Hürriyet Ankara yazarı Aziz Devrimci’nin ‘Aşk Pişirmek’ adlı kitabının imza günü hem keyifli bir söyleşi hem de lezzetli ikramların yer aldığı bir buluşmayı sağladı. Devrimci, “Yemek pişirmek oldukça önemli fakat o yemeği pişirirken içine ne kattığın da en az onun kadar önemli. Sevgini, duygularını katmak o yemeği başka yapıyor” dedi.
#Aziz DevrimciHangi alanda çalışırsak çalışalım siyasetten ekonomiye, turizmden gastronomiye, sanattan edebiyata, sosyolojiden psikolojiye, iklim krizinden gıda israfına neredeyse her konuda sanki yeni bir sayfa açmak mümkünmüş gibi her yeni yıldan yeni beklentilerimiz ve öngörülerimiz olur.
#Müge AkgünTürkler ne zaman üç öğün yemeye başladı? Peki, konserve yapıp Çinlilere kim sattı? Altı üniversitenin işbirliğiyle hazırlanan ‘Tarihsel ve Kültürel Boyutlarıyla Türk Mutfağı’ adlı kitap bu tür ilginç bilgilerin yanı sıra Orta Asya’dan günümüze değişen mutfağımızı tüm yönleriyle anlatıyor.
#Necla BayraktarDünyanın her yerinde yeni yılın trendleri konuşuluyor, yazılıyor, çiziliyor. Gastronomi dünyası için de bu geçerli. Bana göre bu konuya iki açıdan bakmak gerek; global ve yerel. Zira ABD’de açıklanan trendlerin yarısından çoğunun bize uygun olmadığını düşünüyorum. Globaldeki öngörülerin ülkemizin yeme-içme sektörüne nasıl yansıyacağını yazdım, sektöre hâkim 3 uzmandan da görüş aldım.
#Ebru ErkeABD’de cazın başkenti sayılan New Orleans yeni yıla felaketle girdi. Yerel saatle dün 03.15’te Bourbon Caddesi’nde yeni yılı kutlayanların arasına kamyonetle dalan saldırgan 15 kişinin ölümü, 35 kişinin yaralanmasına neden oldu. Amerikan gizli servisi FBI, saldırının bir terör eylemi olduğunu ve saldırganın bağlantılarının araştırıldığını açıkladı.
#New Orleans2025’e girmeye sayılı gün kala, kime ne hediye alsam diye düşünüyorsanız, her burcun farklı zevklerine göz kırpan bir rehber işinizi kolaylaştırabilir. Burca göre hediye seçmek biraz esprili, biraz ciddi ama kesinlikle eğlenceli olur. İşte ilham alabileceğiniz öneriler...
#Dinçer GünerAşk Tarifi (The Hundred-Foot Journey) filmi 26 Aralık Perşembe akşamı TRT 1 ekranlarında izleyici karşısına çıkıyor. Filmde, Hassan Kadam gastronomik anlamda mükemmel bir damak tadına sahip bir saf kızı canlandırıyor. Steven Knight'ın senaryosunu yazıp Lasse Hallström'ün yönetmenliğini yaptığı filmin başrollerinde Helen Mirren, Charlotte Le Bon ve Rohan Chand yer alıyor. Peki, Aşk Tarifi filminin konusu nedir, oyuncuları kimler?
#Aşk TarifiAlmanya’da yaşayan Sevda Çelik, koronavirüs salgını sırasında sosyal medyada amatörce başladığı yemek tarifleri paylaşımlarıyla büyük bir başarıya imza attı. Kısa sürede 2.3 milyon takipçiye ulaşan Çelik, bu süreçte bir de yemek kitabı yayınlayarak mutfak tutkusunu farklı bir boyuta taşıdı.
#AlmanyaGeçen hafta sonu Kapadokya’da konakladığım otel ve hemen döner dönmez gittiğim Tarabya sahildeki restoran, bana bu ülkede güzel şeyler de oluyor dedirten iki yeni mekândı. Farklı bakış açılarıyla tasarlanmış bu mekanların hem ülke turizmine hem de gastronomisine büyük katkısı olacağından, yeni bir anlayış getireceğinden hiç kuşkum yok...
#Müge AkgünTürkiye’nin tek 2 Michelin yıldızlı restoranı TURK’ün ekibiyle aile sofrasına (family table) oturduk. Tavuk suyuna şehriye çorbası, et suyuna pilav ve kıymalı patates oturtma yiyip karamel soslu muhallebi eşliğinde tatlı bir sohbete daldık. Konu elbette Michelin gecesine de geldi. Şef Fatih Tutak: “Hayranı olduğum dünyaca ünlü şeflerin çoğundan mesaj aldım. Bu çok onur verici bir şey.”
