Obsesif-kompulsif bozukluk (OKB), önceden nadir olarak görülen bir hastalık olarak kabul edilse de yapılan araştırmalar tam tersini göstermiştir. Psikolojik bir sağlık problemi olan obsesif-kompulsif bozukluk, genellikle ergenlik döneminde ve 20-30’lu yaşlarda başlamasına karşın, okul öncesi çağdaki çocuklar dahil herhangi bir yaşta görülebilir. Peki Obsesif-kompulsif bozukluk tam olarak ne demek?
#Obsesif-Kompulsif BozuklukKişisel bakım ve hijyen, çiftler için çok önemli bir konu. Taraflardan birinin kişisel temizliğine dikkat etmemesi nedeniyle pek çok çift sorun yaşıyor, hatta sırf bu nedenle ilişkilerini bitirenler bile oluyor. Bunun yanında bir de takıntıya dönüşen hijyen sorunu var ki bu da çiftlere oldukça zor zamanlar yaşatıyor. Sürekli duş alan ve partnerinin yeterince temiz olmadığını düşünenler, çocuk gibi sürekli talimat verenler ya da özellikle cinsellik yaşanacağı zaman bu hijyen meselesini aşırı abartanlar olabiliyor.
#Hijyen"Her gün duş almıyor, aynı çorabı tekrar giyiyor, ağız kokusu yapacak yiyecekler yiyor, sigara içtiği için kokuyor..." Bu ve benzeri şikayetleri çiftlerden duymak çok olası ama bazen bu durum çiftlerden birinin hijyen takıntısı nedeniyle de yaşanabiliyor. Örneğin yeteri kadar duş aldığınız halde partnerinizden sürekli "Ne zaman duş alacaksın?" sorusunu işitseniz ne hissedersiniz? Böyle bir durumda kendini aşağılanmış hisseden de var partnerini temizlik konusunda takıntılı olmakla suçlayan da… Hijyen anlaşmazlıkları nedeniyle zor zamanlar yaşayanlarla konuştuk...
#HijyenKanal D’nin merak ve heyecanla beklenen yeni dizisi “Bir Derdim Var” bu akşam başlıyor. Başrollerini Birce Akalay ve Mert Fırat’ın paylaştığı dizi, ergenlik dönemindeki gençler ve ailelerinin hassas dünyasını ekrana taşıyacak. Projede rol alan oyuncularla “Bir Derdim Var”ı konuştuk.
#Bir Derdim VarUzun zamandır hayatımda olan ve yaptığı her işle gurur duyduğum klinik psikolog ve yazar Esra Ezmeci ile Çeşme’de bir araya geldik. Tatil mi psikolojimize iyi gelen, yoksa tatil psikolojisi mi? Birlikte geçirdiğimiz iki gün boyunca kafamdaki tüm bu soruları kendisine sordum. O da tüm samimiyetiyle yanıtladı.
#1Avustralyalı bir cinsellik eğitmeni olan Deanne Carson tarafından ortaya atılan 'çocuklarda rıza kültürü' tartışması sosyal medyayı ikiye böldü. Bebeklerin bezini değiştirirken ya da üzerini değiştirirken rıza alma önerisini saçma bulanlar da oldu hak verenler de... Peki uzmanlar bu konuda neler söylüyor? İşte 5 uzmandan 5 farklı yanıt...
#Çocuk GelişimiKanser (Reiche, Nunes ve Morimoto, 2004; Garssen ve Godkin, 1999; Barbara L. 1999.) ve depresyon (Yapko, 1997, 2011) hastalarıyla yapılan çalışmalar ve incelemeler bağışıklık sistemi üzerindeki psikolojik faktörlerin etkilerine ışık tutmaktadır. Çalışmalar bir taraftan olumsuz psikolojik nedenleri araştırırken bir yandan da olumlu olabilecek nedenler üzerinde sürdürülmektedir.
#PsikolojiHerhangi bir düşüncenin veya görüntünün zihninizde sürekli döndüğünü düşünün. Bu büyük sıkıntı, takıntı bozukluğunun işareti olabilir. Takıntıları yüzünden işkence çeken insanlar, çaresizlikle bu paralize eden, bitmeyen kaygıdan kurtulmaya çalışırlar. Peki bu ruh sağlığı problemiyle ilgili doğru sanılan yanlışlar neler? İşte yanıtları...
#Başak DemirizNe zaman ne lazım olacak kestiremediğim için evde birçok şeyi saklıyorum. Evliliğimizin ilk zamanları bu çok ciddi bir problem değildi ama gün geçtikçe biriktirdiğim şeylerin sayısı, evde kapladığı yer artınca eşimle ciddi problemler yaşamaya başladık.
#Başak Demiriz