Tam 19 yıldır iş hayatının içindeyim. Yanlış anlaşılmasın yaşım daha 35. Demek ki 17 yaşımda iken çalışma hayatına atılmışım. Daha dün gibi halbuki. ODTÜ. Kamu Yönetimini kazandığımdaki sevincin üzerinden tamı tamına 19 koca yılın geçtiğine inanmak pek mümkün değil. Ama Osmaniye’den Ankara’ya yaptığım yarı sevinç yarı hüzün dolu yolculuğun üzerinden de 19 yıl geçmiş.
Dünya genelinde yapılan pek çok araştırma, birçok işverenin esnek çalışma modeline yönelik duyduğu endişeyi boşa çıkardı. Derlediğimiz küresel çaptaki araştırma ve makalelere göre uzaktan ya da hibrit çalışma, çalışanları daha az stres, daha fazla egzersiz, daha kaliteli uyku ve daha sağlıklı beslenme konularında destekliyor ve çalışanların iş-yaşam dengesini kurmada yardımcı oluyor. Araştırmalar ayrıca, esnek çalışma modelinin sadece çalışanların üretkenliğini artırmadığını, aynı zamanda ‘yetişmiş işgücünü elde tutma aracı’ olduğunu ve verimliliği artırdığını ortaya koyuyor.
#Uzaktan ÇalışmaBazen bizi sevdiğimiz besinlere götüren şey aslında ‘midemiz’ değil, ‘duygularımız’dır. Özellikle de kaygılı, sinirli ve huzursuz hissettiğimizde duygusal açlığımızdan dolayı kendimizi birden mutfakta buzdolabının başında ya da televizyon karşısında çikolata yerken buluruz. Peki acaba bizi bu duruma getiren nedir? İşte bu haftaki yazımızda hepimizin zaman zaman yaşadığı duygusal açlık konusunda yapılacaklara değindik.
#YEMEBu haftaki konuğum, seneler önce yardımına ihtiyacımız olduğu dönemlerde her telefonumuzu anında açan, sorularımızı bıkmadan cevaplayan, olmadık saatlerde rahatlıkla arayabildiğimiz, yardımsever, kendini geliştirmeye adamış idealist kötü gün dostum, bir kız çocuğu annesi, Adanalı diyetisyen İlkay Aydın... Hem yeni açacağı ofisini, hem de meşhur Bodrum tabağını konuştuk...
#1Çalışanların iş hayatıyla özel yaşam arasında denge kurma ihtiyacı, son dönemin en ateşli tartışmalarının başında geliyor. Haftada kaç saat çalışılmalı, günlük mesai saatlerinin sınırı ne olmalı gibi sorular, dünyanın dört bir yanında şirketlerin ve çalışanların gündeminde. Biz de Bir Sorudan Fazlası serimizin bu bölümünde çalışma hayatında başarılı olmak için kaç saat çalışmak gerektiğini ele aldık. Uzmanlarımıza ve aktif olarak çalışma hayatının içinde yer alan kişilere "İş hayatında başarılı olmak için kaç saat çalışılmalı?" sorusunu yönelttik.
#Çalışma SaatleriStresiniz çevrenizdekileri de etkiliyor mu? Yaşam kalitenizi düşürüyor mu? Günlük yaşamınız, stresten dolayı etkileniyor mu? Sürdürülebilir bir stres yönetimi nasıl yapılır? Tüm bu soruları ve daha fazlasını kendinize soruyor musunuz? Eğer ki cevabınız ‘evet’ ise, bu haftaki yazımızı hemen okumaya başlayabilirsiniz. İşte uygulandığınızda hayatı kolaylaştırıp size kendinizi iyi hissettirecek ‘stressavar’ öneriler...
#Yelda BaşaranLondra’nın en popüler Uzakdoğu restoranlarından Roka, İstanbul’u sevdi. 1’inci yılını dolduran ve kendi müdavimlerini edinen mekânın başarısının ardında, markayla uzun yıllar yurtdışında çalıştıktan sonra İstanbul mutfağını kuran şef Suna Hakyemez var. Şefle iki şehrin hikâyesini ve menüdeki lezzetleri konuştuk.
