Türk Sanat Müziğinin en büyük seslerinden Müzeyyen Senar, ölüm yıl dönümünde büyük bir sevgi ve saygıyla anılıyor. Cumhuriyet'in divası olarak da bilinen Müzeyyen Senar, Mustafa Kemal Atatürk'ün de ilgisini çekmiş ve birçok kez onun huzurunda, özel meclislerinde şarkı okumuştu. İşte, Müzeyyen Senar’ın hayatına ilişkin bilgiler
#Müzeyyen Senar ÖlümBir yandan son filmi üzerine çalışıyor, önemli yapımların restorasyonunu üstleniyor bir yandan sürpriz şekilde oyun karakteri olarak karşımıza çıkıyor. Yönetmen Fatih Akın’la buluşup ona son filmlerinin hikâyesini, İstanbul’u değişmiş bulup bulmadığını ve hayalindeki projeleri sorduk.
#Fatih AkınSanat müziğinin efsane seslerinden Nesrin Sipahi, 90 yaşında stüdyoya girdi, dillere pelesenk olan “Seni Ben Ellerin Olsun Diye mi Sevdim” şarkısını seslendirdi. Sanatçının 60 yıldır oturduğu Nişantaşı’ndaki evine konuk olduk, geçmişe uzanan keyifli sohbetimizde hem bu projeyi hem de eski bayramları konuştuk...
#Nesrin SipahiBu gece milyonlarca insan yeni yılı kutlayacak. Kimi fakir sofrasında, kimi zengin sofralarda... Kimi kalabalıklarda, kimi bir iki arkadaşıyla evde ya da sokakta, kimi de yalnız. Hangileri bu gece “İyi ki varım, iyi ki yaşıyorum” diyebiliyor, sahte değil, içinden gelerek dünyaya gülebiliyorsa, yılbaşını en iyi onlar kutlayacak.
#YılbaşıMustafa Keser, Bülent Ersoy ile sunduğu “Benzemez Kimse Bize” programının yayından kalkması üzerine özel açıklamalarda bulundu. Keser, “Müzeyyen Senar, Muazzez Ersoy, Emel Sayın, Gönül Yazar varken divalık sana mı kaldı? Seni diva değil, divan yaparlar” dedi.
#Mustafa KeserSelçuk Tekay kimdir sorusu, usta ismin hayatını kaybetmesinin ardından biyografisini merak eden kişiler tarafından araştırılmaya başlandı. Besteci ve keman virtüözü Selçuk Tekay'ın acı haberini ünlü sanatçı Emel Sayın sosyal medya hesabından paylaştı. Selçuk Tekay'ın ölüm haberinin ardından biyografisi, hayatı ve besteleri gündeme geldi. "Beraber yürüdük biz bu yollarda", "Vurgun" gibi çok sayıda unutulmaz şarkılara imza atan Selçuk Tekay Müzeyyen Senar, Emel Sayın, Adnan Şenses, Bülent Ersoy, Ebru Gündeş, Muazzez Abacı, Ahmet Özhan, Sibel Can gibi isimlerle çalıştı. Peki, Selçuk Tekay kimdir, kaç yaşında neden vefat etti? İşte, keman virtüözü Selçuk Tekay'ın hayatı ve biyografisi hakkında ayrıntılı bilgiler.
#Selçuk Tekay Kimdir"Ben Aşkı Ölümsüz Bilenlerdenim", "Vurgun", "Bana Her Şey Seni Hatırlatıyor" ve "Yorgunum Dostlarım" adlı unutulmaz eserlerin bestecisi Selçuk Tekay, geçirdiği kalp krizi sonrası dün hayatını kaybetti. Usta sanatçı bugün Silivrikapı Mezarlığı'nda düzenlenen cenaze töreniyle son yolculuğuna uğurlandı.
