Bu yılki Nobel Barış Ödülü'nün sahibi, cinsel şiddetin bir savaş silahı olarak kullanılmasını durdurmaya yönelik çabalarından ötürü Dr. Denis Mukwege ve Nadia Murad oldu. Bu gelişmenin ardından, Nobel Barış Ödülü'nün ne olduğu, kimlere ve neden verildiği merak konusu oldu. Peki, Nobel Barış Ödülü nedir? İşte, Nobel Barış Ödülü hakkında merak edilen detaylar...
#Nobel Barış ÖdülüBeyin Cerrahı Prof. Dr. Türker Kılıç, “Bağlantısal Bütünsellik” adını verdiği bilimsel yaklaşımı ile beynin nasıl düşünce ürettiğini anlamak için çalışmaya devam ederken, nöronlar arasındaki bağlantının matematiği üzerinden de yaşamın sırrına ışık tutmayı hedefliyor.
#BursaTBMM Başkanı Mustafa Şentop, Rusya-Ukrayna arasındaki barış çabaları nedeniyle Cumhurbaşkanı Erdoğan'ı Nobel Barış ödülüne aday gösterdiğini belirtti. Şentop ayrıca, muhalefetin erken seçime ilişkin açıklamaları ile ilgili olarak, 'Seçimlerin normal tarihi 18 Haziran. Seçime yönelik bir karar alınsa bile bunun süresi 60 gündür. 6 Nisan'dan önce seçim kararı alınmasını beklemiyorum.' dedi. Şentop, EYT düzenlemesinin de bu hafta içinde açıklanacağını duyurdu.
#TBMMUzak gibi görünen ama hemen yanıbaşımızdaki yurtdışı, Kuzey Makedonya… Yurtdışı derken de insanın sesi titriyor. Nasıl titremesin ki! Zira her köşe başında Osmanlı’nın izlerini taşıyan Kuzey Makedonya’da Eski Çarşı’yı gezerken yanınızdan Türkçe konuşarak geçen insanları duyabilirsiniz, acıktığınızda Türk yemekleri yiyebilirsiniz. Ayrıca Mustafa Kemal Atatürk’ten Büyük İskender’e tarihteki en büyük komutanların izlerini taşıyor. Küçük bir ülkeden bahsediyoruz ama konu antik miras, kutsal tarih, doğal güzellik olunca durum çok başka...
#HürriyetOksitosin Tıp ve Sanat Platformu’nu kuran Prof. Dr. Elif Vatanoğlu Lutz, Asya’nın Nobel’i olarak bilinen ve dünya barışına katkıda bulunan kişilere verilen Gusi Barış Ödülü’nün sahibi olan ilk Türk kadın oldu.
#Prof. Dr. Elif Vatanoğlu LutzDurum ciddi. Sanırız herkes farkında. ‘BM Hükümetler Arası İklim Değişikliği Paneli’nin 9 Ağustos’ta yayınladığı 6. Değerlendirme Raporu’ndan bahsediyoruz. Rapor, dünya ve insanlık için ‘kırmızı alarm’ veriyor. Küresel ısınmanın etkisi artık daha belirgin, ‘gerçek zamanlı’ yaşıyoruz. Sel baskınları, orman yangınları en açık örneği. Korkunç soğukların sembolü Sibirya’da dahi ormanlar yanıyor. Gelecekte bunların daha da sık yaşanacağı söyleniyor. Buzulların erimesiyle Maldivler’in de aralarında olduğu 50’ye yakın ülke yeryüzünden silinecek. Bu ülkeleri temsilen eski Maldivler Devlet Başkanı Muhammed Naşid feryat ediyor; “Başkalarının saldığı karbonun faturasını biz hayatımızla ödeyeceğiz” diyor.
#Yazarİçişleri Bakanlığı ve Radyo Televizyon Gazetecileri Derneği, uyuşturucuyla mücadelede farkındalık için geçtiğimiz günlerde “En İyi Narkotik Polisi; Anne” temalı bir panel düzenledi. Panelin moderatörlüğünü yapan İçişleri Bakanı Süleyman Soylu, annelere, “Haydi hep birlikte işbaşına” diye seslendi.
#AÜÇiftçi ve sosyal girişimci Tanfer Dinler’in hayatında “zor, imkânsız ve mucize” kelimeleri bulunmuyor. “Traktörünü Satan Bilge” olarak da anılan Dinler, bu inançla kırk yılda toplamda 4 milyon 300 bin km yol yaparak köy köy dolaşmaya, düşlediği gelecek için toprağa bilgi ekmeye devam ediyor. Onu en iyi, birçok ülkenin de model aldığı projeler hazırladığı çiftçiler, köy kadınları ve eğitim verdiği öğrencileri tanıyor.
#BURSACumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan, Bilkent Üniversitesi'nde Dünya İnsan Hakları Günü kapsamında düzenlenecek ‘Her İnsan Bir Dünya’ temalı programda yaptığı konuşmanın ardından öğrencilerin sorularını yanıtladı. "Sizin zihin dünyanızı inşa etmenizde örnek aldığınız düşünürler, liderler, ön açıcı isimler kimler?" sorusuna Erdoğan, ''Çok zor bir soru sordun şimdi'' yanıtını verdi. Erdoğan, ''Türkiye, Libya'ya asker gönderecek mi?'' sorusunu da ''Talep olursa gönderebiliriz'' şeklinde cevapladı. Bosna Hersek'te yaşanan soykırımı inkâr eden ve savaş suçlularını savunan bir kişiye Nobel ödülü verilmesini de eleştiren Erdoğan, ''Böyle bir katili ödüllendirmek zulüm ile ortak hareket etmektir'' dedi. Erdoğan, “Size bir gün Nobel barış ödülü verilirse tavrınız ne olur” sorusuna “almam” cevabını verdi. Cumhurbaşkanı Erdoğan, Kredi ve Yurtlar Kurumu (KYK) borçları için de ''Öğrencilerin lehine bir adım atacağız'' dedi.
