Avusturya’nın başkenti Viyana, Avrupa şehirleri arasında kesinlikle vazgeçilmezlerim arasında ilk sıralarda yer alıyor. The Economist’in araştırma ve analiz bölümü Economist Intelligence Unit (EIU) tarafından 173 şehrin verilerine bakılarak yıllık hazırlanan yaşanabilirlik endeksinde 2023’te de birinci seçilerek üst üste ikinci kez ‘Dünyanın En Yaşanabilir Şehri’ olma unvanını korudu. Viyana, aynı zamanda kişi başına düşen yeşil alan bakımından da dünya birinciliğini koruyor. Ben de bu aralar güzel havaları fırsat bilip bu güzel şehri tekrar ziyaret ettim ve güzelliklerini sizlerle paylaşmak istedim.
#AVRUPADAN HABERÖzel günlere çok değer veririm. Sadece olsun diye alınan hediyelerden çok hatırlamak ve paylaşmaktır benim için o günlerin önemi. Bu Anneler Günü’nde, kafamıza kazınmış kalıpların ve kutlamaların ötesine geçip yeni bir bakış açısıyla bakalım istedim bugüne.
#HürriyetBugün yakın tarihimizin en büyük kahramanı Gazi Mustafa Kemal Atatürk’ün aramızdan ayrılışının 83. yıldönümü. “Atamızın hayata gözlerini yumduğu günü/dönemi değil, bir güneş gibi hayata ‘merhaba’ dediği Selanik’te doğduğu evi anlatmak istiyorum. Biz Türkler için, ziyaret edilmesi gereken en önemli yerlerin başında geliyor. Çeşitli restorasyonlar geçirmiş ve beyaza boyanmış bu tarihi ev, günümüzde ‘Selanik Atatürk Evi Müzesi’ olarak hizmet veriyor.”
#AtatürkHrant Dink Vakfı, İstanbul’daki 900’e yakın yapıyı ve tarihini KarDes adlı bir mobil uygulamaya yükledi. Uygulamayla bu yerlerin ve orada yaşamış kişilerin hikâyelerini ünlü sanatçıların seslerinden Türkçe ve İngilizce dinleyebiliyor, eski fotoğraflarını görebiliyorsunuz. KarDes’le Bahariye’de 10 duraktan oluşan bir tura çıktık. İşte notlarımız...
#SporEski Kara Kuvvetleri Komutanı emekli Orgeneral Aytaç Yalman’ın asker kimliğinin yanı sıra ‘müzik adamı’ yanını artık biliyoruz. Bu konuda kitaplar yazan Yalman, 14 sahne eserine de imza attı. Şimdi Prof. Dr. İlber Ortaylı’nın önsözüyle çıkan sekizinci kitabı ‘Beş Bin Yıllık Kültürümüzün Sesi Müzik’ ile müzikal geçmişimize müthiş bir ışık tutuyor. Bu kitabı yazmak için sahafları didik didik araştıran, 51 kitap ve birçok makale okuyan, müzik otoriteleriyle uzun uzun görüşen Aytaç Yalman, Atatürk’ün “Bir toplumun değişmesi, ancak musikideki değişiklikle ölçülür’ sözünden yola çıkarak bizi bir başucu kitabıyla tanıştırıyor.
#Kara Kuvvetleri Komutanı Emekli Orgeneral Aytaç YalmanSuna ve İnan Kıraç Vakfı Pera Müzesi’nin 2012 yılındaki ilk sergilerinden biri, Türk - Hollanda ilişkilerinin 400. yılında iki ülkenin kültürel, diplomatik ve ticari ilişkilerinin başlangıcını anlatan ‘Sultanlar, Tüccarlar, Ressamlar: Türk - Hollanda İlişkilerinin Başlangıcı’. Sergi, Pera Müzesi ile Hollanda’nın önde gelen müzelerinden Amsterdam Müzesi işbirliğiyle ve Rijksmuseum’un katkılarıyla hazırlandı.
Ünlü Fransız matematikçi Laplace (1749-1827), Newton kanunlarını kullanarak diferansiyel ve entegral hesap ile güneş sisteminin tüm geometrik parametrelerini ve fiziksel büyüklüklerini hesap edilebilir bir formata sokmuş ve tüm çalışmalarını beş ciltlik gök mekaniği adlı kitabında toplamıştır.
Don Kişot’un yazarı Cervantes, Toledo’yu betimlerken “İspanya’nın en değerli mücevheri” diyor. Dünya turizminin göz bebeği Toledo binlerce yılın içinden süzülüp gelen birikimini, tarihi kent dokusunu bozmadan günümüze kadar getirebilmiş. Üç semavi dinin mensuplarını farklı inanç, yaşam biçimi ve kültürlerine rağmen bir arada, kardeşçe yaşatabilmiş. Üç farklı kültürün birikimini, deneyimini bir senteze dönüştürüp Rönesans’ın, Aydınlanma Çağı’nın, çağdaş bilim toplumunun önünü açmış.
Osmanlı ve Mısır’da modernleşme/Batılılaşma süreci aynı dönemde başladı. Her iki ülkede de askerler modernleşme ve ulus-devlet inşasının dinamosu oldu. Tıp, mühendislik, haberleşme, tarım, tekstil, matbaa, gazete, tercüme, sanat faaliyetlerine kadar pek çok alanda kazandırılan yeniliklerin tamamı orduda yapılan reformun doğrudan neticeleriydi. Peki, Türk ordusu ile Mısır ordusunun bu benzerliği/öncü kimliği ne zaman, nasıl farklılık gösterdi?