İran’da cumhurbaşkanlığı seçimlerinde zafer Tebrizli Türk Mesud Pezeşkiyan’ın oldu. ‘En muhafazakâr reformcu’ Pezeşkiyan, başörtüsü zorunluluğundan dış politikaya, ekonomiden etnik kimlik haklarına kadar birçok konuda mevcut yönetimi eleştirmişti. Kalp cerrahı Pezeşkiyan değişim isteyenlerin umudu olarak görülüyor.
#İranİran'da reformist Mesud Pezeşkiyan, cumhurbaşkanı seçimini kazandı. Seçimlerde muhafazakar rakibi Said Celili'ye karşı kazanarak ülkenin 9'uncu Cumhurbaşkanı olan Mesud Pezeşkiyan, yalnızca siyasi geçmişiyle değil, kendine özgü duruşuyla da öne çıkıyor. Pezeşkiyan seçim sonrası ilk mesajında "Sevgili İran halkı, seçimler sona erdi. Bu birlikteliğimizin başlangıcı. Elimi size uzatıyorum ve sizi bu yolda yalnız bırakmayacağıma şerefim üzerine yemin ediyorum." sözlerini kullandı.
#İranBu hafta sonu gerçekleştirilmesi beklenen İngiltere, İran ve Fransa seçimleri için geri sayım başladı. Yapılan son anketlere göre İngiltere Başbakanı Rishi Sunak için yolun sonu görünüyor. İran seçimlerinin sonuçları küskün seçmenin ikna edilmesi ile doğrudan alakalı. Fransa'daki gergin seçimin sonuçları ise ülke ile beraber Avrupa'da da birçok şeyi değiştirebilir.
#İngiltereİran'da İbrahim Reisi'nin helikopter kazasında hayatını kaybetmesinin ardından bir yıl öne alınan cumhurbaşkanlığı seçimi bugün yapılıyor. Birçok ismin adaylık açıkladığı yarışta son anda adaylıktan çekilen isimlerle birlikte seçime 4 isim giriyor. Seçime günler kala anketlerde öne geçen isim ise dikkat çekiyor. Şayet sonuçlar anketlerdeki gibi çıkarsa İran'da ilk kez bir Türk cumhurbaşkanlığı koltuğuna oturacak...
#İranİran Genelkurmay Başkanlığı, Cumhurbaşkanı İbrahim Reisi ve beraberindeki yetkililerin hayatını kaybettiği helikopter kazasına ilişkin ikinci ön inceleme raporunu yayımladı. Raporda, sabotaj veya elektronik harp müdahalesine ilişkin herhangi bir bulguya rastlanmadığı açıklandı. İran'da 28 Haziran'da yapılacak başkanlık seçimlerinde aday olmak isteyen isimler için beş günlük kayıt dönemi bugün itibari ile başladı, Batı medyasında yer alan analizlerde İran'ın dini lideri Hamaney'in kendine sadık ve güvenilir bir aday aradığı belirtiliyor.
#İbrahim ReisiABD’de bıçaklanan ‘Şeytan Ayetleri’ kitabının yazarı Salman Rüşdi’nin karaciğerinin hasar gördüğü, bir gözünü kaybedebileceği ve solunum cihazına bağlı olduğu açıklandı. Saldırgan Hadi Matar’ın (24) İran Devrim Muhafızları sempatizanı olduğu öne sürüldü. İran, 1989’da İslam âleminde büyük tepki çeken kitap nedeniyle Rüşdi aleyhine ölüm fetvası çıkarmıştı.
#ABDPatrik Bartholomeos, Ortodoks Kilisesi’nin uzun tarihinde Roma’da tahsil gören tek Ortodoks din adamı. İtalyanca, Almanca, kendi kuşağının yabancı dili olan Fransızca ve İngilizce biliyor. Olaylara ve Türkiye Ortodoksluğunun tarihine soğukkanlı bakan bir tarihçi. Hiç şüphesiz çok takdir toplayan bir çevre filozofu. Türk devlet kurallarına, devlet protokolüne ve memleketin kutsallarına en çok saygı gösterenlerden biri.