#RokaBu haberi iş yerinizde okuyorsanız eğer, birazdan sık sık dokunduğunuz klavye, masa hatta kahve fincanının ne kadar temiz olduğunu merak etmeye başlayacaksınız. Zira araştırmalar iş yerlerinde ortak alanlarda sıklıkla kullanılan buzdolabı, mikrodalga, su ısıtıcı gibi eşyaların birer mikrop yuvası söylüyor. Üstelik her biri aklınızın ucundan dahi geçmeyecek mikroorganizmalar barındırıyor. Peki bu kirli alanlara günde en az birkaç kez temas etmek insan sağlığını nasıl etkiler? Uzmanlara sorduk...
#SağlıkÇalışanlar için evden çalışma sürecine uyum beklenilenden daha kısa sürse de günde ortalama sekiz saatini oturarak geçirmek ve mola saatlerini evin içinde harcamak hem fiziksel hem de zihinsel hareketsizliğe sebep oluyor. Kas ve iskelet sistemi rahatsızlıklarının yanında; odaklanma problemi, yorgunluk ve göz kuruluğu gibi etkilere sebep olan hareketsizliği önlemek için neler yapabiliriz? Sizler için bir araya getirdik.
#BürotimeHepimiz işe giderken daha özenli gitmeye çalışıyoruz ama bazı firmaların özellikle kadın çalışanlara yönelik kuralları, gereksiz bir baskı yaratıyor. Şirket kuralı olmasa bile kadınlar kendilerini makyaj yapma konusunda mecbur hissediyor. Biz de Bir Soruda Fazlası'nda bu konuda üzerinde baskı hisseden ya da kadınların makyaj yapmasının gerekli olduğunu düşünen kadınlarla konuştuk…
#MakyajBalıkesir'de internette oluşturdukları bir portal üzerinden ucuza bisiklet ve elektrikli motosiklet satma ve para kazanma vaadiyle para karşılığı üye toplayan dolandırıcılar siteyi kapatıp binlerce kişiyi dolandırdı. Vurgun yapan dolandırıcıların üyelere "Biz sizi dolandırdık. Bu bizim sorumluluğumuz özür dileriz" şeklinde gönderdiği mesaj ise vatandaşları çılgına çevirdi.
#BalıkesirBalıkesir'de internette oluşturdukları bir portal üzerinden ucuza bisiklet ve elektrikli motosiklet satma ve para kazanma vaadiyle para karşılığı üye toplayan dolandırıcılar siteyi kapatıp binlerce kişiyi dolandırdı. Vurgun yapan dolandırıcıların üyelere "Biz sizi dolandırdık. Bu bizim sorumluluğumuz özür dileriz" şeklinde gönderdiği mesaj ise vatandaşları çılgına çevirdi.
#BalıkesirCümlede geçen fiil ya da fiillerin tam olarak ne zaman gerçekleştiğini bildiren sözcüklere zaman zarfı denir. Cümledeki zaman zarflarını bulmak için yükleme ne zaman sorusu yöneltilir. Örneğin: ''Yarın hep birlikte bowling oynamaya gideceğiz.'' - Ne zaman? - Yarın. Zaman zarfı nedir ve ekleri nelerdir? Sizin için örnek cümlelerle detaylı bir şekilde derledik.
Arabada, ofiste veya mutfakta yemek yaparken... Kimi zaman bir şarkı fısıldanıyor kulağımıza, kimi zaman bir sohbet... Bazen trafikteki son durumu dinliyoruz, bazen de haberleri... Radyo kültürü şekil değiştirdi, bir süredir ‘podcast’ olarak hayatımızda... Radyo D Yayın Yönetmeni Fatih Uslu ve gazeteci-podcast yayıncısı Serdar Kuzuloğlu anlatıyor...
#Radyo