Yenidoğan bebeklerde göz muayenesi ihmal edilmemeli

Güncelleme Tarihi:

Yenidoğan bebeklerde göz muayenesi ihmal edilmemeli
Oluşturulma Tarihi: Ekim 03, 2024 14:39

Göz taramasının doğuştan gelen ve daha sonrasında ortaya çıkabilecek göz hastalıklarının erken teşhisi sağladığını belirten Op. Dr. Mehmet Özbağçıvan, yenidoğan bebeklerde ve çocuklarda göz muayenesinin önemini anlattı.

Haberin Devamı

 

 

 

Göz hastalıklarında erken teşhisin ileriye dönük öneminden bahseden Göz Hastalıkları Uzmanı Op. Dr. Mehmet Özbağçıvan, “Görme problemleri yeni doğan bebeğin genel gelişimini ve öğrenme kabiliyetini etkileyebilir. Olası bir soruna karşı erken teşhis sağlıklı bir gelişim için oldukça kritiktir. Şaşılık, gözyaşı kanal tıkanıkları, nistagmus (göz titremesi) doğumsal katarakt, glokom, retinal problemler ve retinablastoma (göz tümörleri) gibi ciddi göz hastalıkları erken tarama ile tespit edilebilmektedir” şeklinde konuştu.

 

BEBEKLERDE GÖZ TARAMASI

 

Haberin Devamı

Yenidoğan bebeklerde göz taramasının bebek doğduktan kısa bir süre içerisinde mutlaka yapılması gerektiğini söyleyen Op. Dr. Mehmet Özbağçıvan, “Yeni doğan göz muayenesi uzman doktorlar tarafından gerçekleştirilmesi gereken basit ve ağrısız bir muayenedir. 6 ay-1 yaşta muayene tekrarı yapılmalıdır. Yenidoğan bebek muayenesinden başlayarak çocuk ön segment ve retina muayenesi, şaşılık(göz kayması) tanı tedavi ve cerrahisi, kırma kusurları (miyopi, hipermetropi, astigmatizma ), nistagmus (göz titremesi), gözyaşı kanalı tıkanıkları tanı ve tedavisi, göz kapağı sorunları gibi göz problemleri tespit edilebilmektedir” dedi.

 

YENİDOĞAN BEBEKTE GÖZ RENGİ

 

Yenidoğan bebeklerin göz renklerinin 1 yaşına kadar değişebileceğini belirten Op. Dr. Mehmet Özbağçıvan, şöyle devam etti: “Sanılanın aksine çocukların göz renkleri anne ve babaların göz renklerinin karışımı seklinde oluşmaz. Renklerin belirlenmesinde anne ve babadan hangi genlerin geldiği önemlidir. Göz renginin önceden tahmin edilmesi kolay degildir. İnsanlar her iki ebeveynin de mavi gözleri varsa mavi gözlü çocuklarının olacağını beklerler. Fakat genetik özelliklerin aktarılması oldukça karmaşık olduğundan, iki mavi gözlü ebeveynin kahverengi gözlü bir çocuğuna sahip olması mümkündür. İrisinizdeki melanin yani kahverengi pigmentin miktarı ve dağılımı göz rengini belirler. Basitçe açıklamak gerekirse, kahverengi gözler mavi gözlerden daha fazla pigmente sahiptir. Dünyada en yaygın göz rengi kahverengi gözlerdir. Dünyada en nadir göz rengi ise yeşil gözlerdir.”

Haberle ilgili daha fazlası:

BAKMADAN GEÇME!