Nükleer enerjinin kullanımı konusunda yasal boşluğu ortadan kaldırmak için çalışmalara başlandı. Yasa teklifinin, bir ay içinde TBMM’ye gönderilmesi planlanıyor. Türkiye, nükleer teknolojiyi ve nükleer enerjiyi kullanmak için hem uluslararası düzenlemeler hem de Paris Anlaşması hükümlerine uygun bir yasal altyapı oluşturacak. Tüm işletmecilerin, yatırımcıların ve devletin sorumlulukları ayrı ayrı belirlenecek. Halkın, çevrenin, gelecek nesillerin nasıl korunacağına ilişkin kurallar da konulacak.
#Nükleer Enerji YasasıTÜRKİYE ile Rusya arasında Akkuyu’da Nükleer Güç Santrali’nin tesisine ve işletimine dair işbirliğine ilişkin anlaşmayı onaylayan kanun tasarısı, TBMM Genel Kurulunda kabul edilmiş bulunuyor. Yasa, Mersin Akkuyu’da bir nükleer güç santrali kurulması ve işletilmesine yönelik düzenlemeler içeriyor.
TBMM Genel Kurulu’nda önceki akşam kabul edilen Nükleer Santral Yasası’nın oylaması sırasında bazı AKP’’li milletvekillerinin Meclis’te olmayan arkadaşları için sahte oy pusulası doldurduğu ortaya çıktı. Sahte oy pusulaları muhalefetin yoklama istemesi üzerine ortaya çıktı.
Almanya’da erken seçim öncesi herkes farklı hayaller kuruyor. Scholz, “Başbakan olarak kalmak istiyorum” diyor, ancak anketlere göre bu çok zor. Başbakanlığa en yakın aday CDU lideri Merz. Onun da kardeş parti sorunu var. CSU lideri Söder, Yeşiller ile ortaklık yapmak istemiyor. AfD’ye ise kimse yanaşmıyor. Yeşillerli Habeck ‘Başbakan’, Baerbock yine ‘Dışişleri Bakanı’, koalisyonu deviren Lindner ise yine ‘Maliye Bakanı’ olmak istiyor. Yani herkes hayal kuruyor.
#ALMANYAAlmanya’da hükümetin küçük ortağı FDP lideri Christian Lindner’in ekonomi politikasında dönüşüm içeren ‘Temel Ekonomi Belgesi’, çeşitli çevreler tarafından “Ekonomi değil, bu boşanma belgesidir” yorumlarına yol açtı. Söder ise hükümeti çok sert eleştirdi: “Birbirlerine mektup gönderen bir hükümet artık görevini yapacak durumda olmadığını göstermektedir. Bu da Almanya için rezil bir durumdur.”
#ALMANYAAlmanya’da SPD, Yeşiller ve FDP’den oluşan koalisyon hükümetinde yaşanan görüş ayrılıkları nedeniyle sancıların iyice arttığı, özellikle son dönemlerde daha belirgin bir şekilde görülmeye ve duyulmaya başladı. Nitekim bunu SPD’li Şansölye Olaf Scholz da çok açık bir biçimde itiraf etti. Hem de Hindistan’a yapmakta olduğu resmi ziyaret sırasında.
#ALMANYAKoalisyon ortağı FDP tarafından hazırlanan önerge, büyük ortak SPD’yi kızdırdı. SPD Eş Genel Başkanı Lars Klingbeil, FDP’nin büyük bir hata yaptığını söyledi. CSU’lu Bayvera Başbakanı Markus Söder bile önergeyi ‘boşanma belgesi’ olarak nitelendirdi.
#AlmanyaAlmanya’da silahlanmaya, nükleer santrallara en kararlı şekilde karşı çıkan parti Yeşiller’di. Maden ocaklarının kapatılmasında, çevre ve iklim korunmasında en çok ısrar eden parti Yeşiller’di. Silahsız barışa en fazla destek veren parti Yeşiller’di. Hâlâ da öyle... Ama değişen koşulların göz önünde bulundurulmaması, bazen de bulundurulması Yeşiller’i gözden düşürdü.
