Konut üretiminin artması için yeni arsa politikalarına ihtiyaç olduğunu belirten İnanç Kabadayı, “Hammaddemiz arsa ancak büyükşehirlerde arsa stoku azaldı. Bunu iki şekilde aşabiliriz. Hazine arazilerinde, kamu-özel sektör işbirliğinde konut üretebiliriz. Hastaneler ve köprülerde olduğu gibi ‘yap-işlet-devret’ modeli uygulanabilir. Diğer seçenek kentsel dönüşüm. Sürece özel sektör dahil edilerek hem ömrünü tamamlayan yapılar yenilenir, hem de üretim artar” dedi.
#Sponsorlu İçerikKonut üretiminin artması için yeni arsa politikalarına ihtiyaç olduğunu belirten İnanç Kabadayı, “Hammaddemiz arsa ancak büyükşehirlerde arsa stoku azaldı. Bunu iki şekilde aşabiliriz. Hazine arazilerinde, kamu-özel sektör işbirliğinde konut üretebiliriz. Hastaneler ve köprülerde olduğu gibi ‘yap-işlet-devret’ modeli uygulanabilir. Diğer seçenek kentsel dönüşüm. Sürece özel sektör dahil edilerek hem ömrünü tamamlayan yapılar yenilenir, hem de üretim artar” dedi.
#İnanç KabadayıTamamlayıcı Emeklilik Sistemi, gündeme gelmesinin ardından araştırılan konu olmaya başladı. Hürriyet Gazetesi yazarı Noyan Doğan tarafından 22 Haziran 2020 tarihinde ele alınan Tamamlayıcı Emeklilik Sistemi, kıdem tazminatı ve fon konuları ile öne çıktı. Peki, Tamamlayıcı Emeklilik Sistemi nedir ve kimleri kapsıyor? İşte, Noyan Doğan'ın yazısından detaylı bilgiler
#Tamamlayıcı Emeklilik SistemiÖzellikle televizyonlarda sıkça görülen modeller, pek çok farklı alanda çalışan insanlardır. Hem erkek hem de kadınlar tarafından günümüzde sıkça tercih edilen meslek grupları içerisinde geliyor. Peki, model nedir, Ne iş yapar ve nasıl olunur? Model olma şartları, maaşları ve iş imkanları hakkında bilinmesi gerekenler.
#Model Nedir?Günlerdir gözümüz kulağımız komşumuz İran’da ve yeni bir özgürlük arayışıyla, rejim karşıtı sloganlarla, 40’tan fazla şehirde ölüm pahasına sokağa dökülen halkında. ‘Diktatöre ölüm’ sloganlarının hedefindeki isim, İran’ı demir yumrukla yöneten dini lider Ayetullah Hamaney şaşırtmadı; protestoları dış güçlerin kışkırttığına hükmetti. Rejim yanlıları da sokağa çıktı. Giderek kötüleyen ekonomik koşulların tetiklediği ve 2009’daki Yeşil Devrim hareketinden farklı olarak taşrada yükselen yeni protesto dalgası, ülkede gerçek anlamda bir siyasal değişim sürecinin önünü açar mı tahmin etmek güç. İran’daki son eylemlerin sürprizi ise muhafazakârlığıyla bilinen şehirlerde, ülkede yıllarca Batı’nın güçlü desteğiyle modern ve laik bir yaşam tarzını empoze eden devrik İran Şahı Muhammed Rıza Pehlevi lehine sloganlar atılmasıydı. Öyle ki, bu teveccühten Şah Muhammed Rıza Pehlevi’nin oğlu, sürgündeki hanedanın son temsilcisi Prens Rıza Pehlevi de nasibini aldı. Prens Pehlevi, 1979 yılında babasını deviren devrimden beri hanedanın diğer üyeleri gibi sürgünde yaşıyor. Mısır, Fas, Fransa; pek çok ülke dolaştıktan sonra Amerika Birleşik Devletleri’ne yerleşmiş. Kendisini uzun yıllardır yaşadığı Washington’da buldum. Yardımcısının röportajı yapacağımız mekâna Pehlevi Hanedanı’nın bayrağını getirdiğini görünce içimden “2018 yılında hâlâ Şah rejimine övgüler düzmekten başka söyleyecek şeyi yok mu acaba?” diye hayıflandığımı itiraf etmek isterim. Oysa konuştukça ortaya çıktı ki İran için hayalini kurduğu, babasının hanedanı değil, laik parlamenter bir demokrasiymiş. Geçmişini inkâr etmeden önerdiği siyasi metotla babasıyla, dedesiyle arasına mesafe koymaya çalışan bir Pehlevi çıktı karşıma. “Bugün İran muhalefetindeki farklı grupları birleştirecek ses benim” gibi iddialı bir misyonun peşinde bir Pehlevi…
