1839 yılının 3 Kasım’ında okunan fermandan bu yana 185 yıl geçti. Tanzimat Dönemi’nin asıl önemli gelişmesi merkezi devlet teşkilatında yenilenme, taşralarda mahalli halkın kısmen idareye iştirak edilmeye başlaması gibi bir sürecin devam ettirilmesidir. Mühendislik ve tıp eğitimi başlamıştı, bu bir yeniliktir ama asıl önemlisi Türkiye idaresi eğitim alanında büyük bir teşkilatlanma ve ilerlemeye şahit oldu.
#Tanzimat DönemiEnver Paşa’nın yerini Sovyet istihbaratına bildiren ve şehit edildiği baskında görevli Georges Ağabekov 1937’de yine Sovyet istihbaratının “Türk” ajanı tarafından Paris’te öldürülmüş. Bu detay Stalin’in özel operasyon şefi Pavel Sudoplatov’un hatıralarından çıktı.
#Enver Paşaİtilaf Devletleri ile Osmanlı Devleti arasında 30 Ekim 1918’de imzalanan Mondros Ateşkes Antlaşması içerdiği ağır koşullarla Osmanlı Devleti’ni savunmasız ve çaresiz bırakmıştı. Antlaşmanın maddelerine dayanarak İtilaf Devletleri Osmanlı topraklarını dört bir taraftan işgal etmeye başlamıştı.
#Konuk YazarBeyoğlu’nda okul inşaatı sırasında ortaya çıkan 30 havan topunun bulunduğu alan, tarihi Karaağaç Baruthane Sahası çıktı. Saha, Cumhuriyet döneminin ilk yıllarında da Nuri Paşa’nın (Killigil) silah fabrikasına ev sahipliği yaptı. Havan topları, Nuri Paşa’nın hazin hikâyesini yeniden gündeme getirdi.
#Nuri PaşaMHP Genel Başkanı Devlet Bahçeli, "Türk bayrağını kabullenemeyenler, vatandaşlıktan derhal çıkarılmalı, mallarına-mülklerine el konulmalı, bunun yanında DEM Parti hakkında kapatma davasının açılarak bölücü milletvekillerinin dokunulmazlıklarının kaldırılmalı" açıklamasını yaptı.
#MHP23 Nisan 1920’de Ankara’da TBMM’nin açılması, 1876’da ilk yazılı anayasanın kabülünden bu yana, Türkiye’de milli egemenlik açısından taze bir başlangıç oldu. Aslında, milli egemenlik düşüncesine dayalı anayasalı ve meclisli bir siyasi düzen, 1860’lardan itibaren Osmanlı aydınlarının hayaliydi.
#Konuk YazarDoktor Sadık Ahmet’in hayatının anlatıldığı, “Sadık Ahmet” filmi Aralık ayında vizyona girecek. Filmin tanıtımının yayınlanmasının ardından Doktor Sadık Ahmet'in hayatı merak konusu oldu. Peki, Sadık Ahmet kimdir, nasıl öldü? İşte, o konu hakkında detaylı bilgiler
#Sadık AhmetCumhuriyetimizin 100’üncü yılını kutladığımız bu süreçte tarihçi ve Hürriyet yazarı Prof. Dr. İlber Ortaylı en çok yorulan isimlerden biri. Şehirden şehire koşturup konferanslarda bu zaferi nasıl elde ettiğimizi anlatıyor. Benim sorularımı da gündemdeki İsrail-Filistin savaşına gönderme yaparak cevapladı: “Bizim buradan başka gidecek yerimiz yok. Görüyorsunuz, gidecek başka yeri olmayan kavimler ne vaziyetteler!”
#Atatürk100 yılı deviren Cumhuriyet’e giden yolu, Mustafa Kemal Atatürk Samsun’dan başlayan Ankara’da biten zorlu rotada ilmek ilmek işledi. Samsun’da attığı ilk adım, 13 Ekim 1923’te Ankara’nın başkent olmasına kadar sürdü. 28 Ekim 1923’te Çankaya Köşkü’ndeki akşam yemeğinde ‘Yarın Cumhuriyeti ilan edeceğiz’ sözleriyle de ülkeyi aydınlığa taşıdı. İşte Cumhuriyet’in yol haritası...
#AnkaraBugün İstanbul'un Kurtuluşu'nun 100. yıl dönümü... 6 Ekim İstanbul’un Kurtuluşu kutlama mesajları ve sözleri de milyonlarca vatandaş tarafından paylaşılıyor. İtilaf Devletleri donanmaları 30 Ekim 1918'de imzalanan Mondros Ateşkes Antlaşması'na dayanarak 13 Kasım 1918'de Haydarpaşa önlerine demirleyip İstanbul'a girdi. 6 Ekim 1923'te ise Şükrü Naili Paşa komutasındaki 3. Kolordu İstanbul'a girdi ve işgal resmen sonlandı. İşgal 4 yıl 10 ay 23 gün sürdü. Her yılın 6 Ekim'i böylece İstanbul'un kurtuluş günü olarak belirlendi ve kutlanmaya başlandı. İşte 100. Yıla özel Coşkulu, anlamlı, Türk bayraklı İstanbul’un Kurtuluşu mesajları ve sözleri 2023!
