Son dönemde çoğu sohbet, başlığa taşıdığımız bu üç kelime üzerinden dönüyor. Geceleri uykuya dalamıyor, gündüzleri sıcaktan pişiyoruz. Hep yorgunuz. Dünya 21 Temmuz’da kaydedilen en sıcak günü yaşadı, belli ki alışmamız lazım. Uzmanlardan sıcaklarla baş etmenin yollarını öğrendik.
#Melis YılmazBir yazının başına oturduğunuzda başlığı belirlerseniz içiniz rahat devam edersiniz. Ama itiraf etmeliyim ki bu kez kolay olmadı. Dengesiz, hiç alışkın olmadığımız yakıcı sıcakların yanı sıra turizm ve restoran sektöründeki derin çelişkileri, fiyat politikalarını anlamak ve anlamlandırmak kolay değil. Ama yine de ben bir süre, en azından yaz bitene dek her şeye pozitif yönleriyle bakıp anlatmaktan yanayım...
#Müge AkgünAmalımescit’teki Antiochia’ya 16 yıl kadar önce ilk açıldığı dönemde gitmiş, kentlerine gönül vermiş Antakyalı Gülüm ailesinin gastronomi tutkunu iki üyesi Süleyman Gülüm ve Jale Balcı ile o günlerde tanışmıştım. Sonra dostluğumuz, arkadaşlığımız hiç bitmedi.
#Antakya MutfağıEtiler’deki bir ara sokakta iki katlı, şirin mi şirin bir villa... Beca’nın gecesi ayrı, gündüzü ayrı hareketli. Mekân şu sıralar şehirdeki ikinci yılını doldururken yenilenen menüsünü de servis etmeye başladı.
#Melis YılmazPerşembe günü başlayan Alaçatı Ot Festivali tüm hafta sonu boyunca devam edecek. Biz de tezgâhlara çıkan çeşit çeşit taze otu mutfağında değerlendirmek isteyenler için The Marmara Bodrum’daki Tuti Restaurant’ın şefi Hakan Süve ve Ahali Alaçatı’nın koordinatör şefi Altuğ Tezer’den nefis tarifler ve pratik öneriler aldık.
#GİZEM DİNÇBAŞTürkiye’nin dört bir yanından bayram lezzetlerini araştırırken birkaç nokta dikkatimi çekti. Bu lezzetlerin bazıları unutulma noktasına gelmişti, bazılarıysa eskiden sadece bayramlarda yapılırken artık tüm yıl bulunduğu için ‘özel’ olma sıfatı lafta kalmıştı. Cevizli ev baklavasından kalburabastıya, yuvalamadan içliköfteye bayramın yemek geleneklerine birlikte bakalım...
#BayramBesleyici ve lezzetli bir çorba ramazan ayının en çok tercih edilen yemeği. Yapması pratik olsa da temel kuralları bilmeyenler için kıvamı tutturmak ya da miktarı ayarlamak bazen sorun olabiliyor. Yazarımız Gülay Barbaros Altan farklı yapım tekniklerini anlattı, Gaziantep’teki Mutfak Sanatları Merkezi’nin şefi Doğa Çitçi de birbirinden özel çorba tarifleri verdi.
#ÇorbaABD Başkanı Joe Biden, İsrail’in ramazan ayı boyunca Gazze’deki askeri faaliyetlerini durduracağını ve haftaya bir ateşkes anlaşmasına varılabileceğini söyledi. Gazzeli çocuklar ölümle karşı karşıyayken Biden’ın dondurmacıda elinde külahla bu açıklamayı yapması tuhaf karşılandı.
#Bidenİster doğum günü ister yıldönümü, özel günlerimizin vazgeçilmezi... Misafirliğe giderken ‘eli boş gitmek olmaz’ kaygısının da bir numaralı kurtarıcısı... Şimdilerde trendi sürekli değişen özel tasarım pastalar biraz daha moda olsa da pandispanyası yumuşacık, kreması bol klasiklerin yerini hiçbiri tutmuyor. Hakiki yaş pastanın en iyisi nereden alınır, jürimize sorduk.
