Tereyağı denince çoğumuzun aklına İskender kebabın üstüne dökülen ya da kızarmış ekmeğin üstünde eriyen enfes bir lezzet gelir. Sizce kahvenin içine atılan bir parça tereyağı kahveye nasıl bir tat verir? İşte çoğumuzun aklına asla gelmeyecek bu kombinasyon, birilerinin aklına gelmiş ve ortaya 'Bulletproof coffee' yani kurşun geçirmez kahve çıkmış. Oldukça popüler olan bu kahvenin yağ kaybına yardımcı olabileceği, enerji seviyelerini zihinsel berraklığı artırabileceği iddia ediliyor. Peki nedir bu kahveyi bu kadar özel kılan şey? İddialar doğru mu? Uzmanlar ne diyor?
#Kahveİnme genelde ileri yaştaki yetişkinleri etkileyen bir durum olarak görülse de gençler arasındaki yaygınlığı gittikçe artıyor. Son dönemin en gözde beslenme uzmanlarından Dr. Tim Spector biri de henüz genç denebilecek yaşta yüksek tansiyon sonucu inme yaşadı. Spector tansiyonunu düşürmek için uyguladığı iki basit ama etkili stratejiyi anlattı.
#SağlıkEzber bozan bir bilgi ama gerçek…Patlamış mısır, özellikle bir önceki günden artan pilav, makarna, çok şekerli diye düşündüğümüz üzüm… İşte sandığımızdan daha sağlıklı olan listede adını görünce şaşıracağımız o yiyeceklerin listesi…
#Sağlıklı BeslenmeBir gün önceden artan pilavlarınız, patates ya da makarnanız aslında oldukça sağlıklı desek çoğunuz ‘Hadi canım olur mu öyle şey?” dersiniz. Ezberleri bozan bir bilgi ama gerçek… Yememek için kendimize engel olmaya çalıştığımız patlamış mısır, özellikle bir önceki günden artan pilav, makarna, çok şekerli diye düşündüğümüz üzüm… İşte sandığımızdan daha sağlıklı olan listede adını görünce şaşıracağımız o yiyeceklerin listesi…
#Sağlıklı BeslenmeEkmek ve hamur işleri, makarna, tatlılar, kısacası karbonhidratlar... Birçoğumuz bu besinleri çok sevsek de kan şekerimizde ani inişlere ve çıkışlara neden olabilecekleri endişesiyle yemekten kaçınıyoruz. Ne var ki dünyanın beslenme konusundaki önde gelen uzmanlarından birine göre, kan şekerimizde ani tepkilere yol açmadan da gönül rahatlığıyla karbonhidrat yemek mümkün. İşte bunu yapabilmenin 6 sırrı...
#SağlıkBeslenmeyle ilgili bazı yanlışlar, yapılan tüm araştırmalara karşın doğru biliniyor; araştırmacılar ne derse desin akıllardan silinmiyor. İşte beslenme söz konusu olduğunda, dünyanın en önde gelen uzmanlarının "Yeter artık" dediği efsaneleşmiş yanlışlar.
#SağlıkUzun ömürlü insanlar son dönemde bilim insanlarının gündeminden düşmüyor. Bu kişilerin genetik yapıları bir yana, nasıl bir hayat yaşadıkları, ne yiyip ne içtikleri sürekli mercek altında. 100 yaşını aşmış, kalp hastalığı, obezite, kanser, diyabet gibi kronik sorunları olmayan insanların yoğun olduğu Mavi Bölgelerden birinde yaşayan dünyaca ünlü araştırmacı Joan Sabate, hem araştırmalardan öğrendiklerini hem de kendi beslenme biçimini anlattı.
#SağlıkBirçok kişinin stresli zamanlarda pasta, börek, çörek gibi hamur işlerine yöneldiği bir gerçek. Ancak İngiltere'de Birmingham Üniversitesi tarafından yapılan araştırmaya göre, stresli dönemlerde yağlı yiyecekler ve hamur işleri tüketmek damar fonksiyonunu yüzde 1,74 oranında azaltıyor, beyne giden kan akışını yavaşlatıp oksijeni azaltarak vücudun stresin etkilerinden kurtulmasına zarar veriyor. Bu da stresi daha da artırıp ruh halimizi ve zihinsel sağlığımızı olumsuz etkiliyor.
#StresSiz de stresli, endişeli ya da üzgün olduğunuzda kendinizi buzdolabının önünde bulanlardan mısınız? Bu dönemlerde tatlıya, abur cubura, yağlı ve kalorili yiyeceklere yöneliyor musunuz? Üzgünüz ama araştırmalar stresliyken bu tür yemeklere saldırmanın stresi azaltmak yerine durumu daha da kötüleştirdiğini ortaya koydu. Peki neden böyle zamanlarda özellikle karbonhidratlı ve yağlı yiyeceklere başvuruyoruz? Hangi yiyecekler stresi yenmeye yardımcı?
