Çin tuzu Pakistan’da yasaklandı, birçok ülkede kullanımı kısıtlandı, Dünya Sağlık Örgütü’nün ‘en zararlı yiyecekler’ listesi içeriklerinde yer alıyor. Peki Çin tuzunu bu kadar sağlıksız hale getiren şey ne? Sağlığa ne gibi etkileri var ve en önemlisi Türkiye’de kullanımı ne durumda?
#Çin TuzuTürkiye’de ve dünyada son yıllarda işlenmiş gıdalar ve bu gıdalara eklenen koruyucu, kıvam artırıcı ve lezzet artırıcı katkı maddelerine dair bilinç ve hassasiyet çok arttı. Bu bağlamda yaşanan tartışmalarda bazı maddeler sık sık öne çıkmaya başladı. Bunların en başında da MSG kısaltmasıyla da bilinen monosodyum glutamat geliyor. Türkiye’de “Çin tuzu” diye de bilinen monosodyum glutamat hakkında çok merak edilenleri araştırdık ve uzmanlara sorduk.
#UmamiBöbrek taşları dünya genelinde yaygın bir problem. Vücuttaki su miktarı azaldığında mineral ve tuzlar kristalleşerek böbrek taşlarına yol açabiliyor. Genelde orta yaşlarda görülen hastalık, artık gençleri ve çocukları hedef almaya başladı. Açıklanan son rapor uzmanları korkuturken, hastalığın ülkemizdeki görülme sıklığındaki artış ise endişe verici… Peki neden böbrek taşı hastalıkları bu kadar arttı? Çocuklarda görülmesinin altında yatan unsurlar neler? Nasıl önlemler almak gerekiyor? İşte tüm bu soruların cevapları…
#SağlıkHaziran, migren farkındalık ayı... Şiddetli ataklarla seyreden bir baş ağrısı tipi bu... Evde kendimize hangi soruları sorarak migrenimiz olup olmadığını anlayabiliriz? Tedavisi var mı? Kadınlarda mı daha çok görülüyor, erkeklerde mi? Hangi besinler migren ataklarını tetikler? Uzmanlara sorduk.
#MigrenMelis her ne kadar organikçileri dolaşsa, evde enginar cipsleri hazırlasa da ikizler okula ilk başladığında kendini paketli gıda çukurunda buldu. Gizem ise bu konuda kendine kızgın, kızını koruyamadığını düşünüyor. Çocukları paketli gıdalardan uzak tutmak için yasak koymak sürdürülebilir değil. Bunun yerine onlara paket içeriğini okumayı öğretmek iyi bir yol olabilir...
#GıdaKurucularından olduğu gıda firmasını tanıtmak için Adıyaman 1954 Spor Kulübü’ne sponsor oldu, sonra içindeki futbol aşkını keşfetti. 31 yaşındaki Cevher Erdem kulübün başkanı oldu ve ‘takımı bir üst lige çıkan ilk kadın kulüp başkanı’ olarak kayıtlara geçti. Erdem: “3 sene önce ‘Futbolda bir kadın başkan olacaksın, takımını şampiyon yapacaksın ve Türkiye bunu konuşacak’ deselerdi herhalde gülerdim.”
#Cevher ErdemÇin tuzu, bağımlılık yapıcı özelliğinin yanı sıra vücuda verdiği ciddi zararlardan dolayı sağlık uzmanlarınca tehdit olarak görülen maddeler arasında yer alıyor. Yapılan araştırmalarda, yemeklere lezzet vermek ve gıdaların raf ömrünü uzatmak için sıkça kullanılan ve Çin tuzu olarak bilinen monosodyum glutamatın (MSG) sinir sistemini bozduğu ve vücutta iltihabi reaksiyonlara neden olduğu ortaya çıktı.
#Doç. Dr. Mahmut Muzaffer İlhanİltihaplanma ya da yangı olarak bilinen, stres, depresyon ve hareketsiz yaşamla da ortaya çıkan inflasmasyona karşı Beslenme ve Diyetetik Uzmanı Kübra Şahin uyarılarda bulundu. İnflamasyona sebep olan besinleri açıklayan Şahin, diyet içeriği ve beslenme alışkanlıklarının inflamasyon göstergeleri üzerinde etkili olduğunu söyledi.
#Arş. Gör. Kübra ŞahinBeslenme ve Diyetetik Uzmanı Kübra Şahin, ''iltihaplanma'' ya da ''yangı'' olarak bilinen inflamasyona karşı uzak durulması gereken besinlerin yanı sıra stres, depresyon ve hareketsiz yaşam şeklinin de inflamasyona neden olabileceğini söyledi.
#MargarinBazı besinleri yedikçe yiyesiniz geliyor, kendinizi bir türlü durduramıyorsunuz ve 1-2 gün yemediğinizde hemen yokluğunu hissediyorsunuz değil mi? Yapılan birçok çalışma, bazı yiyeceklerin, özellikle rafine şeker ve yağ bakımından zengin olanların veya monosodyum glutamat gibi katkı maddesi içerenlerin bağımlılık yaptığını gösteriyor. Uzman Diyetisyen Aslıhan Küçük Budak, bağımlılık yapan 7 besini anlattı, yerine tüketilebilecek alternatif yiyecekleri açıkladı.
