İnsan beyninde yaklaşık 100 milyar hücre bulunmasına rağmen, nöron üretimi yaşla birlikte zayıflar. Arizonalı nörobilimci Emily McDonald ise beyin hücrelerinin oluşumunu hızlandırmanın dört etkili yolunu paylaştı. Bu yöntemler, zihinsel sağlığınızı destekleyerek öğrenme ve hafızayı güçlendirebilir. İşte düşünme yeteneklerinizi artırmanın 4 kolay yolu…
#SağlıkDünyanın önde gelen uzmanlarından oluşan bir komisyonun yayımladığı rapor, çağımızın vebası demansla ilgili çok önemli veriler ortaya koydu. Buna göre neredeyse her iki demans vakasından biri kolayca ortadan kaldırılabilecek faktörlerden kaynaklanıyor. Peki ne bu faktörler ve beynimizi demanstan korumak için neler yapabiliriz?
#SağlıkSosyal medyada oldukça popüler bir trend olan ağız bantları, Amerikalı oyuncu ve talk show sunucusu Jimmy Fallon'un da bu bantları kullanmayı düşündüğünü açıklaması ile yeniden gündem oldu. Peki bu bantlar gerçekten uyukuya dalmayı ve derin uykuda kalmayı kolaylaştırıyor mu? Riskleri var mı?
#Ağız BandıUyurken ağızdan değil burundan nefes almanın daha sağlıklı olduğu, derin uykuya dalmayı kolaylaştırdığı, daha az horlamaya yardımcı olduğuna inanıldığı için pek çok insan uyurken ağız bandı kullanıyor. Sosyal medyada da oldukça popüler olan bu uygulamayı Amerikalı oyuncu ve talk show sunucusu Jimmy Fallon da deneyeceğini açıklayınca tekrar gündeme geldi. Peki bu uygulama gerçekten işe yarıyor mu? Bu şekilde uyumak riskli mi? Uzmanlar ne diyor?
#Ağız BandıUzun yaşamak, 100 yaşını hatta sonrasını görmek son dönemde pek çok kişinin hayali haline geldi. Bunu başarabilmiş kişilerin genetik yapıları, nasıl bir hayat yaşadıkları, ne yiyip ne içtikleri bilim insanları tarafından sürekli mercek altına alınıyor. Yıllardır 100 hatta 110 yaşını aşmış kişilerle araştırmalar yapan bir bilim insanı da tespit ettiği 9 ortak noktayı anlattı...
#SağlıkDers kitaplarında yer alan ve dilin farklı bölümlerinin farklı tatları algıladığına işaret eden o grafiği hepimiz hatırlarız. Geçtiğimiz günlerde yayımlanan bir makale bu konuda pek çok detayı yanlış bildiğimizi ortaya koydu.
#DilUzun ömür denince akla teknoloji zengini Bryan Johnson gibi teknoloji zenginlerinin çılgın projeleri geliyor ama çok daha basit şekilde de ömür uzatmak mümkün. Nasıl mı? Gelin 100 yaşındaki Joyce Preston'ın bu konudaki tavsiyelerine kulak verelim.
#Uzun Ömürİlk aşık olduğumuzda neden gözümüz karşımızdakinin kusurlarını görmez? Karnımızda uçuşan kelebeklerin, terleyen avuçlarımızın sebebi nedir? Neden hep sevdiğimizle birlikte zaman geçirmek ister, onu yeri gelince kendimizden bile kıskanırız? Peki sevilen kişi hayatımızdan çıktığında bu kaybın vücudumuza nasıl bir etkisi olur? Bilim insanları bütün bunları teker teker anlattı...
#AŞK“Aşk.” Leyla ile Mecnun, Kerem ve Aslı gibi... Mitolojilere, efsaneler, kitaplara, şiirlere konu olan... Filozofların, psikologların bir ömür anlamlandırmak için uğraştığı... Peki nedir “Aşk?” Tek bir tanımı olabilir mi? Bence olamaz, parmak izi gibidir aşk... Hayatı nasıl gördüğümüz ve kim olduğumuzla doğru orantılıdır, herkes kendince yaşar. Dolayısıyla biri için doğru olan diğeri için pekâlâ yanlış olabilir. Peki, aşkın bir kimyası ya da süresi var mı? Beyin mi yoksa kalp mi âşık olan? İlk görüşte aşk ne kadar mümkün? 14 Şubat Sevgililer Günü arifesinde psikolojik ya da romantik açıdan değil de nörobilimcilerin çalışmaları ışığında anlamaya çalışalım aşkı dedim. Prof. Dr. Derya Uludüz ile 7 soruda ele aldık.
#AşkMenopozun, ileri yaşlarda demans gelişimi için önemli bir risk faktörü olabileceğine ilişkin veriler günden güne artıyor. Hem araştırmalar hem de uzmanlar menopozun beyinde bir takım değişikliklere sebep olduğu konusunda hemfikir. Peki menopoz beyni nasıl değiştiriyor? Menopoz gerçekten Alzheimer ve demans riskini artırıyor olabilir mi?