#İstanbul’Un Kurtuluşu6 Ekim Cuma gününün tarihçesi vatandaşlar tarafından araştırılıyor. 6 Ekim özel bir gün mü? sorusu da bu bağlamda araştırılıyor. 6 Ekim İstanbul için oldukça önemli ve tarihi bir gündür. 6 Ekim 1923’te İstanbul düşman işgalinden kurtarılmıştır. Peki, 6 Ekim’de ne oldu? İşte 6 Ekim tarihçesi!
#6 EkimMondros Mütarekesi, Türk İmparatorluğu’nun Avrupa topraklarından tamamıyla itilmesi, Akdeniz ve Karadeniz üzerindeki bağlantının beynelmilel kuvvetlere geçmesi ve en güçlü bahri kuvvet olarak İngiltere tarafından yönetilmesi, Türklerin imparatorluğunun Küçük Asya’da da sınırlı bir parçaya nakledilmesidir. İstiklal Savaşı’nın başarıyla tamamlanması ve Lozan’a gidilmesi bu projeleri durdurdu.
#Mondros29 Ekim 2023, Türkiye Cumhuriyeti’nin 100’üncü kuruluş yıldönümü. Bu nedenle bu yıl Cumhuriyet Bayramı daha da büyük bir coşkuyla kutlanacak. Ülkenin her karışında verilen kurtuluş mücadelesinin önünde saygıyla eğiliyoruz. İstiklal yolunda 100’üncü yılın gururunu doyasıya yaşayıp kuruluş ruhunu en çok hissedeceğimiz 12 şehirden öneriler hazırladık.
#Serda Büyükkoyuncu30 Ağustos’un 101’inci yılında tarihi Zafer Yolu’nda yürüdük, mevzileri dolaştık, ilk taarruz emrinin verildiği Kocatepe’deki siperlere girdik. Meydan muharebesinin yönetildiği Zafertepe’ye geçtik. Prof. Dr. Sadık Sarısaman’ın eşlik ettiği gezide Ulu Önder Atatürk liderliğindeki muhteşem zaferin izini sürdük.
#Zafer YoluBugün Lozan Antlaşması’nın 100’üncü yıldönümü. Antlaşma, Türkiye Cumhuriyeti’nin kurucu belgesidir. 100. yılında tekrar görüşme diye bir şey yoktur. Lozan ebedidir. Bugün Lozan üzerinde zafer mi mağlubiyet mi kavgası yapılıyor. Bu boş ve art amaçlı bir kavgadır. Hukuki vesikalar mesnetsiz tarih kavgalarına alet edilemez. Şüphesiz ki Lozan bir vesika olarak tarafların riayet ettiği, bu bölgedeki barışı ve hâkimiyeti tanıyan önemli bir girişimdir. Bu niteliğin herkesçe böyle bilinmesinde fayda vardır.
#Lozan AntlaşmasıÇanakkale Savaşları'nda Avustralya'nın 7'nci Süvari Alayı'nca Arıburnu ile Anafartalar cepheleri arasında haberleşmede kullanılıp, başarıları ile efsaneleşen, savaşta sonra yine görev için geldiği Çanakkale'de ölen süvarı atı 'Bill', burada gömüldü, başına da mezar taşı dikildi. Çanakkale Onsekiz Mart Üniversitesi (ÇOMÜ) İngiliz Dili ve Edebiyatı Bölümü'nden emekli öğretim görevlisi ve turist rehberi Kenan Çelik, Avustralya'da bronz bir heykeli de bulunan 'Bill'in, Çanakkale Savaşları'nda görev alıp, adına mezar taşı dikilen tek süvari atı olarak tarihe geçtiğini söyledi.
#ÇanakkaleMHP Genel Başkanı Devlet Bahçeli, Nevşehir'de "14 Mayıs'ta Aziz Milletim Sıra Sende" mitinginde konuştu. Devlet Bahçeli, 'Cumhurbaşkanlığı sistemi ile Türkiye çok daha muktedirdir.' dedi. Bahçeli ayrıca, 'Kılıçdaroğlu iflas bayrağını çekmiştir, bunlara güvenilemez.' ifadelerini kullandı.
#MHPMHP Genel Başkanı Devlet Bahçeli, 18 Mart Çanakkale Zaferi'ne ilişkin mesajında, "Türkiye’miz bugünkü ortamda, tıpkı Çanakkale Savaşları’nda olduğu gibi, tıpkı Milli Mücadele yıllarında yaşandığı gibi, derin ve sinsi bir ablukanın doğrudan hedefindedir." ifadelerini kullandı.
#MHPTürkiye Cumhuriyeti’nin kuruluşuna ve kuruluşundaki en önemli kararların alınmasına tanıklık eden Kurtuluş Savaşı Müzesi, en önemli tarihi mekânlardan birisidir. Kurtuluş Savaşı Müzesinin nerede olduğu, müze hakkındaki bilgileri ve müzede yer alan eserleri derledik.
#Kustuluş SavaşıCumhuriyet Halk Partisi’nin kökeni, Mondros Mütarekesi’nden sonra Anadolu’nun ve Rumeli’nin çeşitli şehirlerinde, işgallere karşı kurulan milli cemiyetlerin 7 Eylül 1919 tarihinde Sivas Kongresi’nde birleştirilmesinden sonra oluşan Anadolu ve Rumeli Müdafaa-i Hukuk Cemiyeti’ne dayanır.
#Cumhuriyet Halk Partisi