#BağımlılıkPandemi döneminde, evde uzun süre kapalı kalma ve hasta olma korkusu, migren hastalarını da zorladı. Sürekli devam eden kaygı, depresyon, kötü beslenme, düzensiz uyku gibi etkenlerin migreni tetiklediğini belirten Nöroloji uzmanı Dr. Öğr. Ü. Halide Rengin Bilgen Akdeniz, pandemi döneminde migren hastalarının ataklarının sıklaştığını ve bu nedenle başvuruların arttığını belirtti.
#MigrenPandemi döneminde, evde uzun süre kapalı kalma ve hasta olma korkusu, migren hastalarını da zorladı. Sürekli devam eden kaygı, depresyon, kötü beslenme, düzensiz uyku gibi etkenlerin migreni tetiklediğini belirten Nöroloji uzmanı Dr. Öğr. Ü. Halide Rengin Bilgen Akdeniz, pandemi döneminde migren hastalarının ataklarının sıklaştığını ve bu nedenle başvuruların arttığını belirtti.
#MigrenDoyma hissini baskılayan, epilepsiden obeziteye kadar hastalıklara davetiye çıkaran ‘Çin tuzu’nun (MSG) yasaklanması için MHP, Meclis’e yasa teklifi verdi. Bir çeşit kimyasal ürün olan ve ‘Çin tuzu’ olarak bilinen bu maddenin sadece kapalı gıdalarda değil, balıktan patates kızartmasına kadar gıda maddelerinde tat verici olarak kullanıldığı ifade edildi.
#GazetehaberleriÇocukların yaklaşık yüzde 8’inde görülen migrenin yiyecekler ile tetiklendiğini ifade eden Doç. Dr. Yasemin Topçu “Çocuklukta migreni tetikleyen besinlerin başında çikolata ve peynir geliyor. Portakal, mandalina gibi narenciye ürünlerinin yanı sıra baharatlı yiyecekleri de tüketirken dikkatli olmalısınız” dedi.
#ÇocukUzakdoğu mutfağı sevenlerin bildiği, son yıllarda tüketimi ülkemizde de artan surimi, suşi restoranlarının demirbaş lezzetlerinden. Kıyılmış balık anlamına gelen ve popüler kültürde yerini alan suriminin ne demek olduğu internette merak konusu oldu. Peki, surimi nedir? Surimi nasıl tüketilir? İşte, surimi hakkında detaylar.
#Surimi Nedirİngiltere'de 17 yaşındaki bir genç, yaklaşık son 10 yıldır 'abur cubur yemekten' kör ve sağır oldu. Gencin patates cipsi, patates kızartması, beyaz ekmek ve işlenmiş et ağırlıklı beslenmesi sonucu, 14 yaşında yorgunluk şikayetiyle doktora gittiğini, 15 yaşından itibaren görme ve işitme kaybı yaşamaya başladığı kaydedildi. Peki sürekli abur cubur tüketmek ve sağlıksız beslenmek vücutta nasıl bir etki yaratıyor? Çocuklarımıza sağlıklı ve dengeli beslenme konusunda neler yapabiliriz? Bakın Uzman Diyetisyen M. Turgay Köse bu konuda aileleri nasıl uyarıyor.
#Sağlıksız BeslenmeYiyeceklerimizin sağlıklı olup olmadığını bilimsel verilerle anlatan “What The Health” adlı belgeseli Netflix’te gözümü kırpmadan izledikten sonra, düşüncelerini almak için Türkiye Metabolik Cerrahi Vakfı Başkanı Prof. Dr. Alper Çelik ile buluştum. Tip 2 diyabet (şeker) hastalığına çözüm sunan metabolik cerrahi yöntemini Türkiye’de ilk uygulayan kişi olan Çelik, diyabet vakalarındaki hızlı artışın temelinde GDO’lu besinlerin yattığını söyledi.
#Tülay DemirYiyeceklerimizin sağlıklı olup olmadığını bilimsel verilerle anlatan “What The Health” adlı belgeseli Netflix’te gözümü kırpmadan izledikten sonra, düşüncelerini almak için Türkiye Metabolik Cerrahi Vakfı Başkanı Prof. Dr. Alper Çelik ile buluştum. Tip 2 diyabet (şeker) hastalığına çözüm sunan metabolik cerrahi yöntemini Türkiye’de ilk uygulayan kişi olan Çelik, diyabet vakalarındaki hızlı artışın temelinde GDO’lu besinlerin yattığını söyledi.
#SporArtan sıcaklık ve nem, klimalı ortamlar özellikle yaz aylarında migren ataklarında artışa sebep olabilir. Baş ağrılarının ortaya çıkışında çeşitli etmenler ve bazı besinlerin de etkili olduğu bilinir. Ağrılar, saatlerce hatta günlerce sürebilir. Yeme düzeni ve yaşam tarzınızda yapacağınız bazı değişiklikler migren ataklarının ve ağrının azalmasında işe yarayabilir.
#Migren Atakları