Son iki yıldır İngiliz kraliyet ailesinin başını ağrıtan Prens Harry, sonunda "Bu kadar ardı ardına sıraladığı suçlamalarla ne yapmak istiyor?" diye soranların merakını giderecek bir açıklama yaptı. Anılarını toparladığı kitabı Spare'de, içinde doğup büyüdüğü İngiliz kraliyet ailesine - özellikle bazı üyelerine- yöneltmedik suçlama bırakmayan, konuk olduğu röportajlarda hayatının üstü kapalı kalmış bütün sırlarını açık eden Harry, The Telegraph Gazetesi'ne verdiği röportajda tüm ailesine "Karımdan ve benden özür dileyin" diye seslendi. Aynı ailenin gelini Kate, kocasıyla birlikte gittiği bir ziyarette yine nişan yüzüğünü takmadı ve yine bu yüzden ilgi odağı oldu. Monako'nun hüzünlü prensesi Charlene ile ilgili çarpıcı bir iddia var: Kızlarının fiziksel ve ruhsal sağlığından endişe eden anne ve babası, memleketlerini bırakıp Charlene'den birkaç dakika uzaklıktaki bir eve taşındı. Bu arada Monako Sarayı'na yeni bir bebek geleceği haberi ise bu küçük ülke ile ilgili şimdilik tek mutlu haber. Peki ya Avrupa monarşisi önümüzdeki hafta hangi cenazede buluşmaya hazırlanıyor? İşte meraklıları için taçlı ve tahtlı dünyadan haberler...
#Prens HarryBeyazperdede John Wick’in sisteme karşı verdiği mücadele devam edecek. Zuhal Olcay ve Haluk Bilginer 20 yıl sonra yeniden aynı sahneyi paylaşacak. Konser salonlarına yıldız yağmuru beklenirken MFÖ ve Nazan Öncel gibi usta isimler yeni albümleriyle geliyor. Belli oldu, bu yıl yine ödüllü restoranların peşine düşeceğiz. Sonra da ruhumuzu doyurmak için müze, galeri gezeceğiz. 2023’te kültür-sanatla dopdolu günler bizi bekliyor.
#Kültür-SanatMüzik tarihine şöyle bir göz attığımızda yetenekleriyle hayranlık uyandıran ve parıldayan ‘minik dâhilere’ rastlarız. Bu isimler arasında en ünlüsü hiç şüphesiz Wolfgang Amadeus Mozart’tır. Çok küçük yaşlarda kendisi gibi yetenekli bir müzisyen olan ablası Maria Anna ile neredeyse Avrupa’nın bütün önemli müzik merkezlerinde konserler verir. Bu küçük dâhi 10 yaşına geldiğinde senfoni, konçerto ve opera türünde besteler yapmaya başlamıştı bile.
#MüzikSüleyman Demirel Üniversitesi Burdur Eğitim Fakültesi Beden Eğitimi ve Spor Bölümü’nü bitirdi. Milli Güreşçi’ydi ama spor onun hayatını idame ettirmesine yetmedi. İlk olarak Devlet Demiryolları’nda işe girdi. Onu Emlak Bankası ve İstanbul Büyükşehir Belediyesi’ndeki görevleri takip etti. 2000’den fazla kez milli mayoyu giydi. “Asrın Güreşçisi” unvanını kazandı. Şimdi Gençlik ve Spor Bakanı Mehmet Kasapoğlu’nun yardımcısı, aynı zamanda Cumhurbaşkanı Başdanışmanı... Hamza Yerlikaya ile makamında buluştuk, “film yapılmalı” denen renkli yaşam öyküsünü konuştuk.
#Asrın GüreşçisiBir yanda; Türkiye’nin usta oyuncularından Metin Akpınar. Diğer yanda; son yılların en başarılı komedyenlerinden Ata Demirer. İkiliyle bayram vesilesiyle buluştuk. Mizahın geçmişten günümüze yolculuğunu, modern zamanların hayatımızda yarattığı değişimi ve ‘o eski bayramlar’ı konuştuk. Elbette kahkahalar röportajın hiçbir anında eksik olmadı. Ata Demirer: Hepimizin telefonla ilişkisi sakat bir noktaya gidiyor. Röportajdan önce sinemaya gittim. Salona ağustosböcekleri serpilmiş gibiydi. Sürekli insanlara yeşil yeşil mesajlar geliyor. Metin Akpınar: Sinemalarda eskiden akide şekeri ve kabuklu yemiş yenmezdi. Şimdi ateşböcekleri mi dolaşıyor!
