Kandil günleri Müslümanlar açısından büyük öneme sahiptir. Sözlükte “doğum yeri ve zamanı” anlamına gelen mevlid kelimesi, İslâm kültür ve geleneğinde özellikle Hz. Peygamber’in (s.a.s.) doğumunu ve bu vesileyle onun hakkında yazılan medih ve naat türü manzum eserleri ifade eder. Peki, Mevlid Kandili Kuran’da geçiyor mu, Kuran’da var mı?
#Mevlid KandiliKelime avı gibi oyunlarda sonu belirli bir harf ile ya da hece ile biten kelimeler sorulmaktadır. Ayrıca bulmacalarda da bu tarz sorular görülmektedir. Sonu at ile biten sözcüklerde soru olarak sorulabilir. Sonu at ile biten kelimeler listesi ve 3, 4, 5, 6, 7, 8 harfli at ile biten kelimeler nelerdir sizler için derledik.
#EğitimM harfinden sonra O harfinden önce gelen N, alfabemizin 17. harfidir. Matematikte doğal sayıların, kimyada ise Azot elementinin simgesi olan N, birçok ülke ve şehir adında da geçer. Örnekler: 1- Erivan 2- Nepal 3- Nevşehir 4- Napoli 5- Milano 6- Kastamonu 7- Singapur 8- Ankara 9- Antakya 10- Adana. İçinde N harfi geçen ve en sık kullanılan kelimeleri sizin için derledik.
#HarfOzanların şiirlerinin ve öykü yazarlarının hikayelerinin derlendiği yazılı eserlere seçki denir. Bu tür eserlerde genellikle okurlar tarafından en çok beğenilen öyküler ve şiirler bir araya getirilir. Güldeste kelimesinin ise ilk anlamı gül demetidir. Bu sözcük mecazen manzum eserlerin toplandığı kitap anlamında kullanılır. Bulmacada güldeste ve seçki kelimelerine cevapları nelerdir detayları ile derledik.
Mevlevi Sema Seremonisi ve Devran Zikri İngiltere turnesi 2 binden fazla kişinin katılımıyla Oxford, Cambridge ve Londra olmak üzere üç ayrı şehirde gerçekleştirildi. Turneden elde edilen 24 bin Sterlin gelir AFAD’a bağışlanacak.
#İngiltereMethiye, sıklıkla araştırılan konulardan biridir. Özellikle kullanım anlamı bakımından da önem taşıyan konular arasındadır. Bu bakımdan Methiye nedir öğrenebilir ve nasıl yazıldığı hakkında da bilgi sahibi olabilirsiniz. Methiye nedir? Nasıl yazılır? Methiye nazım biçimi örnekleri hakkında detayları derledik.
#SözlükKlasik Türk Edebiyatı, hem dönemine hem de özelliklerine göre üçe ayrılır. 1- Halk - Aşık Edebiyatı 2- Tekke Edebiyatı 3- Divan Edebiyatı. Halk ve Tekke edebiyatının temsilcileri, manzum eserlerinde hece ölçüsü kullanmıştır. Hece sayısına göre kurulan ölçülere hece ölçüsü denir. Divan şairleri ise şiirlerini aruz ölçüsüyle kaleme almıştır. Aruz ölçüsü nedir, nasıl bulunur ve nerelerde kullanılır tüm detayları ile derledik.
#Aruz ÖlçüsüNa, periyodik cetvelde sodyum elementinin sembolü olarak kullanılır. Bunun dışında Na Farsçada, başına getirildiği kelimelere olumsuzluk anlamı katar. Örneğin reside, erişmek ve ulaşmak anlamına gelirken, na-reside, hedeflerine ulaşamamış kimse demektir. Na ile başlayan kelimeleri detaylı bir şekilde derledik.
#EğitimBir duygu ya da düşünceyi okura aktarmak için kaleme alınan ve kendi içinde konu bütünlüğü taşıyan yazılara metin denir. Metinler, sanatsal ve öğretici metin olarak ikiye ayrılır. Felsefe yazıları, denemeler, makaleler ve fıkra türündeki eserler, öğretici metinlere örnek olarak gösterilebilir. Roman, hikaye, fabl ve masal ise sanatsal metinler arasında yer alır. Yazılı anlatım türleri ve özellikleri nelerdir detayları ile derledik.
