Yapılan araştırmaya göre; “Sevgiliniz ter koktuğu için ilişkinizi bitirir misiniz?” sorusuna erkeklerin “evet” deme oranı kadınlardan 2 kat daha yüksek! Deodorant kullanma oranı daha düşük olduğu halde erkekler ilişkilerini bitirmeye kadınlardan daha yatkın.
#DeodorantBana sorarsanız testosteron erkeklerin karakter belirleyicisi kimyasallardan biri, belki de birincisi. Erkekleri “yüksek ve düşük T’li” olarak ikiye ayırmak gerekir. Böyle yaparsanız ruhsal ve bedensel değişimlerini kolayca anlar, onlara doğru zamanlarda kızar ya da hoş görürsünüz.
8-14 Mart arasında Bilim Haftası kutlanıyor. Türk Dil Kurumu bilimi şöyle tanımlanıyor: "Bilim, evrenin ya da olayların bir bölümünü konu olarak seçen, deneysel yöntemlere ve gerçekliğe dayanarak yasalar çıkarmaya çalışan düzenli bilgidir." "Belli bir konuyu bilme isteğinden yola çıkan, belli bir ereğe yönelen bir bilgi edinme ve yöntemli araştırma süreci."
Çoğumuz yatağa girerken pijamalarımızı ya da geceliklerimizi giyeriz ama bazı insanlar sağlığa faydalı olduğunu düşündükleri ya da uyurken kendilerini daha rahat hissettikleri için çıplak uyumayı tercih ediyor. Metro.co.uk’e konuşan uyku uzmanı fizyoterapist Sammy Margo'ya göre, soğuk havaya rağmen çıplak uyumak daha hızlı uykuya dalmanıza yardımcı olabilir.
#SağlıkSon dönemde sık sık gündeme gelen iddialar çıplak uyumanın stresi ve kaygıyı azaltmaktan doğurganlığı artırmaya kadar pek çok faydasının olduğunu söylüyor. Peki bu söylenenlerin ne kadarı doğru ne kadarı yanlış? Bu konudaki bilgi kirliliğinin önüne geçmek ve tüm iddialara açıklık getirmek için uzmanlarla konuştuk.
#UykuKış aylarında açık havada koşu yapmak belki de en harika egzersiz türüdür. Doğru teçhizatı bulmak, en tecrübeli koşucular için bile zor olabilir ve birçok kişi 'Ne giymeliyim?, Üşür müyüm?, Eldiven kullanmalı mıyım? gibi pek çok sorunun cevabını düşünür. Kışın koşmadan önce bilmeniz gerekenleri anlatıyoruz.
#Kış KoşusuSağlıklı her insan bedeni terler ancak bu süreç kimimiz için son derece normal düzeyde seyrederken kimimiz içinse korkulu bir rüyaya dönüşür. Sürekli ter koktuğumuzu düşünür, kimseyle yan yana dahi durmak istemeyiz. Özellikle açık renkli kıyafetler giymekten kaçınır hatta kimi zaman kendimizi çok basit bir eylem olan tokalaşmaktan bile sakınır halde buluruz. Aşırı terlemenin birçok nedeni ve etkileri olduğu gibi aynı zamanda soruna yönelik bir takım çözümler ve öneriler de geliştirilmiştir.
#Fazla TerlemekHavaların ısınmasıyla birlikte toplumsal bir sorun olan ter kokusu tüm keskinliğiyle tekrar gündemimizde. Bir arada yaşayan her kesimden insanın ortak problemi ter kokusu, insanların arasına fiziksel ve duygusal mesafeler koyan, konuşulması en zor konulardan biri. Yapılan araştırmalar, ‘ter kokusu’ ile ilgili ilginç bilgileri çözüm önerilerini net bir şekilde ortaya koyuyor. İşte bu araştırmadan yola çıkarak, Türkiye’nin ‘Ter Kokusu ile İmtihanı’nı mercek altına aldık.