#Ata DemirerYaşar Üniversitesi Sanat ve Tasarım Fakültesi Müzik Bölümü ile birlikte engelli bireylerin toplumsal ihtiyaçlarını karşılamaya yönelik olarak yola çıkan YÜSEM, 1.5 yıl önce, engelli bireyler için üniversite bünyesinde hizmet veren Türkiye’nin ilk Müzik Okulu’nu kurdu. Kurulduğunda bir öğrenciyle yola çıkan ve otizmli, bedensel veya zihinsel engelli 10 öğrenciye ulaşan Engelsiz Müzik Okulu, önceki gece Yaşar Üniversitesi’nde bir konser verdi.
Doğulu kardeşler neredeyse “doğdukları” günden beri hayatımızın içindeler... Müzik sanki ailenin DNA’sında var... Ozan 4 yaşında konservatuvara girmiş, 6 yaşında ilk bestesini yapmış, 12 yaşından beri de öğretmen... Türkiye’de arkasında çalmadığı ünlü hemen hemen yok gibi... Yine de bazıları onu hâlâ “Kenan Doğulu’nun abisi” olarak tanıyor. Gençlere gazetecilik deneyimi yaşama şansı veren Yapı Kredi Play ve Hürriyet’in ortak projesi “Olur mu olur” için Muhammet Gülen ile birlikte Ozan Doğulu’nun kapısını çaldık. İşte Ozan ile yaptığımız 130 bpm hızındaki “ritmik” muhabbetimiz...
Modern zamanın popüler yaşam filozofu Alain de Botton bugüne kadar yazdığı kitaplarıyla din, seks, seyahat ve aşk hakkında konuşulanları kökten değiştirdi, şimdi sıra sanata geldi. Son kitabı ‘Art as Therapy’ (Terapi Olarak Sanat) ile değişen müzeleri, koleksiyonerliği tartışmaya açan De Botton’la Londra’daki ev-ofisinde buluştuk. Sanat dünyasının yeni oyuncularını, Gezi sonrası Türkiye’yi ve yakında İstanbul’da açacağı Hayat Okulu’nu konuştuk.
Semra Güngör, dünyada 450 merkezde uygulanan ve ülkemizde ’Berard Yöntemi’ olarak bilinen ’İşitsel Eğitim Sistemi’ni İzmir’de uyguluyor. Güngör, yöntemle otistik oğlunun eğitiminde tanışmış. Kişisel gelişimi artıran yöntemin eğitime katkısı olduğunu, ama kesinlikle tek başına tedavi olmadığını anlatıyor. Yöntemi daha çok stres sorunu olan yetişkinler ve sınav stresi olan gençlerle çocuklar tercih ediyor.
Türk sinemasının usta ve başarılı isimlerinden Uğur Yücel’in, Yazı Tura’dan sonra tekrar yönetmen koltuğuna oturduğu Hayatımın Kadınısın filmi dün vizyona girdi. Yücel'in yazdığı, yönettiği ve başrolünü Türkan Şoray'la paylaştığı film, arabeski arka fonuna alarak orta ve alt sınıfa ait insanların acılı ve inişli çıkışlı yaşamlarını perdeye aktarıyor. Uğur Yücel’e filmin ortaya çıkış hikayesini, arabeskin hayatındaki yerini, canlandırdığı Tophaneli Tayfur karakterini, Türkan Şoray’ı ve gelecek projelerini sorduk.
Sağlıklı bir yaşam sürmeleri için hayvanların da tıpkı insanlar gibi düzenli olarak egzersiz yapmaları gerekir. Eğer evinizde hayvan besliyorsanız, egzersiz programını ayarlamak size düşüyor. Onu motive etmeye, dışarı çıkartıp egzersiz yaptırmaya hazır mısınız? Hadi bakalım; bir-ki; bir-ki...