#PastaAntakya’daki Güzelburç Tugay Kasap çok sevilen yöresel lezzetleriyle, üstelik içine meşhur Çınaraltı Künefe’yi de katarak artık Nişantaşı’nda. Menü sade ama yörenin ikonik lezzetlerini içerecek kadar da yeterli. Babagannuş, muhammara, nar ekşili ciğer, alinazik, güveçte Antakya sıkma peyniri, lahmacun... Başrol tepsi kebabının ama incecik soslu lavaşa sarıp dilimledikleri beyti de öyle böyle lezzetli değil.
#Ebru ERKEGüzel Kuruçeşme, farklı damaklara hitap edebilecek bir menüye sahip. İçi badem uykuluklu atom kokoreç, tereyağında pişmiş ahtapot ve buzlu vişne soslu bostan salata tadabilecekleriniz arasında. Güzel havaların son demleri için ferah bir bahçeleri de var.
#GİZEM DİNÇBAŞÇanağında havuçlu, bezelyeli ve patatesli bir enginar görmeye tahammülüm yok. Bol soğan, taze soğan, arpacıksoğanı, limon suyu ve limon kabuğuyla pişiriyorum enginarları... Sonra zeytinyağı ekleyip ılımaya bırakıyorum. Bizim evde zeytinyağlı büyüklerden öğrenildiği gibi pişirilir. Bazılarının soğanı önceden zeytinyağında kavrulur, bazılarıysa tüm malzemeler üst üste tencereye konduktan sonra zeytinyağı eklenerek yapılır. Bazı zeytinyağlılar dolapta 1 gün dinlenirse daha lezzetli olur ve zeytinyağlı oda sıcaklığında yenir. Mesela barbunya, taze fasulye, domates soslu karışık kızartma ve imambayıldı...
#EgeYazın en sıcak günlerini yaşıyoruz ve serin kalmanın yollarını arıyoruz. Uzmanlar özellikle öğlen saatlerinde evde kalınması konusunda uyarılarını yinelerken, klima ile serinlemeyi tercih etmeyenlerin işi daha da zorlaşıyor. Klimasız da serinlemenin mümkün olduğunu söyleyen uzmanlar, 12 maddede evde serin kalmanın yöntemlerini sıraladı....
#Sıcak HavaYazın en sıcak günlerinden geçiyoruz. Uzmanlar özellikle öğlen saatlerinde evde kalınması konusunda uyarılarını yinelerken, klima ile serinlemeyi tercih etmeyenlerin işi daha da zorlaşıyor. Klimasız da serinlemenin mümkün olduğunu söyleyen uzmanlar, 12 maddede evde serin kalmanın yöntemlerini sıraladı....
#Sıcak HavaCandan Erçetin, Yüzyüzeyken Konuşuruz ve dahası… Bu hafta Harbiye Açıkhava Tiyatrosu’nda yıldız yağmuru var. İstanbul Caz Festivali ve Kalamış Yaz Festivali de tüm hızıyla devam ediyor. Lanpir’in ‘CONTRAЯIO’ sergisi 3 Ağustos’a kadar Sevil Dolmacı Art Gallery’de görülebilir.
#KonserTaze, organik ve mevsimsel gıdaların tüketilmesini öneren ayurvedik beslenmeden bahsedeceğim bu hafta... Bu felsefeye göre yaz mevsiminde asitli ve tuzlu yiyeceklerden uzak durulmalı. Yemekler hafif olmalı ve az miktarlarda yenmeli. Ve bol sıvı alınmalı.
#AyurvedikEti kimyon, kekik ve karabiber serperek yiyin, tabakta etinize bol salata ve köz sebzeler eşlik etsin... Biliyorum, bayram tatlısız olmaz! Sütlü tatlıları öneririm ama baklavadan da küçük bir porsiyon olmak şartıyla tüketebilirsiniz elbette... Üzerine de rezene, biberiye ve taze zencefilli bir sindirim çayı içtiniz mi tamamdır!
#Bayram