#Patrik BartholomeosABD Başkanı Donald Trump'ın İran'a yönelik sert tehditlerini bir bir hayata geçirmesinin ardından, uluslararası basında Trump'ın İran öfkesinin sınırları tartışılıyor. Ortadoğu'daki cephe savaşları dönemine geri dönüş yapılacağı, ABD'nin İran'a karşı bölgeyi harekete geçirmek istediği ya da Trump'ın İran'a karşı attığı en sert adımın gerçekleştiği, daha fazlasının beklenmemesi gerektiği yorumları yapıldı. Ancak üzerinde en çok durulan ihtimal ABD'nin İran'daki tek amacının rejim değişikliği olduğu ve Trump yönetiminin bu konuda geri adım atmayı düşünmediği... Uluslararası basında ise son günlerde sürpriz bir iddia yer aldı. Buna göre, Trump yönetimi İran rejiminin can düşmanı Halkın Mücahitleri Örgütü'nün (MEK) İran içinde yeniden güçlendirilmesi ve olası bir rejim değişikliğinde göreve gelmesi ihtimalini tartışıyor. ABD’deki rejim değişikliği tartışmasına İngiltere Dışişleri Bakanı Boris Johnson’dan tepki geldi… Johnson, “İran’da rejim değişikliğini hedef haline getirmemeliyiz’ yorumunda bulundu.
#Son DakikaGünlerdir gözümüz kulağımız komşumuz İran’da ve yeni bir özgürlük arayışıyla, rejim karşıtı sloganlarla, 40’tan fazla şehirde ölüm pahasına sokağa dökülen halkında. ‘Diktatöre ölüm’ sloganlarının hedefindeki isim, İran’ı demir yumrukla yöneten dini lider Ayetullah Hamaney şaşırtmadı; protestoları dış güçlerin kışkırttığına hükmetti. Rejim yanlıları da sokağa çıktı. Giderek kötüleyen ekonomik koşulların tetiklediği ve 2009’daki Yeşil Devrim hareketinden farklı olarak taşrada yükselen yeni protesto dalgası, ülkede gerçek anlamda bir siyasal değişim sürecinin önünü açar mı tahmin etmek güç. İran’daki son eylemlerin sürprizi ise muhafazakârlığıyla bilinen şehirlerde, ülkede yıllarca Batı’nın güçlü desteğiyle modern ve laik bir yaşam tarzını empoze eden devrik İran Şahı Muhammed Rıza Pehlevi lehine sloganlar atılmasıydı. Öyle ki, bu teveccühten Şah Muhammed Rıza Pehlevi’nin oğlu, sürgündeki hanedanın son temsilcisi Prens Rıza Pehlevi de nasibini aldı. Prens Pehlevi, 1979 yılında babasını deviren devrimden beri hanedanın diğer üyeleri gibi sürgünde yaşıyor. Mısır, Fas, Fransa; pek çok ülke dolaştıktan sonra Amerika Birleşik Devletleri’ne yerleşmiş. Kendisini uzun yıllardır yaşadığı Washington’da buldum. Yardımcısının röportajı yapacağımız mekâna Pehlevi Hanedanı’nın bayrağını getirdiğini görünce içimden “2018 yılında hâlâ Şah rejimine övgüler düzmekten başka söyleyecek şeyi yok mu acaba?” diye hayıflandığımı itiraf etmek isterim. Oysa konuştukça ortaya çıktı ki İran için hayalini kurduğu, babasının hanedanı değil, laik parlamenter bir demokrasiymiş. Geçmişini inkâr etmeden önerdiği siyasi metotla babasıyla, dedesiyle arasına mesafe koymaya çalışan bir Pehlevi çıktı karşıma. “Bugün İran muhalefetindeki farklı grupları birleştirecek ses benim” gibi iddialı bir misyonun peşinde bir Pehlevi…
#İranNükleer faaliyetlerini sınırlandırmayı kabul etmesinden sonra uluslararası ticari yaptırımların kaldırıldığı İran, Avrupa'da ilk olarak İtalya ile 17 anlaşmaya imza atarak, yeni bir dönem başlattı. Öte yandan, İtalya Başbakanı Renzi ile birlikte Roma'daki bir müzeyi gezen İran Cumhurbaşkanı Ruhani ve beraberindekiler görmesin diye çıplak heykellerin kutularla gizlenmesi eleştirilere yol açtı.
#İtalyaİran'ın eski cumhurbaşkanlarından ve reform hareketinin lideri Muhammed Hatemi, Guardian gazetesine yazdı. Hatemi, Batı ile İran ilşkilerinin düzeltilmesi konusudna eşsiz bir fırsat ortamının oluştuğunu ancak bu fırsatın değerlendirilememesi durumunda sonuçların küresel çapta oalcağını dile getirdi.
#Ruhaniİran'da 2009'daki cumhurbaşkanlığı seçimlerinin ardından gerçekleştirilen gösterilere katıldıkları gerekçesiyle tutuklanan ve aralarında 2008 yılında Nobel Barış Ödülü alan avukat Nesrin Sutude'nin de bulunduğu birçok siyasi tutuklunun serbest bırakıldığı bildirildi.
#İran