. Disleksi Merkezi’nin tanımına göre ise Disleksi; “zekâ düzeyi normal veya normalüstü olan, okuma hızı, okuma kalitesi, okumayı öğrenme hızı, okuduğunu anlama-anlatma becerisi, yaşıtlarına ve zekâsına kıyasla beklenenin altında kalan okuma bozukluğunun genel adı”.
Disleksili çocuklar okul öncesi dönemde çeşitli belirtiler gösterseler de asıl tanıları genelde ilkokula başladıktan sonra konulabiliyor. İlkokula başlayan çocuklar, eğitim alabilecek zihinsel gelişmeleri henüz tamamlanmadığı için okuyamıyorlar, yazamıyorlar ve matematiksel işlemleri kavramada zorluk çekiyorlar. Ancak bu onların zekâ düzeylerinde bir sorun olduğunu göstermiyor. Hatta bu nörolojik durum zekâ düzeyi çok yüksek çocuklarda bile görülebiliyor ve bu çocuklar çok özel yeteneklere sahip bulunabiliyorlar. Disleksili olduğu bilinen Albert Einstein, Leonardo da Vinci ve Tom Crouse buna kanıt olarak gösterilebilir.
Disleksili bireyler, aslında öğrenme kapasiteleri olmasına karşın, kendilerine uygun öğrenme yollarına ulaşamadıkları için sorun yaşıyorlar. Disleksili bireylerin bu sorunlarının üstesinden gelebilmeleri için özel eğitim gerekiyor. Bu bireylerin öğrenme ve öğrendiklerini ifade edebilmelerine olanak sağlayan çeşitli eğitsel ve sanatsal yöntemler, onların güçlü yönlerini ve özel yeteneklerini ortaya çıkartmalarına yardımcı olabiliyor.
Stratejik iletişim, reklam, etkinlik yönetimi ve video prodüksiyonu yapan yaratıcı fikirli bir ekip olan YPMC Media, sosyal sorumluluk projesi olarak “Disleksi” temalı bir Kısa Film Yarışması düzenlemiş bulunuyor. “Farkında mısınız?” adlı bu etkinlik toplumsal farkındalık çalışmalarına bir kampanya niteliğinde ve sürdürülebilir bir kimlik kazandırılması amacıyla hazırlanmış tematik bir kısa film yarışması.
“Farkında mısınız?” adlı yarışma Türkiye’deki 81 il ve KKTC’deki tüm üniversitelerin İletişim ve Güzel Sanatlar Fakülteleri’nin katılımı ve iş birliği ile gerçekleştiriliyor. Yarışmanın bir diğer amacı da, üniversite öğrencilerine kısa film yapımı deneyimi yaşatarak kendilerini geliştirmelerine olanak vermek ve geleceğin yetişkinleri olan bu bireylerde konu ile ilgili farkındalığı arttırmak.
Yarışma; T.C. Kültür ve Turizm Bakanlığı Sinema Genel Müdürlüğü ile T.C. Aile ve Sosyal Politikalar Bakanlığı Engelli ve Yaşlı Hizmetleri Genel Müdürlüğü tarafından destekleniyor. Kısa Film Yarışması ile hem katılımcıların hem de hedef kitlenin estetik duyum ve beğenilerinin geliştirilmesi, aynı zamanda, kültürel değerlere ve toplumun tüm kesimlerine duyarlı birer birey olarak yer almalarına katkıda bulunulması amaçlanıyor.
“Disleksi” temalı “Farkında mısınız?” adlı kısa film yarışmasına katılmak için son tarih 27 Haziran 2016. Yarışmaya katılacak eserler öncelikli olarak tematik jüri tarafından konuya uygunluk kriterleri ile değerlendirilecek. Ön eleme jürisi tarafından belirlenen eserler seçici kurula gelecek ve ilk üç seçilecek. Kazanan ilk üç kişiye toplam 16.000 TL. tutarında para ödülü verilecek. Aynı zamanda “Ben Seçtim” –halk oylaması- bölümünde tematik jüri ve ön eleme jürisinden geçen eserler yarışma sitesinden gösterilecek ve en çok beğenilen eser ayrıca ödüllendirilecek. http://farkindamisinizkisafilm.com/ adresli yarışma sitesi Haziran 2016 başından itibaren hizmete girmiş olacak.
Bu yarışmanın teması ile ilgili olarak “Disleksi Öğrenme Güçlüğü Derneği” ile işbirliği yapılmış. Yarışmaya katılacak eserleri tematik açıdan değerlendirecek jüri bu derneğin yönetim kurulu üyelerinden oluşuyor. Yarışmanın ön eleme jürisi; psikolog, davranış bilimci, sinema-televizyon akademisyenlerinden meydana geliyor. Seçici Kurul Üyeliklerini ise, ülkemizin değerli sinema ve tiyatro oyuncuları, yönetmenleri, senaristleri, gazetecileri ve sinema-televizyon akademisyenleri yapıyor.
“Farkında mısınız?” gibi çarpıcı bir adla yola çıkan Kısa Film Yarışması’nın “Disleksi” konusunda önemli bir bilinilirlik kazandıracağına ve toplumsal bir farkındalık yaratacağına yürekten inanıyorum. Bu projeye emek koyanlara yolunuz açık, amacınız gerçek olsun diyorum.
Engellerimizi hissettirmeyecek engelsiz bir yaşam dileği ile…
NOT: Disleksi konusundaki bilgiler için Bilkent Üniversitesi, Disleksi Merkezi ve Film Lovers web sitelerinden yararlanılmıştır.
Paylaş