#CumhurbaşkanıCumhurbaşkanı Tayyip Erdoğan Rusya’dan teslimatına başlanan S-400 savunma sistemiyle ilgili olarak “Kontrolü tamamen bize aittir. Silahlı Kuvvetlerimiz tamamen bu kontrolü elinde tutacaktır. Biz, S-400’lerle barışı ve kendi milli güvenliğimizi garanti altına almaya çalışıyoruz” dedi. Gazete ve televizyonların genel yayın yönetmenleri, bazı yazar ve akademisyenlerle dün İstanbul Vahdettin Köşkü’nde bir araya gelen Erdoğan özetle şu mesajları verdi:
#GazetehaberleriCumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan, ortaya çıkan tablonun, Türkiye'nin S-400 hava savunma sistemi tedarikinin tamamen kendi toprakları içinde ve bölgesinde barışı koruma amaçlı olduğunu gösterdiğini belirterek, "Biz, S-400'leri alarak savaşa hazırlanmıyoruz. Barışı ve kendi milli güvenliğimizi garanti altına almaya çalışıyoruz. Savunma sanayimizi geliştirmeye yönelik diğer tüm atılımlarımızın da amacı budur." dedi.
#CumhurbaşkanıTürkiye Büyük Millet Meclisi bugün Cumhurbaşkanlığı Hükümet Sistemi’yle açılıyor. Peki, yeni dönemin şifreleri neler? Başkanlık sistemiyle ilgili kitap yazan siyaset bilimci, AK Parti Hatay Milletvekili ve Tanıtım-Medya Başkan Yardımcısı Doç. Dr. Hüseyin Yayman yeni dönemi Hürriyet’e anlattı. Yayman’a göre AK Parti değişmedi, toplumsal ve politik koşullar değişti. Şimdi yeni bir yolun başlangıcında ve yeniden otobanda olacak...
#Gazeteahberleri10 Kasım’dan bu yana Türkiye Atatürk’ü tartışıyor. Her şey AK Parti teşkilatlarının Anıtkabir’i ziyaret için otobüsler kaldırmasıyla başladı, Cumhurbaşkanı’nın konuya dâhil olmasıyla da tartışma genişledi. Siyasi partiler, sivil toplum kuruluşları ve sosyal medya da işin içine girdi. Atatürk tartışması büyüyor. Peki nereye gidiyor, biz bu konuyu doğru tartışıyor muyuz? Halen Amerika’da yaşayan Virginia Üniversitesi Emeritus Profesörü Psikiyatr Vamık Volkan, Atatürk’ü yedi yıl boyunca araştıran, üzerine kitaplar yazan bir isim. Volkan’a göre; Atatürk imgesini yıpratmak elinize bir tabanca alarak kendi ayaklarınıza kurşun sıkmak demek…
#GazetehaberleriCumhurbaşkanı Tayyip Erdoğan, “Türkiye’nin yaşadığı travmanın yüzde 1’ine dahi maruz kalmamış ülkelerin verdikleri tepkilerle bizim uygulamalarımızı yan yana getirdiğinizde ülkemize Nobel Barış Ödülü verilmesi gerekir” dedi. Erdoğan, ‘Bir İnsan Hakları İhlali Olarak 15 Temmuz Paneli’nde şunları söyledi:
#Cumhurbaşkanı Recep Tayip ErdoğanZor bir yılı geride bıraktık. Dünya büyük katliamlara, beklenmedik siyasi gelişmelere tanık oldu. İngiltere AB’den ayrılma kararı aldı. Emlak milyarderi Donald Trump ABD Başkanı seçildi. İstanbul’dan Berlin’e, Paris’ten Brüksel’e dünya terör eylemleriyle sarsıldı. Fidel Castro’dan Muhammed Ali’ye, Leonard Cohen’den David Bowie’ye bir dönemi şekillendiren isimler hayata veda etti. Rusya Devlet Başkanı Putin ‘yılın kişisi’ seçildi. 2017’de dünya Trump dönemine giriyor. Belirsiz bir yıla buruk bir ‘Merhaba’ demişken, 2016 ile ilgili hafızanızı test etmeye ne dersiniz?
#2016 Yılı Yaşanan Terör OlaylarıDoğan Grubu’nun bir yıl üzerinde çalıştığı, Hürriyet’in 12 ve 13 Eylül’de kamuoyuna duyurduğu ‘Türkiye’nin Ortak Değerleri-Müştereklerimizi Keşfedelim, Geleceğe Birlikte Yürüyelim” projesi önemli bir diyalog zemini başlattı. Ortak değerlerimizin, müştereklerimizin yeniden konuşulmaya başlanması, hatırlanması, önemsenmesi ve geliştirilmesini amaçlayan proje kapsamında, Türkiye’nin kanaat önderleri, sanatçıları, sporcuları, akademisyenleri, gazetecileri, yazarları, hukukçularına “Sahi nedir bizim müştereklerimiz” sorusunu sormaya devam ettik. Aldığımız yanıtların ve projeye katkı veren okurlarımızın mesajlarının bir bölümünü bugün yayımlıyoruz. Diğer bölüm ise yarın.
#Müştereklerimizi Keşfedelim