MasterChef analı kızlı tarifi ve malzeme listesi izleyiciler tarafından merak ediliyor. İçli köfte, bulgur köftesi, nohut ve etin aynı tabakta buluştuğu bu lezzet Adana mutfağına ait. Yapımı zahmetli olsa da tadı buna değer. Ayrıca oldukça da doyurucu bir tarif. Peki analı kızlı çorbası nasıl yapılır, malzemeleri neler? Eğer denemek isterseniz, analı kızlı tarifi, yapım aşamaları ve malzeme listesi hemen aşağıda. Şimdiden afiyet olsun...
#Analı Kızlı TarifiAşure, tahıllar, meyveler, kuru meyveler ve kuruyemişlerden oluşan bir karışımdan yapılan bir tatlıdır. Aşure haftasının gelmesi ve aşure biraz aşurenin tarihçesine değinelim istedim. Aşure ne anlama gelir. Türkiye ve Balkanlar'daki Müslümanlar, Aşure Günü'nün gerçekleştiği Muharrem ayında aşure yaparlar. Geleneksel olarak, Nuh, Büyük Tufan'dan sonra karaya ayak bastığında elinde kalan son malzemelerle bu tatlıyı yapmıştır. Aşure, bu günü anmak için büyük miktarlarda yapılır ve alıcının dinine veya inanç sistemine bakılmaksızın bir barış ve sevgi teklifi olarak arkadaşlara, akrabalara, komşulara, meslektaşlara, sınıf arkadaşlarına ve diğerlerine dağıtılır. Aşure, ağır ve kalori bakımından zengin doğası nedeniyle geleneksel olarak yılın soğuk aylarında yapılır ve yenirdi. Aşure haftasının gelmesi ve aşure tariflerinin araştırıldığı bu günlerde, biraz aşurenin tarihçesine değinelim istedim. Sizin için çeşitli kaynaklardan aşurenin tarihi ile ilgili bilgiler derledim.
#AşureKış aylarının vazgeçilmez yemeklerinden biri olan nohudun daha kolay pişmesi, yumuşaması ve daha lezzetli olması için bir gece önceden suya yatırıyor, ertesi gün de pişirmeden önce haşlıyoruz. Tek başına enfes bir yemek olduğu gibi birçok farklı tarife de lezzet katan nohudu haşlarken dikkat edilmesi gereken bazı püf noktaları bulunuyor. Bilmeniz gerekenler hemen aşağıda…
#Nohut Haşlamanın Püf NoktalarıAnavatanı Mezopotamya ve çevresi yani bizim coğrafyamız olan mercimek, dünyada tarımı en önce başlamış bakliyatların başında geliyor. Günümüzde de önemli bir miktarı Türkiye'de üretilen mercimekle yapılabileceklerin sınırı yok desek yeridir. Sarısı, kırmızısı, yeşili hatta siyahıyla farklı tariflere farklı tatlar ve dokular kazandıran mercimeği pişirirken çok işinize yarayacak bazı temel bilgiler derledik.
#Mercimek ÇeşitleriYaz sebzeleri denince akla ilk gelenlerden biri de bamya. Sevmeyenin hiç sevmediği ama sevenin de vazgeçemediği bu lezzeti sadece yaz aylarında değil dört mevsim doğal haliyle tüketmek için yapabileceğiniz iki şey var: Birincisi bamyaları derin dondurucuda saklamak, ikincisi de kurutmak. Eğer siz tercihinizi ikinciden yana kullandıysanız ve kuru bamya yemeği pişirmek istiyorsanız, dikkat etmeniz gereken bazı detaylar var. İşte kuru bamya yemeğinin püf noktaları…
#Sebze Yemeği TarifleriMutfakta en temel yemeklerden biri çorbalarsa, en temel mutfak bilgilerinin başında da çorbalara kıvam vermek gerekir. Bazı çorbalar doğası gereği suludur ancak bazen de şöyle kaşığa geldiğinde ağırlığı hissedilen, ağzımızı dolduran çorbalar isteriz. Peki bunu nasıl yapabiliriz? İşte çok işinize yarayacak teknikler...
