Diyarbakır’da yoğun bakım ünitesinde 8 aydır tedavi gören Faruk U.’nun (31) ölüm haberini alan yakınları, hastane personeline saldırdı. Yoğun bakım ünitesinde hasar oluşurken, darp raporu alan 2 sağlık çalışanı, 1 temizlik ve 1 de güvenlik görevlisinin şikayeti üzerine olayla ilgili inceleme başlatıldı.
#DiyarbakırDiyarbakır’da yoğun bakım ünitesinde 8 aydır tedavi gören Faruk U.’nun (31) ölüm haberini alan yakınları, hastane personeline saldırdı. Yoğun bakım ünitesinde hasar oluşurken, darp raporu alan 2 sağlık çalışanı, 1 temizlik ve 1 de güvenlik görevlisinin şikayeti üzerine olayla ilgili inceleme başlatıldı.
#HastaneABD’deki ünlü Mayo Clinic’de görevli Türk nöroloji profesörü Nilüfer Ertekin Taner, Alzheimer hastalığını ve beyin bozukluğunun farklı etnik gruplardan insanları nasıl etkilediğini daha iyi anlamak için potansiyel olarak çığır açan çalışmasına 41 milyon dolarlık bir devlet desteği aldı. Araştırmadan elde edilecek verilerin, tedavi yolunu açabileceği belirtildi.
#ABDDiyanet İşleri Türk İslam Birliği’nin (DİTİB) Köln’deki Genel Merkezi’nde, ‘Dünya Alzheimer Günü’ etkinlikleri çerçevesinde ‘Göç ve Demans–Kimseye Etmem Şikâyet’ adlı kitabın tanıtımı yapıldı. ‘Maziye Bir Bakıver’in ardından ‘Kimseye Etmem Şikâyet’ ile 60 yıllık iş gücü göçüne bir başka açıdan yeniden baktığını söyleyen kitabın yazarı Fatma Dik-Thiel, eserinde, Anadolu’dan gelen yaşlı göçmenlerin yaşam öykülerine yer verdi.
#DİTİBOsmaniye’nin Kadirli ilçesinde devlet hastanesinde 15 Ağustos’ta doğum yapan Şevval Sarıgöz'ün bebeği sakat kaldı. Doğumu doktorun değil, temizlik görevlisinin yaptırdığı ileri sürüldü. Hastane yönetimi sorumlular hakkında soruşturma başlattı. Sarıgöz, "Doğuma doktor gelmedi. 2 ebe ve 1 temizlikçi bana doğum yaptırdı.Bebeğim şu anda 20 günlük ve sağ kolu tutmuyor. Adana’da doktorlar 'yüzde 90 sakat kalır' dediler" iddiasında bulundu.
#OsmaniyeNöroloji uzmanı Dr. Sevda Sarıkaya, hayatını kaybeden babasının nasihatiyle Alzheimer hastalarına ve hasta yakınlarına yardım eli uzatıyor. 2014 yılında beyninde tümör bulunan babası Mehmet Belgil’in ölmeden önce hastalığına bağlı hafıza problemleri yaşamasıyla kendisi de bir demans yakını oldu. Babasının kendisine ve doktor olan ağabeyine “haftada bir gün ihtiyaç sahibi hastalara yardım edin” sözünden ilham alarak Alzheimer hasta yakınlarına eğitim vermeye karar verdi, ücretsiz Alzheimer okulu açtı. Tedavisi olmayan ve bakımı zor olan bu hastalıkta, doğru bakım tekniklerini öğretmek için çıktığı yolda bu zamana kadar 5 binden fazla kişiye eğitim vererek hasta yakınlarının kraliçesi oldu.
#Dr. Sevda SarıkayaNedeni henüz kesin olarak tespit edilemeyen, gizemli bir hastalık. Merkezi sinir sisteminde bulunan ve sinir hücrelerinin görevlerini yerine getirmesine katkı sağlayan koruyucu madde (miyelin) ve beyin hücreleri zarar gördüğünde ortaya çıkıyor. Kronik bir hastalık olan multipl skleroz’un (MS) bilinmeyenlerini uzmanlara sorduk.
#MSHamilelikte baş ağrısı sorunu yaşayan anne adayları hamilelikte baş ağrısı neden olur, nasıl geçer, ne iyi gelir merak ediyorlar. Hamileliğin ilk belirtileri arasında yer alan baş ağrısı, çoğunlukla anne adaylarının gebelikteki ilk üç ayında kendini göstermektedir. Bunun nedeni genellikle vücuttaki ani hormonel değişim ve kan hacmindeki artışlar olabilir ve ani baş ağrılarına yol açar. Sık sık ve dinmeyen baş ağrıları ense ve göz ağrılarına kadar ilerleyebiliyor. Peki, hamilelikte baş ağrısı neden olur, nasıl geçer? Nöroloji Bölümü Uzmanı Dr. Keriman Oğuz, hamilelikte görülen baş ağrısı ile ilgili anne adaylarına önemli bilgiler verdi.
