Sjögren sendromu, Kuru göz ve kuru ağıza sebep olan bağışıklık sisteminin kendi kendine yaptığı bir hastalıktır. Sjögren sendromunun başlıca göz bulguları retinada pigmenter değişiklikler, retinal birikimler, görme keskinliğinde kısıtlılık, nistagmus, myopi, astigmatizma oluşabilmektedir. Peki, sjögren sendromu tam olarak nedir? İşte, hastalık hakkında bilgiler
#Sjögren SendromuDünyada gen kromozom havuzunun en dar ülke olduğu Tanzanya'da her 4 bin bebekten birisi hayata gözlerini 'Albino' olarak açıyor. Beyaz ten renkleriyle dünyaya gelen albinolar, siyahilerin çoğunlukta olduğu bu ülkede ise sürekli vahşi saldırılara uğrayıp öldürülme korkusuyla yaşıyorlar. Sebebi ise onların 'lanetli insanlar' olduklarına ve organlarının 'şifalı' olduğuna inanılması. Ülkedeki bu batıl inanışla mücadele eden ve onun kurbanlarıyla ilgilenen isimlerden birisi de Tanzanyalıların "Mama Turkey" yani "Türkiye Anne" diye seslendiği Yeşim Meço Davutoğlu. İşte vahşi saldırılardan birisinde bir kolunu kaybeden Limi özelinde Afrika'daki 'Albino' kâbusu...
#AlbinolarVertigonun “gerçekte var olmayan hareket illüzyonu” anlamına geldiğinisöyleyen Doç. Dr. Salim Doğru, toplumda oldukça fazla sayıda kişiyietkileyen bir şikayet olduğunu belirterek, “Vertigo bir hastalık değildir,herhangi bir hastalığın belirtisidir. Tedavi edilmelidir” diye konuştu.
#1Sialidosis, 2 ayrı formda görülebilen nadir kalıtsal bir rahatsızlık. Neuroaminidaz isimli enzimin eksikliği nedeniyle ortaya çıkmaktadır. Ayrıca yaşam kalitesini etkilemektedir. Peki sialidosis nedir, belirtileri nelerdir? İşte sialidosis rahatsızlığıyla ilgili merak edilenler...
#SialidosisÇocuklarımızın sağlıklı birer birey olarak yetişebilmelerinde göz sağlığının önemi büyük. Görme, çocuğun sağlığı kadar öğrenme kapasitesinin gelişmesine yardımcı oluyor. Öyle ki, beynimize ulaşan bilgilerin yaklaşık yüzde 90'ının görme yoluyla geliyor.
#BebekSerebral Palsi toplumlara göre değişmekle birlikte, her 1000 canlı doğumda 1-5 olarak bildirilmektedir. Türkiye'de serebral palsi hastalığı Ceyda Düvenci'nin kızı ile tanındı. Düvenci, tedavisi sabır isteyen Serebral Palsi CP hastası kızıyla yaşadıklarını katıldığı programlarda dile getirerek farkındalık sağladı. Peki, serebral palsi nedir? Serebral Palsinin belirtileri neler?
#Ceyda Düvenci’Nin Kızınınİlk olarak 1957 yılında tanımlanan sjögren sendromu, günümüzde de geçerliliğini koruyor. Sjögren sendromunun başlıca göz bulguları retinada pigmenter değişiklikler, retinal birikimler, görme keskinliğinde kısıtlılık, nistagmus, myopi, astigmatizma oluşabilmektedir. Peki, sjögren sendromu tam olarak nedir?
#Sjögren SendromuMeniere sendromunda görülen semptomlar kişilerin hayatını kabusa çevirebiliyor. Her yaşta görülebilen ve nedeni tam olarak bilinmeyen Meniere sendromu, genellikle baş dönmesi ile başlıyor. Peki, Meniere tam olarak nedir? Meniere sendromu nasıl anlaşılır?
#Meniere Nedirİlk kişisel fotoğraf sergisi “Nistagmus” geçtiğimiz yıl açan fotoğrafçı Barış Coşkun, şimdilerde ikinci sergi için farklı bir çalışma içerisinde... Fotoğrafla hayatını iç içe geçiren ve Nistagmus adlı göz hastalığı olan Barış Coşkun, hayatını ve fotoğrafa olan tutkusunu anlattı.
#NistagmusDoğumsal olarak görülebildiği gibi sonradan da ortaya çıkabilen şaşılık, özellikle ergenlik döneminde oldukça can sıkıcı bir durum olabiliyor. Gözün içe, dışa, aşağıya ya da yukarıya doğru anormal pozisyon alma durumu olarak tanımlanan şaşılık, genelde yenidoğan ve erken çocukluk döneminde ailelerin şüphesi üzerine teşhis edilebiliyor. Peki, şaşılık nedir? Şaşılık tedavisi nasıl yapılır?
#Şaşılık Nedir?Albino hastalığı nedir sorusu pek çok kişi tarafından araştırılan ve merak edilen konular arasında gündemdeki yerini korumaya devam ediyor. Genetik bir sağlık problemi olan albino, öncelikle, albinizm saçları, gözleri, cildi ve vizyonu etkiler. Peki, Albino hastalığı nedir? Tedavisi var mı?
#AlbinoTıp literatüründe albinizm halk dilinde bilinen adıyla albino, dünya genelinde önemli ölçüde değişiklik göstermekle birlikte yaklaşık 17.000 doğumda görülüyor. Bu hastalık sadece insanlarda değil, hayvanlarda da rastlanabiliyor. Genetik bir sağlık problemi olan albino, öncelikle, albinizm saçları, gözleri, cildi ve vizyonu etkiliyor. Peki albino (albinizm) tam olarak nedir?
#Albino Nedir9.5 yaşındayken “bilateral optik atrofi ve nistagmus” (göz felci) nedeniyle görme yetisini yüzde 80 kaybeden, buna rağmen Özel İzmir Amerikan Lisesi’nde başarılı bir öğrenci olan İzmirli Mahmut Yiğit Çakın (24), 2008’de Ege Üniversitesi Fen Fakültesi Fizik Bölümü’nü kazandı. Bir yıl hazırlık okuyan genç, görme engeline uygun koşulların sağlanması için okula başvurdu ancak olumlu sonuç alamadı.