#ALMANYAPassau’da düzenlenen geleneksel ‘Kül Çarşambası’ etkinliğinde konuşan CSU Genel Başkanı Markus Söder, “Bu hükümetin işi bitti” derken erken seçim talebini yineledi. Sağ popülist AfD’nin göçmen kökenlileri sınır dışı planlarını sert bir dille eleştiren Söder, mahkemenin faşist denilmesine izin verdiği AfD’li Björn Höcke’ye “İyi yolculuklar Moskova’ya” dedi.
#ALMANYAAlmanya’da SPD, Yeşiller ve FDP’den oluşan koalisyon hükümetinde yaşanan görüş ayrılıkları yeniden alevlendi. Başbakan Olaf Scholz (SPD), içte yaşanan görüş ayrılıklarının ve tartışmaların dışa yansıtılmamasına özen gösterilmesi çağrısında bulunduğu halde, Yeşiller ile FDP yine birbirine girdi.
#ALMANYAAlmanya’da SPD, Yeşiller ve FDP’den oluşan koalisyon hükümetinde şimdi de ‘Çocuk Parası’ sancısı yaşanmaya başladı. Hükümetin küçük ortağı FDP Genel Başkanı ve Federal Maliye Bakanı Christian Lindner’in ‘Çocuk Parası’nda artış yerine çocuğu olanların vergiden muaf gelir ve kazanç dilimini artırma planlarına SPD ile Yeşiller tepki gösterdi.
#AlmanyaAlmanya’da ekonominin küçülmesi, göç akınıyla birlikte aşırı sağcı AfD’nin yükselişe geçmesiyle ‘Almanya hasta adam’ tartışması başladı. Alman Maliye Bakanı Lindner, Davos’ta yaptığı açıklamada iddiaları reddederek, ülkenin kısa bir kahve molası aldığını söyledi.
#ALMANYAAlmanya’da 26 Eylül 2021 tarihinde yapılan genel seçimlerden sonra 1950’li yıllardan beri bir ilk yaşandı. Sosyal Demokrat Parti, Yeşiller ve Hür Demokrat Parti (FDP) bir araya gelerek ‘üçlü koalisyon’ oluşturdu. Ve SPD’li Olaf Scholz, uzun süren pazarlıklardan sonra 8 Aralık 2021’de başbakanlık koltuğuna oturdu.
#AlmanyaAlmanya’da 26 Eylül 2021 tarihinde yapılan genel seçimlerde Sosyal Demokrat Parti (SPD) yüzde 25.7, muhafazakâr Hıristiyan Demokrat/Hıristiyan Sosyal Birlik Partileri (CDU/CSU) yüzde 24.1, Yeşiller yüzde 14.8, liberal Hür Demokrat Parti (FDP) yüzde 11.5, sağ popülist Almanya için Alternatif (AfD) yüzde 10.3 oy aldı. Sol Parti yüzde 4.9’da kaldığı halde 3 seçim bölgesinde adayları en fazla oy aldığı için yüzde 5 barajına takılmayıp Federal Meclis’e girdi.
#AlmanyaCSU’nun Münih’teki kurultayına katılan CDU Genel Başkanı Friedrich Merz, Başbakan Olaf Scholz’a böyle seslendi: “Sığınmacı sorununu birlikte çözelim. Nasıl 1993’te SPD ile işbirliği yaparak İltica Yasası’nı değiştirdiysek, şu andaki sığınmacı sorununa da çözüm bulabiliriz. Bu hükümet ortağı Yeşiller yüzünden suya düşmemeli. Yeşiller’le bu işi birlikte beceremeyecekseniz atın onları, birlikte yapalım.”
#Markus Söder