Edebi eserler manzum ve mensur olmak üzere iki başlıkta toplanır. Manzum eserler ise ele aldıkları konulara ve kafiye şemasına göre birçok türe ayrılır. Örneğin konusu aşk acısı, ayrılık ve özlem olan şiirlere lirik şiir denir. Toplumsal bir olayı, bir kurumu ya da kişiyi eleştirmek için yazılan şiirler ise taşlama ve hiciv olarak adlandırılır. Pastoral şiir nedir? Özellikleri nelerdir tüm detayları ile derledik.
#Pastoral Şiir Nedir? Özellikleri Nelerdir?Dilimize Arapçadan geçmiş olan naat kelimesi na't sözcüğünden türetilmiştir. Na't, detaylı bir şekilde anlatma ve betimleme anlamına gelirken, naat bir kişiyi övmek için yazılmış manzum eserlerin ortak adıdır. 16. yüzyıldan itibaren sadece peygamber efendimize yazılan övgü şiirleri naat olarak nitelendirilmeye başlanmıştır. Naat dışında divan edebiyatında en çok yazılan şiir türleri şunlardır: 1- Hicviye 2- Gazel 3- Terkibi Bent 4- Kaside 5- Münacaat. Naat ne demek, ne anlama gelir? Naat TDK sözlük anlamı nedir tüm detayları ile derledik.
#Naat Ne DemekOsmanlıca kaleme alınmış metinlerde na't şeklinde geçen naat sözcüğünün ilk anlamı birinin üstün niteliklerini sıralamaktır. Övgü ve kaside türündeki naatlar, tevhid ve münacatlar ile birlikte divanların ilk sayfalarında yer alır. Naat kelimesinin terim anlamı ise sıfattır. Ancak kelime günümüzde bu anlamıyla kullanılmamaktadır. Sizin için naat türündeki şiirlerin özelliklerini örneklerle birlikte derledik.
#NaatDilimize Arapçadan geçmiş olan ukde kelimesi hem gerçek hem de mecazi anlamda kullanılır. 16. yüzyılda literatüre giren ukde kelimesinin sözlük anlamı düğümdür. Mecazen, halledilmesi güç meseleler için de aynı kelime kullanılır. Bu kelimenin fiil hali ''ukde kalmak'' şeklinde yazılır. Ukde nedir, ne anlama gelir? Ukde ne demek tüm detayları ile sizler için derledik.
#UkdeTBMM Başkanı Mustafa Şentop, mezhepçilik fitnesinin, kabilecilik taassubunun zihinleri esir aldığı bir dönemden geçildiğini, Müslümanlık değerlerinin tarihte hiç olmadığı kadar saldırı altında olduğunu belirterek, "Umut ışıklarını aradığımız, zulümlerin sona ermesini beklediğimiz, sulh ve barışı özlediğimiz bu günlerde bize çare olacak kurtuluş yolu aslında önümüzde durmaktadır, bu yol Allah'ın kitabı Kur'an ve onun alemlere rahmet olarak gönderdiği Resulünün rehberliğidir" dedi.
#TBMM BaşkanıDivan edebiyatının Türk edebiyatında önemli bir yeri vardır. Edebiyatçılar, İslam kültüründen etkilenerek eserler üretmişlerdir. Divan edebiyatında daha ziyade nazım eserleri ön plana çıkıyor. Nazım eserleri de türlere ayrılıyor. Türler, işlenen, ele alınan konuya göre sınıflara ayrılıyor. Nazım türlerini öğrenip, hangi eserin hangi türün içinde olduğunu öğrenebilirsiniz. Divan edebiyatında nazım türlerini, özelliklerini detaylı olarak derledik.
İster Sinovac aşısı olun isterse BioNTech. Türkiye'den aralarında Avrupa ülkelerinin de bulunduğu dünyadaki 97 ülkeye seyahat etmek mümkün. Ancak Avrupa Birliği üyesi ülkeler için durum biraz daha karışık. Örneğin; Almanya'ya BioNTech aşısı olsanız bile gitmeniz şu an için mümkün değil. Diğer bir AB üyesi Hollanda'ya gitmek için ise türüne bağlı kalmaksızın Dünya Sağlık Örgütü'nün tanıdığı herhangi bir aşıyı olmanız yeterli. İrlanda ise "BioNTech olduysan karantina yok ama Sinovac olduysan ancak benim belirlediğim otelde kalabilirsin" diyor… Evet biraz kafanız karıştı ama paniğe gerek yok... İşte "Hangi aşı ile hangi ülkeye gidebilirim" rehberi...
