Denizli’deki Laodikya Antik Kenti’ndeki kazı çalışmalarında renkli ‘Skylla grubu’ heykelleri bulundu. Bakan Ersoy, “Bu olağanüstü heykeller, Helenistik dönemin barok stilini yansıtan ve orijinal boyalarıyla günümüze ulaşan nadide eserler olması bakımından oldukça önemli” dedi.
#DenizliABD’nin Ay’a iniş yapan insansız uzay aracı Odysseus Ay’dan görüntü paylaştı. Intuitive Machines'nin CEO'su Steve Altemus konuya ilişkin açıklamasında Odysseus’un iniş yaparken yüzeye bir ayağını takıp düşmüş olabileceğini belirtti.
#OdysseusAmerikan şirketi Intuitive Machines tarafından geliştirilen “Odysseus” isimli uzay aracı Ay’ın yüzeyine başarılı şekilde iniş yaptı. ABD, 50 yıldan uzun bir süre sonra yeniden Ay misyonu gerçekleştirirken Odysseus, özel bir şirket tarafından Ay'a gönderilen ilk uzay aracı olarak tarihe geçti.
#AbdHer hafta hem bu köşedeki yazılarımda hem de pazar günleri haftalık burç yorumlarımda gezegenlerden, kurdukları etkileşimlerden ve burç geçişlerinden bahsediyorum. Peki, nedir bu gezegenler? Hangi anlamları taşıyorlar? Bu hafta onları daha yakından tanıyalım...
#MerkürLibyalı yazar Hisham Matar, ‘Babalar, Oğullar ve Aradaki Memleket’ altbaşlıklı ‘Dönüş’te babasını arayışını anlatıyor. Libya tarihine, Kaddafi yönetiminin zulmüne, kayıplara, tarihe, coğrafyaya, çocukluğa, edebiyata kadar uzanan gerilimli bir anı kitabı. Kısa ve etkileyici bir anlatı. Babasını bulup bulamayacağı konusundaki belirsizlik metne gerilimli, gizemli ve sürükleyici bir atmosfer sağlıyor.
#Hisham MatarMitolojik bir kahraman olan Odysseus, genellikle Truva Savaşının anlatıldığı öykülerde geçer. İstemediği halde savaşa zorla götürülen Odysseus, düşmanlarını yenmek için Truva atı yapılmasını önerir. Yapılan Truva Atı'nın içine mevzilenen askerler, gece olduğunda dışarı çıkarlar ve uykuda olan düşmanlarını alt edip savaşı kazanırlar. Kolları Bağlı Odysseus eserinin hem özetini hem yazarına dair bilgileri detayları ile derledik.
Sözlü kültüre ve efsanelere dayalı anlatılara mitoloji denir. Mitoloji, Eski Yunancada bilinmeyen anlamına gelen mit kelimesinden türetilmişti. Sadece Yunan ve Helenistik kültürün değil Türk, Japon, Çin ve İskandinavya gibi kadim milletlerin de kendilerine özgü mitolojileri vardır. En çok bilinen mitolojik canlıları ve özelliklerini ayrıntılarıyla derledik.
Türkiye'nin önemli çevirmenlerinden birisi olarak tanınan ve 100'den fazla İngilizce kitabı Türkçeye çeviren Osman Akınhay Fransızca bilmemesine rağmen Fransızca'dan Milan Kundera biyografisini çevirdiğini açıkladı. Akınhay'ın 'sözleri' edebiyat dünyasında da geniş yankı buldu. Kimi 'neden olmasın' dedi, kimi ise çalışmayı 'kabul edilemez...' buldu. İşte edebiyat dünyasındaki 'teknolojik çeviri' tartışması...
#Osman AkınhayWilliam H. Armstrong imzalı ‘Sounder/Sahibini Bekleyen Av Köpeği’, çarpıcı şekilde Steinbeck’in romanlarına da yansıyan 1930’lar Amerika’sında yaşayan siyahların zorlu hayat koşullarına dayanır. Şartlar ne kadar zorlayıcı olsa da insanlar arasındaki sevgi ve dayanışma duygusu o denli güçlüdür.
#SounderTarihin babası Herodot yaklaşık 2 bin 500 yıl önce Foça’dan geçmiş. Foça’yı ve Foçalıları bir cümleyle özetlemiş: “Foçalılar... Onlar kentlerini, bizim yeryüzünde bildiğimiz en güzel gökyüzü ve en güzel iklimde kurdular.” Yazın kalabalıktır Foça, dinlenmekten çok eğlenmeye gelinir. Keyfine varacaksanız buranın, eylülde gelin.