#Ebru ErkeMasterChef son eleme adayı kim oldu 12 Aralık Perşembe akşamı dokunulmazlık mücadelesi sonrası cevabını buldu. Kerem ve Semih'in kaptanlığındaki takımlar, haftanın 3. dokunulmazlık oyununda, Avustralya, Tayland, Fransa ve Çekya mutfağı konseptinde karşı karşıya geldi. Düello şeklinde oynanan dokunulmazlık oyununda Danilo, Somer ve Mehmet Şef'in istediği yemeği daha iyi yapan kırmızı takım dokunulmazlık oyununu kazanarak haftayı 2-1 tamamladı. Mavi takımda ise yapılan oylama sonucu MasterChef eleme potasına kim gitti? sorusu yanıt buldu. Sezonun son dokunulmazlık oyununda korkutan anlar da yaşandı. Elinde çay olan Erim'in düşerek yüzünü yakması ekran başındakileri korkuttu. Peki, 12 Aralık 2024 dün akşam MasterChef eleme adayı kim oldu, dokunulmazlık oyununu kim kazandı? İşte, MasterChef haftanın eleme adayları ve son bölümde yaşananlar.
#Masterchef Eleme AdayıRol aldığı Euphoria adlı diziyle adını duyuran genç yıldız Sydney Sweeney, usul usul bütün hayallerini gerçekleştiriyor. Kazandığı paraları da akıllıca harcamaya çalışan Sweeney, kendine Florida'da okyanus kenarında bir yazlık malikane satın aldı. Şimdi de oranın keyfini çıkarıyor.
#Sydney SweeneyMasterChef 2. eleme adayı kim oldu 11 Aralık 2024 Çarşamba akşamı yaşanan dokunulmazlık mücadelesi ile yanıt buldu. İzleyenler tarafından büyük beğeni toplayan MasterChef Türkiye'nin dün geceki son bölümünde, Kerem kaptanlığındaki mavi takım ile Semih kaptanlığındaki kırmızı takım, 'Portekiz mutfağı' konseptinde karşı karşıya geldi. Düello şeklinde oynanan dokunulmazlık oyununda, Danilo, Somer ve Mehmet Şef'in istediği 4 çeşit yemeği daha iyi yapan mavi takım, haftanın 2. dokunulmazlık oyununu kazanarak 1-1 durumu eşitledi. Kırmızı takımda yapılan oylamada ise MasterChef kim potaya gitti? sorusu yanıt buldu. Öte yandan kırmızı takımda yapılan oylamada Şirin'in "Canımın istediğini yazdım" demesi dikkat çekti. Peki, 11 Aralık 2024 dün akşam MasterChef son bölümde eleme adayı kim oldu, dokunulmazlığı hangi takım kazandı? İşte, MasterChef Türkiye haftanın eleme adayları ve son bölümde yaşananlar.
#Masterchef Eleme AdayıAslında onu biyolojik olarak dünyaya getirmediler ama yine de o ünlü bir anne ve babanın kızı. Çünkü tıpkı kendisi gibi evlat edinilen ağabeyiyle birlikte bu aileye katıldığında küçücük bir çocuktu. Her ikisi de Hollywod'un spot ışıkları altındaydı aslında.
#Tom CruiseKaradeniz’de muhtelif balıklar avlanır ama bir Karadenizli evden çıkarken “Akşama hamsi mi alayım, balık mı” diye sorar. Balıkçıları da “Hamsi var, balık var” diye bağırarak satış yapar. Karadeniz’in baş tacı hamsi tava, bu hafta Instagram adresimiz @hurriyetlezzetlihayat’taki anketimizde de istavrit tavaya fark attı, ankete katılanların yüzde 72’sinin favorisi oldu. Sular soğudukça lezzeti artan hamsinin adını kışın en sert dönemi ‘hamsin’den aldığı rivayet edilir. Mevsimi gelen ve şimdilerde bolca bulduğumuz bu lezzet aynı zaman da çok da sağlıklı. Kışın balık bereketini başarılı şeflerin özel hamsili tarifleriyle değerlendirin.
#HamsiKariyer hayatımın en önemli yemeklerinden biri olan ördek pastilla ile ilgili anılarımı ve tarifini sizlerle paylaşmak istiyorum. Değerli şef Greg Malouf’tan öğrendiğim, orijinali güvercinle yapılan bu Fas yemeği servis sırasında da görsel bir şölen sunuyor.
#Somer Sivrioğlu