#Sağlıksız BeslenmeSavaş Cebeci, sosyal medyada konuşulan görüntülerin ardından biyografisi merak edilen isim oldu. Vücut geliştirme ile ilgilenen Savaş Cebeci, Kaan Yazgan isimli MMA dövüşçüsüne meydan okumuş ve buluşmada bir araya gelerek boğuşma yaşamıştı. Peki, Savaş Cebeci kimdir? İşte, o isim hakkında detaylı bilgiler
#Savaş CebeciMeltem Soğuk Stropoli, Destek Yayınları’ndan çıkan kitabı ‘Yeşil Mavi Hayat-Ve 50 yaş’ta yaşamın değeri ve insan olmak üzerine hepimizin aklından geçen soruların yanıtlarını felsefe, edebiyat, psikoloji, bitkiler, hayvanlar, filmler ve şarkıların rehberliğinde arıyor.
#Meltem Soğuk StropoliSon yılların popüler beslenme yöntemi aralıklı orucun kilo vermede etkili olduğu bilinse de yapılan araştırmalar tek öğün beslenmenin ve aç kalınan saatleri uzatmanın sağlık açısından riskleri olduğunu gösteriyor. Uzmanlar faydalarını da saydıkları bu diyetin bilinçli şekilde uygulanması gerektiğini söylüyor.
#Melis YILMAZ96 yaşında hayatını kaybeden Kraliçe II. Elizabeth’in ölümü İngiltere’de yaşayan Türk toplumunda da büyük üzüntü yarattı. T.C. Londra Büyükelçiliği başta olmak üzere sivil toplum örgütlerinin temsilcileri ve politikacılarımız yayınladıkları mesajlarla taziyelerini ilettiler. Enfield milletvekili Feryal Clark, Haringey Belediye lideri Peray Ahmet ve Enfield Belediye lideri Nesil Çalışkan da yayınladıkları mesajlarla üzüntülerini dile getirdi. Sosyal medya, Kraliçesi II. Elizabeth’in fotoğraflarıyla doldu.
#KraliçeGün içinde ama en çok da sabahları ve soğuk kış günlerinde içtiğimiz sıcak çay ve kahveler içimizi ısıtıyor. Sadece içimizi ısıtmakla kalmayan bu içecekler aynı zamanda içerdikleri maddelerle bize zindelik de veriyor. Ancak doktorlar çay kahve içme alışkanlığı bulunanlara kritik bir uyarı yapıyor...
#Sıcak KahveSağlık otoriteleri, çocuk ve gençlerin sağlıklarını korumak için haftanın her günü en az 60 dakika fiziksel aktiviteye katılımını öneriyor. Bununla birlikte, bu düzeyde fiziksel aktiviteye katılan çocuk ve genç oranının yüzde 20’lerde kaldığı biliniyor. Okul çağı çocukların fiziksel aktiviteye katılımını olumsuz etkileyen bir çok neden vardır. Bu nedenler içinde en öne çıkansa fiziksel aktiviteye katılan çocukların yorularak akademik derslere yeterince odaklanamayacağı, okul ve ders başarılarının düşeceği algısıdır.
#Konuk YazarSabri Ülker Vakfı ve The Nutrition Society ortaklığının Türkiye’de ilk defa düzenlenen ‘Sağlık için Beslenmenin Rolü’ Konferansı, dengeli beslenmenin toplum sağlığının geleceği için oynadığı kritik öneme dikkat çekti. En son araştırmalara göre Türkiye’de sağlık okuryazarlığı konusunda yetişkin nüfusun büyük kısmı ‘yetersiz’ veya ‘sorunlu’ bilgi düzeyine sahip. Beslenme konularında eksik veya hatalı bilgi edinmek yani yetersiz sağlık okuryazarlığı, Türkiye’de obezite ve aşırı kilolu olma durumunu, erkeklerde yüzde 20, kadınlarda ise yüzde 28’e çıkarıyor. Bireylerde eğitim düzeyi düştükçe hastalık oranı da artıyor.
#Sabri Ülker VakfıBasketbol Kulübü (ÇBK) Mersin Yenişehir Belediyesi, geride kalan 2021-2022 sezonunda talihsiz sakatlıklara rağmen ilklere imza attı. Bitci Kadınlar Türkiye Kupası’nı ilk kez müzesine götürüp kente en büyük sportif başarısını kazandıran ÇBK, kulüp tarihinde ilk kez Final-Four oynadığı FIBA Kadınlar Avrupa Kupası’nda (EuroCup Women) 4’üncülük elde etti. Turuncu-lacivertliler, ikinci kez de Herbalife Nutrition Kadınlar Basketbol Süper Ligi play-off serisinde final oynama başarısı gösterdi.
#ÇukurovaHerbalife Nutrition Kadınlar Basketbol Süper Ligi final serisi ikinci maçında Fenerbahçe Safiport sahasında ÇBK Mersin Yenişehir Belediyesi’ni 95-56 mağlup ederek durumu 2-0’a getirdi. Karşılaşmanın en skorer ismi attığı 25 sayıyla Fenerbahçe Safiport’tan Sabally oldu.
#Fenerbahçe SafiportHerbalife Nutrition Kadınlar Basketbol Süper Ligi Play-Off çeyrek final serisi ikinci maçında Nesibe Aydın, deplasmanda Galatasaray’ı 53-49 mağlup ederek seride durumu 2-0’a getirdi ve yarı finalde Fenerbahçe Safiport’un rakibi oldu.
#Fenerbahçe Safiport