#İzmirBu hafta otomobilimize atlayıp Trakya’nın ayçiçeği tarlalarının eşlik ettiği bir yoldan, Marmara’nın Ege’ye açılan kapısına, Çanakkale’ye çevirelim rotamızı. Hem bereketli toprakları hem de stratejik önemiyle hep ilgi odağı olmuş, destanlarıyla adını dünya tarihine yazdırmış bir yer Çanakkale. “Bastığın yerleri toprak diyerek geçme, tanı!” sözlerinin adeta can bulduğu bu coğrafya, ziyaretçileri için çok daha fazlasını vaat ediyor; tertemiz bir hava, içinizi serinleten esintili rotalar, sıcacık bir güneş ve pırıl pırıl bir deniz.
#YazarTroya’nın 3 bin yıldır dilden dile dolaşan, içinde aşkı, cesareti, tutkuyu, intikamı, zaferi ve trajediyi destansı ölçüde barındıran bir hikâyesi var. Ama gerçekle mit kolayca ayırt edilemiyor. Hatta sadece antik kenti gezerek anlaşılabilecek bir hikâye de değil bu. Troya’yı anlamanın yolu biraz da çevresindeki topraklarda bugün ne yaşandığına bakmaktan geçiyor. “Bugün halen yaşayan bir Troya var” diyen kazı başkanı Prof. Dr. Rüstem Aslan’ın rehberliğinde Arkeoköy’e dönüşen Tevfikiye ve Etnoköy’e dönüşen Çıplak Köyü’nü gezdik, son Troyalıların izlerini sürdük.
#Etnoköy ÇıplakYakın zamanda ziyarete açılan Troya Müzesi, Tevfikiye Köyü sınırları içinde yer alan, UNESCO’nun 1998 yılında Dünya Kültür Mirası Listesi’ne aldığı, Troya Antik Kenti girişinde yer alıyor. 3.000 m2 sergi salonu, 11.200 m2 kapalı alana sahip müze antik kent ziyareti ile birleştiğinde insanda duygusal bir etki, bırakıyor. Meşhur Troya savaşları, tahta at efsanesi, Helen- Paris Achilleus ve Hector hepsi sizi bekliyor.
#BursaFoça’ya ilk adım attığım günü hatırlıyorum. Günün en güzel saatleriydi. Güneş Foça’daki güne veda etmeye hazırlanırken önümdeki denizi kırmızıya boyamış, üzerine içinden geldiği gibi serpiştirdiği balıkçı teknelerini küçük dalgalarla okşuyordu. Biri küçük diğeri büyük deniz adı verilen koyların önündeki irili ufaklı adacıklar ve girinti çıkıntılar ufuk çizgisini görmemi engelliyor hemen karşıdaki burunda yer alan deniz feneri ise yaklaşan akşam için sabırsızlanıyordu.
#BursaTürkiye’nin insan, toplum, düşünce dönemeçleriyle ilgili çarpıcı incelemeleriyle tanınan Nurdan Gürbilek, yeni kitabı ‘İkinci Hayat’ta eve, yuvaya, yurda dönmek kadar oradan çıkmak arzusuna da göz kırpıyor. Kendiliğinden bir ‘İkinci Hayat’a dönüşen koronavirüs günleri için ufuk açıcı, sorgulayıcı bir kitap.
#Nurdan GürbilekTroya efsanesi olarak ta bilinen Truva Savaşı, kaçırılan Sparta Kraliçesi Helena’nın kocası Menelaos tarafından geri getirilmesi için açılan savaştır. M.Ö. 500 yıllarında meydana gelen savaş, Agamemnon kumandanlığında Truva kentinde gerçekleşmiştir. Truva (Troya) Savaşı tarihi, önemi, özeti, neden ve sonuçları hakkında tüm merak edenler.
#Truva(Troya) Savaşı SonuçlarıKarşılaştırmalı edebiyatın kurucu metni kabul edilen ‘Mimesis’in Türkçeye çevrilmesi, kültür tarihimiz bakımından bir ayıbın sona ermesi ve bir ufkun başlamasıdır. Erich Auerbach, bu nefis ama çetin kitabı,1942-1945 arasında İstanbul’da yazmıştı.
#Erich Auerbach