Kadıköy’e taşınınca hasretle Koço’ya gittim. Kalamar tava çıtır çıtır, yaprak ciğer çok iyi. Çıtır kabak biraz yağ çekmişti ama yine deİstanbul’un en iyilerinden... O gün yiyemeyip iyi bildiklerim de var. Muska böreği, ayva tatlısı, ekmek kadayıfı... Koço işte... Annemin babamı süzdüğü; babamın bana, benim oğluma ilk kadeh doldurduğum yer... Kabak da ayva da ayrıntısı işin... Aslolan aile, nostalji...
#KadıköyAyvalık, sonu ille denize kavuşan daracık taş sokaklarından Çamlık’a, Sarımsaklı’dan Cunda’ya hayallerdeki Ege kasabası. Girit’ten ve Midilli’den esen lezzet rüzgârıysa zeytinyağına ve balığına meftun. Tabak tabak Ayvalık-Cunda turumuzda gelenekseli de var, modern adresler de....
#YAZARYunanistan’ın en büyük adası Girit, özgün mutfak kültürüyle öne çıkıyor. Özellikle yabani otlarla yapılan yemekleri bir efsane. Mutfak Dostları Derneği üyeleri üç hafta önce Girit’te dört günlük lezzet turuna çıktı. Üç şehrin en özgün restoranlara uğradı. Geziye katılan turizmci, gurme gezgin Başar Eryöner (45) “Baharda da ot yemeklerini keşfetmeye gideceğim” diyor.
20 milyon nüfuslu Mumbai’de lüks restoranların yanı sıra kaldırım lokantalarından plajlara, çay ocaklarından kafelere her yerde özgün yemekler satılıyor. Bir süredir Hindistan’da yaşayan okurumuz Gülşah Konak, nerede ne yenmesi gerektiğini bilenler için Mumbai’de lezzet avına çıkmanın çok zevkli bir serüven olduğunu söylüyor. Konak, Hürriyet Seyahat okurları için sevdiği mekanları, lezzetleri yazdı.
Şu sıralar başı fena halde dertte olsa da, Yunanistan yiyip içmekten de kolay kolay vazgeçecek gibi görünmüyor. Üstelik bu komşumuzun yemek kültürü de eğlence kültürü de bizleri epey etkiledi. Hala pek çok restoranda bile onların meze ve yemek pişirme yöntemlerine sıkça rastlıyoruz. Yunan ve Rum lezzetlerini mönüsünde en iyi değerlendiren restoran ve meyhaneleri yazarlara, gurmelere ve bu kültüre aşina isimlere sorduk.