#Çorba Nasıl KoyulaştırılırHer yörenin birbirinden lezzetli yemekleri bulunmaktadır. Ancak tüm yörelerin yemekleri farklılık göstermektedir. Siz de farklı bir şehre gideceğiniz zaman şehirde bulunan yemekler hakkında bilgi sahibi olmak isteyebilirsiniz. Sivas yemekleri - Sivas'ta ne yenir ve neyi meşhur? Sivas mutfağı yemeklerinin isimleri ve listesi nelerdir? Sivas'a gitmeyi düşünüyor iseniz öncesinde yemekleri ile ilgili olarak tüm detayları derledik.
#Sivas YemekleriBu çorbayı sevmeyen yok. İster hazır mantıyla yapın, ister kendi hazırladığınız mantıyla yapın, çok olacağını garanti ediyoruz. İçindeki tavuk suyu, didiklenmiş tavuk etiyle şenlenen çorbamız yenmeye doyulmuyor. Çorba tariflerinin arasında en sevdiğim çorba çeşidi tavukla ve tavuk suyu çorbalardır. İşte, iftar menüsü arayışında olanlara çorbadan tatlıya Ramazan 18. gün menüsü...
#İftar MenüsüTam ismine layık bir çorba yoğurtlu bir çorba; Lebeniye çorbası. Arapça kökenli leben kelimesinden gelen, içinde köfte ve nohut bulunan harika yoğurtlu bir çorba. Güneydoğu Anadolu bölgesine ait bir çorba tarife köfteli çorbada denilir. Oldukça besleyici bu çorbadan hem dayanamayıp ikinci tabağı almayın, şehzade kebabına yer bırakın.
#Ramazan MenüsüŞef Ömer Bozyap’la yaz başında Galata Port’ta düzenlenen bir etkinlik sırasında tanışmıştım. Sirkeci’de bir otelin içinde “Ocak” adlı bir restoranı olduğunu anlatmıştı. Yaz telaşı ve seyahatler bitince aynı ekip buluşma sözü vermiştik. Nihayet hafta başında buluşabildik.
#Müge AkgünSofra kurarken işin en vakit alan kısımlarından biri ‘Ne pişirsem’ sorusuna yanıt bulmak... Buna alışveriş ve pişirme sürelerini de ekleyin. Üstelik kalabalık bir misafir grubunu ağırlıyorsanız kişi sayısına göre servis çıkarmak da her zaman kolay değil. Tüm bunlar için yardımımıza koşan paket yemek servislerinin sayısı gün geçtikçe çoğalıyor. Uygulama veya internet sitesi üzerinden istediğimiz yemeğin doğranıp temizlenmiş malzemesi ayağımıza geliyor, bize de pişirmesi kalıyor.
#YEMEKGastronomi, kültür, sanat ve eğlence dünyası geçen hafta sonu Kuşadası’nda buluştu. Kuşadası Sokak Festivali’ne gittik; yerel yemeklerin peşine düştük. İlçenin mutfağını anlatan şef Ozan Güngör: “Arapsaçı, ebegümeci ve tilkişen gibi otların yemeği çok seviliyor. Enginar, zeytinyağlı ve bol baklalı yeniyor.”
#GastronomiAdından da anlaşılacağı üzere Anadolu esintileri taşıyan bu leziz Anadolu çorbası malzemeleri ve bereketli oluşuyla dikkat çekiyor. Aşurelik buğdaydan yapılan Anadolu çorbası bakliyatlarla birlikte doyurucu ve besleyici bir yemeğe dönüşüyor. Pek, Anadolu çorbası nasıl yapılır? İşte Anadolu çorbası tarifi ve malzemeleri...
#Anadolu ÇorbasıSoğuk algınlığından gribe, faranjitten bronşite... Havaların soğumasıyla birlikte hastalıklar sıkça kapımızı çalmaya başladı. Dolayısıyla virüs ve bakteri gibi hastalık yapan etkenlerin vücuda girmelerini önleyen bağışıklık sistemimizin güçlü olması bu dönemde ayrı bir öneme sahip. Bağışıklık sistemini güçlendirmenin en etkili yolu ise doğru beslenmek! Beslenme ve Diyet Uzmanı Melike Şeyma Deniz, bağışıklık sistemini güçlendiren besinleri anlattı; önemli öneriler ve uyarılarda bulundu.