#Selçuk TekayMüzik araştırmacısı Murat Meriç, hepimizin hafızasında yer eden şarkıları ve hikâyelerini ‘Hayat Dudaklarda Mey’ adlı iki ciltlik kitapta topladı. Kitap sadece şarkıların ve sanatçıların magazinel bir dökümü değil, aynı zamanda hangi müzik türünün neden yükselip sonra geri plana düştüğünün, eserlerin hangi sosyolojik ortamda doğduğunun da incelemesi. Meriç’le yeni kitabını konuştuk; yakın tarihimizde bir zaman yolculuğuna çıktık: ‘Çile Bülbülüm Çile’nin sonundaki ‘Allah’ nidası hangi sanatçının katkısı? Zeki Müren neden hafif Batı müziğinden korktu? Kasetlerin üzerinde ‘Danıştay kararıyla’ yazan günler ve daha neler neler...
#Hürriyet PazarBizans’tan Osmanlı’ya, Cumhuriyet’ten günümüze uzanan dönemi “aşk” ile anlatan kitap “İstanbul’un 100 Sevdası” 2. Baskısıyla yeniden okurlarıyla buluşacak. İBB Kültür A.Ş. tarafından yayımlanan kitapta kimler yok ki!
#Gazanfer-Gönül ÖzcanMüzeyyen Senar’ın hayatından önemli kesitlerin müzikle harmanlandığı “Müzeyyen Müzikali” için geri sayım başladı. Şevval Sam’a daha önce Senar’la çalışmış duayen müzisyenlerin eşlik edeceği müzikal, sanatçının ölüm yıldönümü olan 8 Şubat’ta Uniq’te perde açacak. Sam’la büyük gün öncesi bir araya geldik, hem heyecanına ortak olduk hem de projenin detaylarından özel hayatına uzanan keyifli bir söyleşi gerçekleştirdik.
#Şevval SamYalçın Küçük gibi ciddi bir bilim adamı Tenkit adını verdiği son kitabında Nazım’ın hayatını BBG evine çeviriyorsa, İthaki gibi önemli bir yayınevi Virginia Woolf’un ‘Kendine Ait Bir Oda’sının girişine yazarla ilgili saçma sapan bir biyografi koyuyorsa çıkıp kimse “magazinciler belden aşağıya vuruyor” demesin bu memlekette!
#Tarkan“Antep benim için ilk aşk. Bitmiş, olmaz, başka bir şeye dönüşmüş. Bilirsin ama hep içindedir.” Ahmet Ümit doğduğu şehri böyle tanımlıyor. Bu yıl ikinci kez düzenlediği Şire Yiyecek ve İçecek Festivali vesilesiyle buluştuğumuz Antep’te, şehrin onun üzerindeki etkilerini anlatırken sanki bir masal ülkesinden söz ediyor.
#GaziantepMHP Genel Başkanı Devlet Bahçeli, Kayseri'de partisinin bazı büyükşehir belediye başkan adaylarını tanıttı. Tanıtım toplantısında konuşan Bahçeli, "Ölümünün ardından 13 yıl sonra herkesin bildiği ve tanıdığı bir meşhur PKK’lı utanmadan sıkılmadan ödüllendirildi" dedi.
#Devlet BahçeliTaner Ceylan’ın resimleri duvara asıp kayınvalidenize göstereceğiniz cinsten değil. Kimilerince pornografik ya da müstehcen; ona göre erotik. ‘Adam Bana Girerken’ gibi isimleri olan bu resimlerde sado-mazo göndermeler, kokain çekenler, orjiler ve sevişen erkekler var... İnternet sitesine ve sergilerine +18 ibaresi konuyor. New York’ta ve Londra’da rekor fiyatlara satılan bu resimler için, ünlü koleksiyonerler bekleme listeleri oluşturuyor. Hayranları adını dövme yaptırıyor. Ceylan’ın çoğunu bu sayfaya basamadığımız ‘o’ resimleri artık bir kitaba dönüştü. Türkiye’deki matbaalar reddettiği için İtalya’da basılan bu kitap; kışkırtıcı, çarpıcı, mahrem ve sert bir sanatın son derece kişisel tarihi...