#Aşı PasaportuEdebiyat eserleri biçim ve içerik bakımından ikiye ayrılır. Mensur adıyla da bilinen düz yazılar roman, öykü, masal gibi kurgusal metinlerden oluşur. Makale, deneme ve anlatı gibi düşünce yazıları da mensur eserlere örnek gösterilebilir. Beyit ve kıta gibi nazım şekilleriyle yazılan ve birçok farklı türü bulunan edebi eserlere ise manzuma denir. İşte, merak edilen tüm detaylar.
#Manzume Nedir?Kasd kökünden türetilmiş olan kaside, dilimize Arapçadan geçmiştir. Günümüzde daha çok ''kast'' şeklinde kullanılan kelimenin ilk anlamı niyet ve gayedir. Belli bir amaç doğrultusunda yazıldığı için bu tür şiirlere bu ad verilmiştir. Divan şiirinde gazelden sonra en çok yazılan şiir türü kaside olmuştur. Türkçe ve Edebiyatta kullanılan kaside türleri nelerdir? Sizin için örnekleri ile birlikte derledik.
#Kaside Nedir?İyi yazar iyi okurdur. Ali Lidar, ‘Kişisel Edebiyat Atlası’ ve ‘Hayata Rağmen Edebiyat’ın ardından yeni kitabı ‘Edebiyatın Tesirli Parçaları’nda da ruhumuzu biçimlendiren, kişiliğimizi oluşturmada katkıları olan edebiyatçıları ‘kişisel okuma’ ve yazmayı sürdürüyor. Peter Handke, Murat Gülsoy, Kundera, Selçuk Altun, İhsan Oktay Anar, Italo Svevo, Ursula K. Le Guin, Halit Ziya, Joseph Conrad, Herman Melville, Lidar’a 600 kitap okutan 60 yazardan bazıları.
#Edebiyatın Tesirli ParçalarıBir toplumun zaman içerisinde oluşmuş maddi ve manevi değerlerine kültür adı verilir. Kültürel özelliklerin oluşmasında din, dil, örf ve adetle önemli bir rol oynar. 5. sınıflar için kültürel özellikler konusunu maddeler halinde anlattık.
#5. Sınıf Sosyal Bilgiler Kültürel Özellikler Konu Anlatımıİslam dini toplumun her alanına nüfuz etmiştir. Aynı zamanda mimariden musikiye kadar birçok sanatta da İslami motifler yer alır. İslam, kelam ilminin gelişmesi ile birlikte edebiyatımızı da birçok yönden etkilemiştir. 5. sınıflar için mimari, musiki ve edebiyat dinin izlerini örnekleriyle anlattık.
#5. Sınıf Din Kültürü Ve Ahlak Bilgisi Mimari Musiki Ve Edebiyatımızda Dinin İzleri Konu AnlatımıSevilen dizi Diriliş Ertuğrul'un final bölümünün ardından, dizide yer alan karakterler de sosyal medya ve internet üzerinden araştırılmaya başlandı. Diriliş Ertuğrul'da hoca olarak rol alan Dursun Ali Erzincanlı da merak konusu oldu. Peki, Diriliş Ertuğrul'un geçtiğimiz bölümlerinde de performansı ile ekranlara damga vuran Dursun Ali Erzincanlı kimdir? İşte, Dursun Ali Erzincanlı ile ilgili bilgiler...
#Diriliş Ertuğrul'daki Dursun Ali Erzincanlı Kimdir?Doğu'nun en büyük aşk efsanelerinden biri olan 'Leyla ile Mecnun'un hikayesini mesnevi olarak kaleme alan, 16'ncı yüzyıl divan şairi Fuzuli, edebiyat tarihçileri tarafından divan şiirinin edasını dönüştüren şair olarak nitelendiriliyor. Yalın bir Türkçe ile yazdığı şiirler ve eserleri günümüzde de Türkçe konuşulan coğrafyalarda ezberlenip okunmaya devam ediyor. Peki, Fuzuli kimdir?
#Fuzuli Kimdir?