Paylaş
Stres yönetimi nasıl yapılır?
Stresle başa çıkmak ve mevcut stresi yönetmek için adım adım ilerlemek gerekir. Bunların başında stresin nedenini bulmak, kendinize sorular sormak, bakış açısını değiştirmek ve öğrenilenleri uygulamak için harekete geçmek vardır.
5 adımda stres yönetimi
Stresin nedenini bulmak ilk adım olmalı... Stresle başa çıkmanın ilk adımı strese sebep olan şeyi tespit etmektir.
Stresin kaynağını tespit etmek o konu üzerine yoğunlaşarak, baş etmek için yöntemler bulmanıza yardımcı olacaktır.
Stresli olduğunuzu kabul edin
Önce stresli olduğunuzu kabul etmelisiniz. İşyerinde, evde, ilişkilerde ya da günlük yaşamda bir nedenden dolayı strese sahip olabilirsiniz. Bu durum doğaldır. Önemli olan başlangıçta stres altında olduğunuzu bilmenizdir. Bu durumun kabul edilmesi stres yönetimi için önceliklidir.
Stresin kaynağını bulun
Eğer stresli olduğunuzu kabul ettiyseniz, stresin kaynağını bulmanız da çok önemlidir. Örneğin işyerinde patrondan baskı gördüğünüz için stresliyseniz bu stresi ev yaşantısında ya da ilişkinizde aramanız, çözüme kavuşmanıza da engel olacaktır. Bu sebeple öncelikli olarak stresin kaynağına yönelmeniz gerekmektedir. Kaynağı belirlenmiş olan stresin artık kaçacak yeri kalmaz. Sizden saklanamaz ve bu nedenle de onu yakalamanız için atmanız gereken birkaç basit adımınız kalır.
Kendinize sorular sorun
Sizde stres yaratan olayın nedenlerini, bu olayın ne zamandan beri meydana geldiğini kendinize sorun. Bu durumun sizde neden stres yarattığını öğrenmeye çalışın.
Bakış açınızı değiştirin
Çıkış noktanızı değiştirmeniz, daha iyi bir varış noktasına sahip olmanızı sağlayabilir. Stres yaşarken olaylarda tek taraflı düşünüyor olabilirsiniz. Empati yaparak durumları değerlendirme aşamasında doğru bir sonuca varabilirsiniz.
Harekete geçin
Stres yönetimi için harekete geçmesi gereken kişi, sizsiniz. Yaşanan olumsuzluklar ile savaşmak için harekete geçmekten başka yapabileceğiniz bir şey yoktur çünkü stres kendiliğinden var olmaz ve kendiliğinden yok olmayı da bilmez.
Stresli zamanlarda yapılması gerekenler
∆ Derin nefesler alın:
Stresli bir işe başlamadan önce derin bir nefes alın ve birkaç dakikalığına sadece anda kalın. Bu size kendinizi daha iyi hissettirir.
∆ Sakız çiğneyin:
Stresli ya da gergin olmanıza sebep olan bir şey yaparken sakız çiğneyin. Sakız çiğnerken beyniniz yemek yediğini zanneder ve yemek yerken tehlikede olmayacağınıza karar verir ve gerginliğiniz azalır.
∆ Dış seslerden uzaklaşın:
Teknolojik aletlerden, ekranlardan ve bildirimlerden uzaklaşmak stresten uzaklaşmak için yapabileceğiniz en etkili şeylerin başında geliyor. Bunun için her gün kendiniz için sessiz bir zaman dilimi belirleyin. Yeniden şarj olmanın, stresle baş etmenin çok etkili bir yolu olduğunu unutmayın.
∆ Konuşun ve paylaşın:
Endişeleriniz ya da sizi üzen şeyler hakkında kendinize yakın bulduğunuz kişilerle konuşun. Endişelerinizi ve sizi strese sokan durumları başkalarıyla paylaşmak o durumlara başka bir pencereden bakmanıza ve bazı durumların aslında abarttığınız kadar olumsuz olmadığını anlamanıza yardımcı olur.
∆ Hayır demekten çekinmeyin:
Çok meşgul veya stresli olduğunuzda sizin stresinizi artıracak sorumluluklara ‘hayır’ demeyi öğrenin.
∆ Yazın:
Düşüncelerinizi ve duygularınızı başka biriyle paylaşmak için kendinizi yeterince hazır hissetmiyorsanız kendinizi strese sokmak ya da etrafa bağırıp çağırmak yerine kendinize mektup yazın. Yazmak, üzerinizdeki duygusal yükünüz hafifletmenin harika yollarından biridir.
∆ Doğada açık havada zaman geçir:
Stresi azaltmanın en önemli yollarından birisi de açık havada ve tabiatla baş başa olacak şekilde zaman geçirmektir. Evde, ofiste ya da okulda stres yaşadığınızda kendinizi bir an önce dışarıya atın.
∆ İhtiyacınız varsa yardım alın:
Her şeyi denediğiniz halde hâlâ stresten kurtulamıyorsunuz, o zaman profesyonel bir yardım almanın artık vakti gelmiş demektir.
Daha az stresli bir yaşam için
· Aşırı düşünme.
· Herkesi memnun etmeye çalışma.
· Kontrolcü halinden çık.
· Mükemmel olmaya çalışma.
· Fazla sorumluluk alma.
· Saygı duymadığın insanların saygısızlığına sinirlenme.
· Seni strese sokan kişi ya da
ortamlardan uzak dur.
· Enerjinizin ve zamanınızın çoğunu, büyük etki yaratan ve üretkenliğinizi en üst düzeye çıkaran belirli görevlere ayır, küçük detaylara değil!
Stres yönetimi hayatta neleri değiştirir?
Günlük haya-tınızda her şey çok güzel giderken, stres nedeniyle her şey birden katlanılmaz bir hal alabilir. Bu nedenle de depresyon, anksiyete ve benzeri pek çok rahatsızlığın stres nedeniyle kendisini ortaya koyması kaçınılmaz olabilir. Stres yönetimi sayesinde hayata daha olumlu bir pencereden bakabilirsiniz.
Son olarak stres yaşadığınızda, kendinize şu soruyu sorun.
Bundan 5 yıl sonra bana bu stresi yaşatan şey hayatımda önemli olacak mı? Cevabınız evet ise, durumla ilgili bir şeyler yapın.
Hayır ise, bırakın gitsin.
Unutmayın tüm problemlerin çözümü kendi içinizdedir. Stresinizi yönetip dünyanızı değiştirmeniz dileğiyle...
Paylaş