“Mazisi uzak asırların içinde kaybolmuş bütün şehirlerde, her yeni medeniyet eski medeniyetlerin enkazı üzerine ve bazen de tahrip edilerek kurulur” diyor yazar ‘İstanbul Yazıları’ adlı kitabında. Değişenle kalan arasındaki bağlantıyı saptayabilmek daha kolaydır böyle eserleri okuduğunuz zaman.
#Nahid Sırrı ÖrikÇok uzun süre isminin üzerinde bir görünmezlik perdesi olan Nahid Sırrı Örik, yaşadığı devrin kültür-sanat ortamını yakından takip eden önemli bir entelektüeldi. ‘Resim Yazıları’ ve ‘Eski Zaman Kadınları Arasında’ vesilesiyle Örik’in dünyasının içinde dolaşıp onu tanıyabileceğiz...
#Nahid Sırrı ÖrikKimisi çoktan editörüne teslim edilmiş, rafa çıkmak için gün sayıyor kimisi henüz çeviri sürecinde ya da yazarın masasında... 2022’de hem yerli ve yabancı edebiyat alanında hem de edebiyat dışında kimlerle buluşacağımızı öğrenmek için yayınevlerinin kapısını çaldık. Karşımıza heyecan verici bir liste çıktı. İşte yeni senenin kitaplarından bir seçki...
#KitapYahya Kemal’in Boğaz’ın balıklarını zehirleyen eski çoraplarından Sait Faik’in ıstakozlu edebiyatçı tarifine, Necip Fazıl’ın Nahid Sırrı Örik’in cimriliği ile dalga geçişinden Peyami Safa’nın takma adla yazdığı romanlarla daha çok para kazanmasını yorumlamasına kadar edebiyat tarihinden birbirinden renkli anı ve derleme.
#EdebiyatServet Pandur biyografisi, filmleri ve dizileri ile gündemde yer alıyor. Kariyerinin büyük çoğunluğunu Devlet Tiyatrosunda geçiren Servet Pandur, televizyon diziler ve sinema filmlerinde de rol almıştır. Peki, Servet Pandur kimdir, nereli, kaç yaşında? Servet Pandur filmleri ve dizileri
#Servet PandurOğlak Yayınları Nahid Sırrı Örik’in daha önce yayımlanmamış ya da Fransızca olarak basılmış eserlerini okurla buluşturdu. Örik’in terekesinin varlığı, “İçi yayımlanmamış ya da kitaplaşmamış eserlerle dolu” sandığın 2012’de ölen Taha Toros’un arşivinde yer aldığı ve vârisleri tarafından Şehir Üniversitesi’ne satıldığı, arşivin derlenmesiyle geçen yıllarda öğrenilmiş.
#Nahid Sırrı Örik14 yıllık eski eşi Hilal Özdemir’in ve 2 çocuğunun nafakasını ödememekle suçlanan Hazım Körmükçü son günlerde merak edilen isimler arasında yer alıyor. Aylardır çalışmadığını belirten Hazım Körmükçü, açıklamalarının ardından magazin basınında gündem oldu. Peki, Hazım Körmükçü kimdir?
#Hazım Körmükçü Kimdir?Yılların usta oyuncusu Engin Şenkan, şimdilerde yayın hayatına yeni başlayan 'Kurşun' adlı dizide 'Bünyamin Ayaz' karakterine hayat verecek. Ankara Cebeci Devlet Konservatuarı'ndan mezun olan usta oyuncu, kariyeri boyunca pek çok yapımda rol aldı. İşte, Kurşun dizisinin Bünyamin Ayaz'ı Engin Şenkan hakkında tüm merak edilenler...
#Engin Şenkan Kimdir?Hazım Körmükçü, son günlerde magazin dünyasını yakından takip edenlerin gündemindeki isim oldu. Birçok projede boy gösteren Hazım Körmükçü, diziler, filmler ve tiyatro oyunları ile bilinmektedir. Peki, Hazım Körmükçü kimdir ve kaç yaşındadır? İşte, rol aldığı diziler ve filmler
#Hazım KörmükçüSessiz sedasız aramızdan ayrılan Tülay Tura Börtecene benim çok sevdiğim bir dostum, büyüğüm, geride kalmayı özellikle seçmiş çok değerli bir ressamdı. Sevgi Soysal’ın unutulmaz ‘Tante Rosa’sının ilk basımı (1968) Tülay’ın o kadar sıcak, o kadar şenlikli görselleriyle bezenmiştir.
#Tülay Tura BörtecenePierre Loti’yi de yazar üzerine kaleme alınmış bazı biyografileri de epey zamanlar okudum. Gerçek Pierre Loti’yi alımlayabildim mi, sanmam. Ama kendine özgü bir edebi çekiciliği olduğunu da yadsımam imkânsız. Şimdilerde çok özlü bir yeni Pierre Loti metniyle baş başayım: Yeşil Cami.
#Pierre LotiYaklaşık 40 yıldır sahaflık yapan Emin Nedret İşli’nin en büyük özelliği belgelerle, kitaplarla, yitti yitecek her şeyle göz kamaştırıcı ilgideşliği. ‘Sahafnâme’si son dönemler edebiyatımıza yakınlık duyanlar için unutulmayacak, tekrar tekrar okunacak bir eser.
#Emin Nedret İşliRoman, Türk edebiyatına Fransızcadan yapılan basit çevirilerle girdi. Yıl 1862’ydi, Fénelon’un romanı Türkçeye Yusuf Kâmil Paşa’nın çevirisiyle ‘Terceme-i Telemak’ olarak çevrildi. Sonra Victor Hugo geldi... İlk Türk romanıysa bundan 10 yıl sonra yayımlanacaktı. Şemseddin Sami’nin ‘Talat ile Fitnat’ın Aşkı’ adlı eseri, ana-babasının zorlamaları sonucu istemediği biriyle evlendirilen ve sonunda kendini öldüren genç bir kızı anlatıyordu. Sonra Ahmet Midhat Efendi’ler, Recaizade Mahmut Ekrem’ler geldi. Türk edebiyatı akımlardan etkilendi ve yazıldığı döneme ışık tutan eserler üretildi. Kimi yazar insanı öne çıkardı, kimi tarihi, siyasi tutumunu, kimi cinselliği... Hepsi biricikti, hepsi bize masa başında yazılmış gibi görünen ‘gerçek hayatlar’ı anlattı. Okuyana ‘hayatın anlamı’nı sorgulattı. Bir liste yapıp romanlara gömülsek insanların, ülkelerin, psikolojinin, siyasetin nasıl değiştiğine dair tarih dersi almamız da kaçınılmaz. İşte biz de bu büyük fotoğrafa bakalım istedik. Hürriyet Pazar olarak ‘sinema’ ve ‘müzik’ soruşturmalarının ardından eleştirmenler, yazarlar, akademisyenler, edebiyat öğretmenleri ve yayıncılardan oluşan 100 kişilik bir jüriyle ‘Türk Edebiyatının Gelmiş Geçmiş En İyi 100 Romanı’nı çalıştık. Tavsiyemiz bu listeyi alın ve onun izinden bir kütüphane oluşturun.
#Türk Edebiyatının En İyi 100 Eseri