#GebeStres, yorgunluk, çalışma hayatı ve zor yaşam koşulları sağlığımızı etkilerken uyku düzenimizi de bozuyor. Oysa kaliteli uyku ruh ve beden sağlığımız için çok önemli. İngiltere’de 25 yıl süren bir araştırmanın sonuçlarına göre, 6 saatten az uyuyan orta yaşlı kişilerin demansa yakalanma olasılığı yüzde 30 daha fazla.
#GazetehaberleriNöroloji Uzmanı Dr. Burçak Ekinci Evci, “Bacaklarda hareket ettirme dürtüsü, yanma ve karıncalanma şeklinde ortaya çıkan huzursuz bacak sendromu kadınlarda erkeklere göre iki kat fazla görülüyor. Çoğunlukla 20 yaş altında başlayan hastalıkta erken tanı ve tedavi yaşam kalitesini artırıyor” dedi.
#Nöroloji Uzmanı Dr. Burçak Ekinci EvciÇin’den başlayarak kısa bir sürede tüm dünyaya yayılan ve yüzbinlerce kişiyi etkileyen koronavirüs, solunum yoluyla bulaşan bir hastalık olmasına rağmen vücudun pek çok sistemini vurabiliyor. Kalp, karaciğer, böbrek gibi organlarda yan etkilere neden olabildiği belirtilen koronavirüs nörolojik problemlere de yol açabiliyor. Nöroloji Bölümü’nden Prof. Dr. Dilek Necioğlu Örken, koronavirüsün nörolojik etkileri hakkında bilgi verdi.
#Covid-19Dünya genelinde nüfusun yüzde 1-15 arasında görülen Huzursuz Bacaklar Sendromu (HBS), hakkında bilgi veren Nöroloji Bölümü’nden Uzm. Dr. Burçak Ekinci Evci, “Bacaklarda hareket ettirme dürtüsü, yanma ve karıncalanma şeklinde ortaya çıkan huzursuz bacak sendromu kadınlarda erkeklere göre iki kat fazla görülüyor. Çoğunlukla 20 yaş altında başlayan hastalıkta erken tanı ve tedavi yaşam kalitesini artırıyor” dedi.
#SağlıkEn sık migren atağını ortaya çıkardığı bilinen nedenler arasında uyku bozuklukları, stres, açlık, keskin kokulu parfüm veya kimyasallar olduğunu belirten Uzman Dr. Berkan Kaplan, "Buna ek olarak parlak ışık, yüksek ses, kadınlarda adet dönemi, hava değişimleri ve aşırı rüzgarlı havalar, bazı ilaçlar, sigara, mayalı yiyecek ve içecekler, basınç değişimleri, çay, kahve ve kola gibi içecekler dahil çikolata bile atak oluşturabilir" dedi.
#MigrenBaş dönmesi, baş ağrısı, el, kol, ayak, bacaklarda uyuşma, güçsüzlük, istemsiz hareketler, görme bozukluğu, ellerde titreme, kasılma, uyku sorunları, unutkanlık gibi problemleri bulunan kişilerin başvurması gerektiği yer nöroloji bölümüdür. Peki, nöroloji nedir? Bu konu hakkında bilgi vermek yararlı olacaktır.
#Nöroloji Nedir?Sağlık bilimi olan tıp birçok alana ayrılmış durumdadır. Bu alanlardan biri olan nefroloji halkın çok merak ettiği alanlardan biridir. Nefroloji nedir, nefroloji bölümü neye bakar gibi sorular sıklıkla sorulmaktadır. Bu yazımızda nefroloji bölümü ile ilgili merak edilen tüm soruların yanıtlarını sizin için derledik.
#Nefroloji Nedir?Daha gencim ama ellerim titriyor neden diye merak mı ediyorsunuz? Ergenlik döneminde başlayan, ancak 20’li yaşlardan itibaren kendini daha belirgin bir şekilde gösteren el titremesi, akla ilk olarak Parkinson hastalığını getiriyor. peki genç yaşta el titremesi neyin belirtisi?
#Esansiyel TremorÇocukların yaklaşık yüzde 8’inde görülen migrenin yiyecekler ile tetiklendiğini ifade eden Doç. Dr. Yasemin Topçu “Çocuklukta migreni tetikleyen besinlerin başında çikolata ve peynir geliyor. Portakal, mandalina gibi narenciye ürünlerinin yanı sıra baharatlı yiyecekleri de tüketirken dikkatli olmalısınız” dedi.
#ÇocukEvrensel bilime üst düzey katkıları nedeniyle Eczacıbaşı Topluluğu’nun Tıp Onur Ödülü’ne layık görülen Prof. Dr. Marsel Mesulam Hürriyet’e konuştu. 40 yaşında Harvard’ın en genç profesörlerinden biri olan Prof. Mesulam, Alzheimer’ın neden tedavi edilemediği sorusuna, “Meteoroloji havayı tahmin ediyor ama değiştiremiyor. Alzheimer’da da bu noktadayız” cevabını verdi. Prof. Mesulam, Harvard’ı ansiklopediye bakarak seçtiğini anlattı.
#Marsel Mesulam