Cinsel Obsesif Bozukluk, sıklıkla araştırılan bozukluklardan biridir. Özellikle kullanım anlamı açısından da önem teşkil eden konular arasındadır. Bu bakımdan cinsel obsesif bozukluğun ne olduğunu öğrenebilir ve nasıl geçtiği hakkında da bilgi sahibi olabilirsiniz. Cinsel obsesif bozukluk nedir? Nasıl geçer? Obsesif bozukluk neden olur detaylarıyla derledik.
#Cinsel Obsesif BozuklukOKB'nin nedenlerinin tam bir açıklaması yoktur. Bununla birlikte, genetik ve çevresel parametrelerin bir karışımından kaynaklandığı varsayılmaktadır. Biyolojik etkiler ve çevresel veya edinilmiş alışkanlıklar diğer parametreleri içerebilir. Peki, Obsesif Kompulsif Bozukluk nedir tüm detayları ile derledik.
#Obsesif KompulsifAraştırmalar her 20 çocuktan 1’inin takıntılı olduğunu gösteriyor. Bilimsel adı ‘obsesif kompülsif bozukluk’ olan bu durumun kalıcı hale gelmesinin sebeplerinden biri anne-babaların çocuklara takıntılarıyla ilgili çok sert tepkiler vermesi. Uzmanlar “Teşhisi siz koymayın” diyor.
#YazarYaşamın içerisinde bazı kişiler çeşitli konularda endişe, evham ve ya çeşitli takıntılara sahip olabilirler. Bu durumlar ile başa çıkmak için ise çeşitli çözüm önerilerine dikkat edilmelidir. Özellikle son yıllarda pek çok kişide obsesif bozukluk görülmektedir. Obsesif nedir? Tüm ayrıntıları ile sizler için derledik.
#Obsesif Nedir?Son yıllarda beslenme ve sağlıklı yaşam arasındaki ilişkinin önemine yapılan vurgular, konuyla ilgili artan araştırmalar ve yayınlar, uzmanların çeşitli uyarı ve önerileri bizleri kaliteli ve doğru besinleri yeme konusunda motive etmektedir.
#Ortoreksiya NervozaSurvivor Hanzade hayatı ve biyografisi ile yarışmanın takipçileri tarafından merak konusu oldu. Gönüllüler takımında yer alan Hanzade Ofluoğlu, Survivor 2021 Ünlüler Gönüllüler'de yarışmacı arkadaşları ile girdiği diyaloglar ile de dikkat çekiyor. Bir dönem obsesif kompülsif bozukluk ile mücadele eden ve son bölümde eşi ile yaptığı açıklama ile gündem olan Survivor Hanzade, 'Var mısın Yok musun' yarışmasıyla adını duyurdu. Survivor Hanzade zaman zaman oyunlardaki performansı ile eleştirilerin de hedefi oluyor. İşte, Survivor Hanzade'nin hayatı ve biyografisi.
#Survivor Hanzade KimYeni normal olan temizlik yaşamımızda öncelikli yerini aldı. Hepimiz pandemi öncesinden çok daha fazla elimizi yıkıyoruz. Ancak temizlik-titizlik takıntısı olan kişilerde sık el yıkama pandemi öncesinde de ritüel niteliğindeydi, yani biz elimizi bir kez yıkarken onlar 10–15 kez yıkıyorlardı.
#Cinsel TakıntılarSurvivor Hanzade'nin hayatı, yarışmanın son bölümünde merak uyandırdı. Bir dönem obsesif kompülsif bozukluk ile mücadele eden ve geçirdiği hastalıkla ilgili gündeme gelen Hanzade Ofluoğlu, Survivor 2021 Ünlüler Gönüllüler'de adından söz ettirmeye devam ediyor. 'Var mısın Yok musun' yarışmasıyla adını duyuran Survivor Hanzade'nin şampiyonluk yolunda adadaki akıbeti ise ilerleyen bölümlerde belli olacak. Peki, Survivor Hanzade kimdir, nereli ve kaç yaşında? İşte, o isimle ilgili merak edilen bilgiler.
#Survivor Hanzade KimdirSurvivor Hanzade Ofluoğlu, yarışmanın araştırılan isimleri arasında yer almaya devam ediyor. Bir dönem obsesif kompülsif bozukluk ile mücadele eden Survivor Hanzade, bu sorunun üstesinden gelebilmek için ciddi mücadeleler vermiş ve kendisini spora adamıştır. Survivor Hanzade bir dönem Var Mısın Yok Musun yarışmasında da mücadele etmiştir. Peki, Survivor Hanzade kimdir nereli kaç yaşında? işte, o isim hakkında bazı bilgiler
#SurvivorHanzade Ofluoğlu, Survivor 2021 kadrosunda yer alıyor. Geçtiğimiz günlerde Hanzade Ofluoğlu geçirdiği hastalık ile ilgili açıklama yaptı. Bir dönem obsesif kompülsif bozukluk ile mücadele eden Hanzade, 2,5 yılda normale dönebildiğini anlattı.
