'İrina' adlı yeni romanında Abhazya'daki savaştan kaçıp Türkiye'ye sığınan genç bir kadının yaşadıklarını anlatan Esin Sayar, "Ben romanım için İrina’nın öyküsünü dinlerken Ukrayna henüz Rusya’nın işgaline uğramamıştı. İrina’nın Abhazya’nın Gürcistan tarafından işgali sırasında yaşadıklarını dinlemek beni çok etkiledi; duygulandım, ama asıl yazma aşamasına geçtiğimde İrina’nın başından geçenler üzerinden savaşın yıkıcı, insanları ve aileleri darmadağın eden etkisi, sanki her şey benim başıma gelmişçesine etkilendim. O kaçışta İrina’nın daha neler yaşadığını hayal edince, günlerce kendime gelemedim" diyor.
#Esin SayarYeni nesil kültür girişimi THINK House’un kurucusu Fırat Devecioğlu ile THINK House’u ve 16 Haziran’da sahnelenecek sezonun son oyunu 'Lazarus' hakkında konuştuk: "Kendimizi yeni nesil kültür girişimi olarak tanımlamamızın nedeni, sunduğumuz etkinlik deneyimi. İnsanların, bilgisayarını açıp çalışabildiği, ofis alt yapımızı kullanabildiği bir sanat alanıyız. Tiyatro oyunları sonrası söyleşilerimiz, kültürel eğitim programlarımız sayesinde zamanla bir yaşam kulübüne dönüştük. Kültür girişimciliğine yönelik, sürdürülebilir bir iş modelini ortaya koyması bakımından THINK’in varlığının önemli olduğunu düşünüyorum."
#THINK HouseMelih Uslu’nun yeni kitabı ‘Doğu Seyahatnamesi’ geçtiğimiz günlerde raflardaki yerini aldı… Gazetemizde de yazılarını okuduğunuz Uslu’yla Anadolu’yu keşfetme macerasını konuştuk: “Taşların dilini öğrenme hevesiyle çocukların peşine takılıp dev bir labirenti andıran Doğu şehirlerinin sokaklarına dalmak gerek.”
#Hürriyet‘Vücut’ filmiyle tanınan ödüllü yönetmen ve yazar Mustafa Nuri, ikinci romanı ‘Dün Gece Nerede Öldün?’de ölümün yeryüzünden yok olduğu kurgusal bir evren sunuyor okuruna, tabiri caizse ölümsüzlüğün yan etkilerine odaklanıyor. Birbirinden farklı hayatları olan yedi karakterin yollarını ölümsüz bir dünyada kesiştiren ‘Dün Gece Nerede Öldün?’, ölümsüzlüğe direnen insanlar üzerinden sevgi, bağlılık, aile, acı, ölüm ve yaşam gibi kavramların günlük hayatlarımızdaki yerini sorgulatıyor.
#Mustafa NuriCoşkun Sabah’ın hayatı kitap oldu. “Anılar-Şimdi Gözümde Canlandılar” adlı eserde, Bülent Ersoy’la ilgili çarpıcı bir iddiaya yer verildi. Kitaba göre Ersoy, 1980 yapımı “Beddua” filminin tüm müzikleri Sabah’a ait olmasına rağmen afişte “müzik direktörü” olarak kendi adını yazdırdı.
#Coşkun SabahMelih Uslu’nun altıncı kitabı ‘Arabayla Anadolu’ geçen hafta yayımlandı… Hürriyet Seyahat’in de yazarlarından olan Uslu’yla kitap için dört teker üzerinde yaptığı 22 bin 200 kilometre yolu, sevdiği rotaları, arabayla seyahatin inceliklerini ve yolda olmanın güzelliklerini konuştuk.
#Melih UsluCevat Turan, ‘Kibele’nin Laneti’ adlı son romanında bir seri katilin ruhsal haritasının izini sürerek bir insanın neden öldürdüğünün cevabını arıyor. Romanı yazmadan önce gerçek bir seri katille de görüştüğünü belirten Turan, “Romanın tamamında esas aranan kör nokta ‘İnsan neden öldürür?’ sorusuna yanıttır. Amerikan seri katillerinin işleniş gerekçelerindeki takıntı, çıkış noktası ile işlenme biçimleriyle buradakiler arasında büyük farklar olması normal. Biz daha feodal alt bilince ve değerle sahibiz. Öfkemiz de, kavgamız da hâlâ feodal. Ancak katil karakterinin egosu, öfkesi, kişilik yapısı, empati yeteneğinin olmaması ve narsist kişilikleri benzerlik gösteriyor. Romandaki Mirza Hud karakteri işlediği bazı cinayetlerin başında ağlıyor mesela” diyor.
#Cevat TuranBaşrolündeki Hatice Aslan’a birçok ödül kazandıran ‘Vücut’ filminin senaristi ve yönetmeni Mustafa Nuri, bu kez ‘Nehir ve Tüm Diğer Şeyler’ adlı bir romanla karşımızda. Nuri, romanın odağına aldığı ‘kayıp ve yas’la ilgili, “Bence yas tutamıyoruz. Her şeyimiz gibi bu da çok hızlı yaşanıyor maalesef. Hayatımızdaki her kavram gibi bunun da üzerinde durmalıyız. Kendimize, iç dünyamıza, zihnimize bu zamanı tanımalıyız. Hemen güçlü görünmeyi seçiyoruz, etkilenmediğimizi ispatlamak istiyoruz. Neden hiç bilmiyorum. Bize ait bir şey, bizden bir şey yas da. Oraya girip gerektiği kadar kalmalıyız. Sadece yas için değil bence bu durum. Her türlü duygumuz için” diyor.
#Mustafa NuriYakın tarihimizin acı sayfalarındandır... Osmanlı hanedanının 155 mensubu, yıllar önce ülke dışına çıkartıldığında, mal varlıkları tasfiye edilmiş, ellerine sadece ikişer bin İngiliz lirası ve dönüşü olmayan pasaportlar verilmiştir. Vatansız ve neredeyse beş parasız kalan hanedan mensupları dünyanın dört bir yanına dağıldı.
#Kitap‘İncirin İçindeki Arı’ adlı kitabıyla şiir dalında Yunus Nadi Ödülü’ne değer görülen müzisyen-şair Mehtap Meral’in şiirleri göndermelerle yüklü. Sözcükleri bir enstrüman olarak kullanan şairin şiirinde müziği buluyoruz. Adı geçen türkülerde kendini arayan, kendini soran, yargılayan, bağışlayan kişinin sanki bütün partisyonlarda sesini duyuyoruz.
#İncirin İçindeki Arı