#MenopozMenopozun, ileri yaşlarda demans gelişimi için önemli bir risk faktörü olabileceğine ilişkin veriler günden güne artıyor. Hem araştırmalar hem de uzmanlar menopozun beyinde bir takım değişikliklere sebep olduğu konusunda hemfikir. Peki menopoz beyni nasıl değiştiriyor? Menopoz gerçekten Alzheimer ve demans riskini artırıyor olabilir mi?
#MenopozSağlıklı bir yaşam ve uzun bir ömür için en önemli unsurlardan biri uyku. Uzmanlar, sağlık için günde 7 ila 9 saat uyumayı tavsiye etse de geçtiğimiz günlerde yayımlanan bir araştırma bazı faktörlerin uyku süresinden daha önemli olduğunu ortaya koydu. İşte ayrıntılar...
#UykuDünya'daki en yüksek dağ hangisidir? Peki okyanusların en derin yeri neresidir? Bunlar cevabını hepimizin ilkokuldan beri bildiği sorular, değil mi? Ama bir soru var ki 2023 yılında bile halen tartışmalara neden oluyor: En uzun akarsu hangisidir? "Nil Nehri" dediğinizi duyar gibiyiz ancak bu cevap yakın zamanda geçerliliğini yitirebilir. İşte ayrıntılar...
#Amazon NehriHayvanlar da bizim gibi rüya görüyor mu? Rüya görmenin insana özgü bir özellik olduğu düşünülüyordu. Ancak, bilim insanları canlılar dünyasında rüya görmenin sanılandan daha yaygın bir durum olduğunu ortaya koydu. Hayvanların insanlar gibi rüya görmesi, gelişmiş bir hayal gücüne sahip oldukları varsayımını da ortaya çıkarıyor. Peki ama hayvanlar rüyalarında ne görüyor? İşte şaşırtıcı detaylar...
#Uyku BilimiBilim dünyasında ve buna paralel olarak da tıpta yaşanan gelişmeler insanlığın var oluşundan beri çare aradığı ‘ölümlülüğü’ ortadan kaldırabilir mi? Dünyanın en saygın bilim dergilerinin başında gelen Nature’da, dün yayınlanan makale, deyim yerindeyse dünyayı ayağa kaldırdı.
#Organ NakliABD'de 2006 yılında yayımlanan ve sonrasındaki yüzlerce Alzheimer çalışmasına temel oluşturan bir makalenin verilerinin manipüle edildiği iddiaları bilim dünyasını ayağa kaldırdı. Peki şimdi ne olacak? Onca emek ve yatırım boşa mı gidecek? Uzmanlar ne diyor?
#AlzheimerSekiz dili ana dili gibi, 16 tanesini de neredeyse kusursuz denebilecek kadar iyi konuşuyor. Bildiği dillerin toplam sayısı 45'i buluyor. Peki bu akıl almaz özelliğini neye borçlu? Bugüne kadar hangi ilginç deneyimleri yaşadı? İnanılmaz bir insan hikayesine hazır olun...
#Vaughn SmithCardiff Üniversite’sinden bir grup nörobilimci, oyuncak bebekle oynamanın kısa ve uzun vadede gelişimsel etkilerini inceleyen ve yıllara yayılan araştırmanın güncel bulgularını açıkladı. Araştırmacılar, çalışmanın ikinci yılında, çocukların oyun oynarken söylediklerinin taşıdığı önemi inceleyip; çocukların tek başlarına oyuncak bebekle oynadıklarında başkalarının duygu ve düşünceleri hakkında daha fazla şey dile getirdiklerini tespit ettiler.
#HürriyetYatağa gittiğiniz zaman kalp hastalığı riskinizi etkileyebilir. Yapılan bir araştırma kalp sağlığınız korumak için uykuya dalmanız gereken en ideal saat aralığının gece 22:00 ile 23:00 arasında olduğunu ortaya koydu. Araştırma gece geç yatan kadınlar ve erken yatan erkeklerde kalp hastalığı riskinin daha yüksek olduğunu belirledi.
#UykuLondra'nın sembollerinden biri olan siyah taksilerde şoför olabilmek için önce "dünyanın en zor ezber sınavı" olarak bilinen bir testi geçmek gerekiyor. Yıllarca çalışmayı gerektiren bu zorlu sınavı geçen bir avuç kişi, bugünlerde sadece şehirdekilere değil, dünya üzerindeki 50 milyondan fazla insana hizmet edecek bir projeye de katkı sağlıyor. Ayrıntılar haberimizde...
#LondraDepresyon çok yakında beyne takılan bir cihazla tedavi edilecek. ABD'de 36 yaşındaki tedavilere cevap vermeyen kadın, beynine otomatik olarak elektrik darbeleri ileten bir implant yerleştirilmesi sonrası hızlı ve sürekli bir iyileşme gösterdi.
#DepresyonKafadanbacaklılar familyasının ahtapot, kalamar gibi üyelerini yakından tanıyoruz. Ama ailenin bir üyesi var ki bilim insanlarına göre zekayı anlamanın sırrını onlar saklıyor. Mürekkep balıklarının büyüleyici dünyasına hoş geldiniz...
#Mürekkep Balığı