#Survivor HanzadeSurvivor gönüllüler takımının sempatik ismi Hanzade geçirdiği ağır hastalık ile ilgili konuştu. Bir dönem obsesif kompülsif bozukluk ile mücadele eden Hanzade, 2,5 yılda normale dönebildiğini anlattı. Hanzade’nin açıklamaları ardından obsesif kompülsif bozukluk ile ilgili araştırmalar başladı. Peki, Survivor yarışmacısı Hanzade’nin de bir dönem yaşadığı obsesif kompülsif bozukluk nedir?
#Obsesif Kompülsif Bozukluk Nedir?Pandemi sürecinde obsesif kompulsif bozukluğu olan kişiler için önemli tavsiyelerde bulunan Uzman Psikiyatrist Dr. Ali Dayi, “Kişiler arası iletişimin asla aksatılmaması gerekiyor. Akraba ve arkadaşlarla telefon ya da online görüntülü görüşme ile iletişime devam edin’’ dedi.
#Dr. Öğr. Üyesi Ali DayiUzman Psikiyatrist Dr. Ali Dayi pandemi sürecinde obsesif kompulsif bozukluğu olan kişiler için önemli tavsiyeler verdi. Dayi, kişiler arası iletişimin asla aksatılmaması gerektiğini vurgulayarak, ‘‘Akraba ve arkadaşlarla telefon ya da online görüntülü görüşme ile iletişime devam edin’’ dedi.
#PandemiPandemi tüm dünyada insanların kaygı seviyelerinin artmasına neden olurken bu salgının ne zaman biteceğinin bilinememesi de tahammül gücümüzü olumsuz etkiliyor. Türkiye’de mart ayından beri yayılan ve hayatı altüst eden virüsün psikolojik etkilerini iki psikiyatrla konuştuk. Hem psikolojimizin nasıl bozulduğunu hem de ruh sağlığımızı korumak için ne gibi önlemler alabileceğimizi anlattılar.
#GazetehaberleriObsesif Kompulsif Bozukluk (OKB) çocuklukta başlayabilen, obsesyon ve kompulsiyonlarla karakterize olan ruhsal bir rahatsızlıktır. Obsesyonlar, ısrarcı ve kontrol edilemez, istem dışı ve tekrarlayıcı düşünce, imge ve dürtülerdir.Kompulsiyonlar ise obsesif düşüncelerin neden olduğu kaygıyı azaltmak için ya da korkulan durumu engellemek için kişinin kendisini yapmak zorunda hissettiği tekrarlayıcı, abartılı davranış veya zihinsel eylemlerdir. Obsesyon ve kompulsiyonlar kişinin zamanını alır, günlük yaşantısını aksatmasına neden olur ve ilişkilerini olumsuz bir şekilde etkiler derecede olmalıdır.
#OkbObsesyon ve kompulsiyonlar toplumdan topluma, kültürden kültüre değişiklik gösterebilir. Obsesif hastalar kaygı verici düşünceler ile bu düşüncelerden kaçarak ve kaçınarak başa çıkmaya çalışırlar. Ne var ki düşüncelerden kaçmaya çalıştıkça bu düşünceler daha da artmakta ve böylelikle kısır bir döngü oluşmaktadır. Peki, obsesyon nedir?
#Obsesyon NedirHalk arasında “takıntı hastalığı” olarak bilinen Obsesif Kompulsif Bozukluk (OKB), kişide ciddi düzeyde kaygı ve huzursuzluğa yol açıyor. Dünya Sağlık Örgütünün verilerine göre, yaşam kalitesini düşüren hastalıklar içinde ilk 10’da yer alan OKB, yetişkinlerin yanı sıra çocuklarda da görülebiliyor. Ergen Psikiyatri Uzmanı Yrd. Doç. Dr. Başak Ayık, çocukluk çağında görülen Obsesif Kompulsif Bozukluk hakkında önemli değerlendirmelerde bulundu.
#ÇocukObsesif kompulsif bozukluk obsesyonların(takıntıların), kompulsiyonların (zorlantıların) ya da her ikisinin birlikte varlığı ile ortaya çıkar. Hastalık toplumda % 1.1-1.8 sıklıkta görülür, erkeklerde kadınlardan daha erken başlangıç yaşına sahiptir. Ortalama başlangıç yaşı 19.5’dir.
#Obsesyonlar