#Bağışıklık Sistemini GüçlendirenBereketli bir kış sebzesi ıspanak. Bir kilo alıp çeşit çeşit yemek yaparsınız. Yumurtalısı, pirinçli yemeği, böreği, çorbası... Çanakkale’de yapılan ‘çırpma’ isimli böreğiyse bambaşka bir tür. Dikkat etmeniz gerekense çok iyi ayıklayıp yıkamak.
#IspanakToyga çorbası diğer adıyla yarma çorbası, Tokat, Karaman, Osmaniye bölgelerimize ait bir tür yoğurt çorbasıdır. Toyga çorbası yağımı için kullanılan malzemeleri arasında yarma, nohut ve yoğurt bulunur ve bu ana malzemelerle yazın soğuk, kışın ise sıcak bir şekilde tüketilebilir. Evde pratik bir şekilde hazırlayabileceğiniz bu yöresel toyga çorbası tarifi için malzemeleri ve yapımını paylaşıyoruz.
#Toyga ÇorbasıGazeteci-yazar Celal Özcan’ın Türk yemek kültürü üzerine kaleme aldığı yeni kitabı ‘Hep Kebap Olmaz’, Almanca ‘Es muss nicht immer Kebap sein” Türkçe ve Almanca olarak Almanya’nın saygın yayınevlerinden dtv Verlag’dan çıktı. Kendisiyle yeni kitabı üzerine konuştuk: “Niye kebap olmaz?”
#Turkey HenKumbursiye çorbası, Hatay mutfağının enfes lezzetlerinden biri. Kuzu eti, nohut ve yoğurt ile hazırlanan kumbursiye çorbası farklı bir şeyler denemek isteyenler için harika bir alternatif. Peki kumbursiye çorbası nasıl yapılır? Kumbursiye çorbası tarifi...
#Kumburiye ÇorbasıOsmanlı mutfağının seçkin lezzetlerinden Hudeybiye çorbası, Hürriyet Lezizz yazarlarımızdan Rüzgar Sünbül özel tarifiyle huzurlarınızda… Özellikle Ramazan menülerine çok yakışacak bu tarifi mutlaka denemenizi tavsiye ediyoruz. İşte Hudeybiye Çorbası malzemeleri ve hazırlanışı…
#Hudeybiye ÇorbasıNohut, buğday ve yoğurt ile hazırlanan bu çorbada dilerseniz ette kullanabilirsiniz. Ayrıca bu çorba için buğdayı bir gece önceden ıslatmalısınız. Naneli tereyağlı sosla da lezzetini çok seveceksiniz. Peki yoğurtlu dövme çorbası nasıl yapılır? Yoğurtlu dövme çorbası tarifi...
#Yoğurtlu Dövme Çorbası‘Menemen soğanlı mı olur soğansız mı?’, ‘Pizza mı yoksa pide mi?’ sorularıyla zaman zaman anketler düzenleyen ünlü yemek eleştirmeni Vedat Milor, bu kez ‘Tarhana mı, mercimek mi?’ diye sordu. Mercimek çorba yüzde 52 oyla şimdilik önde gidiyor ama Türkiye’nin sayılı şefleri tercihini şüphesiz tarhanadan yana kullanıyor. Peki neden?
#Yazar"Türkiye'de her evin mutfağında mutlaka bulunan bir malzeme söyleyin" desek akla geleceklerin ilk sıralarında mutlaka tarhana yer alır. Hem pratikliğiyle, hem lezzetiyle, hem de özellikle koronavirüs pandemisi esnasında daha da bir kıymete binen bağışıklık güçlendirici besin öğeleriyle özellikle kış aylarında vazgeçilmez bir lezzet olan tarhana için en milli gıdalarımızdan biri dersek de yanlış olmaz herhalde. Tarihsel kayıtlara göre, Türklerin Orta Asya'da yaşadıkları dönemden günümüze kadar varlığını sürdüren tarhananın tarihine, hazır mevsimi de gelmişken biraz daha yakından bakalım mı?
#Tarhana