#Kişisel BakımHavaların ısınmasıyla birlikte toplumsal bir sorun olan ter kokusu tüm keskinliğiyle tekrar gündemimizde. Bir arada yaşayan her kesimden insanın ortak problemi ter kokusu, insanların arasına fiziksel ve duygusal mesafeler koyan, konuşulması en zor konulardan biri. Yapılan araştırmalar, ‘ter kokusu’ ile ilgili ilginç bilgileri çözüm önerilerini net bir şekilde ortaya koyuyor. İşte bu araştırmadan yola çıkarak, Türkiye’nin ‘Ter Kokusu ile İmtihanı’nı mercek altına aldık.
#AraştırmaHava sıcaksa veya aşırı bedensel faaliyet gösterdiğimizde terleriz. Korkup sinirlendiğimizde terleriz. Kontrolsüz ölçüde heyecanlandığımızda terleriz. Bu tür terlemelerin hepsi normaldir. Ne var ki bazen ortada ciddi bir neden yokken de ter dökebiliriz. Mesela mı? Buyurun...
#Osman MüftüoğluTamam çok sıcak, tamam nefes alamıyorsunuz. Serin bir yere sığınmak, hatta yüzünüz klimaya dönük yaşamak istiyorsunuz. Anlıyoruz. Ama bunun bir de ertesi günü var. Yaz ortasında hasta olmamak için can simidiniz klimayı doğru kullanmalısınız. Nasıl olacağını Liv Hospital Göğüs Hastalıkları Uzmanı Prof. Dr. Ferah Ece anlattı
#KlimaSıcaklar ve nem bunaltıyor. Özellikle İstanbul’da “nefes almak” dahi zorlaştı. Dahası en ufak hareketle bile “şakır şakır” terleyip su ve tuz kaybediyoruz. Başta biz sağlık uzmanları olmak üzere, herkes birbirine bol bol su içme uyarısı yapıp “İdrar renginiz açık sarı, hatta su gibi olsun!” diyor. Nedeni şu...
Pis’Ton yepyeni bir grup. Solistleri Mithat Can Özer, “validem” dediği Sezen Aksu’dan aldığı eli bu grupla devam ettiriyor. Gitaristi, Can Şengün, bas gitaristi Murat Ejder ve davulcusu Arıkan Sırakaya. Grupla stüdyolarında buluşup grubun yakında çıkacak ‘Tamperaman’ adlı albümünü konuştuk.
Yaz sıcaklarını fazlasıyla hissettiğimiz şu günlerde, hepimizin en büyük kabusu onca deodoranta ve parfüme rağmen terlemek ve bunla beraber yaşadığımız koku problemi… Her ne kadar hoş bir durum olmasa da terleme tüm sağlıklı insanlarda olması gereken vücudun su, tuz ve ısı dengesini sağlayan fizyolojik bir olaydır. Ancak yine de bunu önlemenin çaresi yok değil…
Ter nasıl oluşur? Vücudumuzda ter salgılayan iki tür salgı bezi sistemi var. Tıbbi isimleri ekrin ve apokrin olan ter bezleri farklı yerleşim ve farklı uyarılma özellikleri gösterirler. Ekrin bezler avuç içleri, tabanlar ve alında daha çok sayıda olmakla beraber tüm vücutta yaygın olarak bulunur. Ekrin ter berrak ve kokusuz olur.
#BeslenmeTer nasıl oluşur? Vücudumuzda ter salgılayan iki tür salgı bezi sistemi var. Tıbbi isimleri ekrin ve apokrin olan ter bezleri farklı yerleşim ve farklı uyarılma özellikleri gösterirler. Ekrin bezler avuç içleri, tabanlar ve alında daha çok sayıda olmakla beraber tüm vücutta yaygın olarak bulunur. Ekrin ter berrak ve kokusuz olur.