#İran- AK Parti Kayseri Milletvekili Karayel: "Koalisyon riskini, istikrarsızlık riskini ortadan kaldıracak en önemli sistem başkanlık sistemidir. Şu an biz başkanlık sistemini istiyoruz"- Prof. Dr. Doğan: "Başkanlık sisteminin en önemli tercih sebeplerinden birisi istikrar. En önemli endişelerden birisi de başkanlık sistemi uygulanan ülkelerde federal yapılar var 'Biz de mi ona gideceğiz, bölünme tehlikesi olur mu' diye düşünülüyor. Anayasa hukukçularının çoğu Türkiye'de böyle bir tehlike olmadığını söylüyor"- Prof. Dr. Çağlayan: "Hükümet modelinin rejimle alakası yok, rejimi değiştirelim diyen yok. Rejim cumhuriyet rejimidir buna devam edeceğiz ama istikrarlı bir yönetimin sağlanması için hükümet modelleri üzerinde tartışmamız gerekiyor"
Bir iktisat hocası oturup “İktisat Nedir?” diye bir kitap yazdığında, Victoria’s Secret modellerinden bahsetmesini beklemezsiniz. Ama Bahçehir Üniversitesi’nden N. Emrah Aydınonat İletişim Yayınları’ndan çıkan kitabında ekonomiyi onların üzerinden anlatıyor.
#Ekonomi23 Mart’ta 2 milyon 7 bin 685 aday sınava girecek. Heyecan dorukta. Milyonlarca aday sınav için son haftaya girdi. Artık kimin hangi salonda sınava gireceği belli. Soru kitapçıkları basıldı, sonuncusu da çarşamba günü bitiyor. ÖSYM Başkanı Prof. Dr. Ali Demir, değiştirilme sinyalleri veren üniversite sınav sistemi ve yapılacak çalışmalar ile sınav güvenliği konusundaki sorularımızı yanıtladı:
BDP Eş Genel Başkanı Selahattin Demirtaş, CNN TÜRK'te yayınlanan Tarafsız Bölge'de Ahmet Hakan'ın sorularını cevapladı. Demirtaş, gündeme dair önemli açıklamalarda bulundu. Demirtaş, "Ahmet Kaya hepimizin içinde bir yara olarak kalacaktır. Serdar Ortaç bana en samimi olanı. O pişmanlığını defelarca gösterdi. Ortaç, en masumları" dedi.
#Serdar OrtaçABD’nin İstanbul Başkonsolusu Scott Kilner, üç yıldır devam ettiği görevine veda ederek ülkesine dönüyor. Aslında bu sadece Türkiye’ye değil 30 küsur yıllık diplomatlık kariyerine veda. Dolayısıyla bu kariyerinin son röportajı. Belki biraz da bunun verdiği rahatlıkla bütün sorularıma beklediğimden çok daha cesur yanıtlar verdi. İlk kez 41 yıl önce bir üniversite öğrencisiyken trenle geldiği ve ‘Gönülden bağlıyım’ dediği İstanbul’dan ayrılırken hem bu şehre hem de ülkenin geleceğine yönelik kaygılarını açık yüreklilikle paylaştı.
Abdullah Öcalan’ın PKK’ya yaptığı Türkiye sınırlarından geri çekilme çağrısının ne şekilde uygulanacağı konusunda kafalar karışık. Çekilmeye ilişkin yasal düzenleme konusunda geçen hafta taraflardan gelen zıt açıklamalar, bu meselenin barış sürecindeki ilk keskin viraj olacağını ortaya koydu.
Devlet Bakanı Maria Böhmer, 18-23 yaşları arasında tek vatandaşlıkta karar kılınmasını içeren "Opsiyon model" ile ilgili yeni bir çalışma yapıldığını söylerken "Bazı sıkıntıların olduğunu biliyoruz. Konuyu edinilecek tecrübeler ışığında değerlendirip, gözden geçireceğiz" dedi.
Adını Ajda Pekkan’dan alan bilezikler son bir yıldır yok satıyor. Öyle ki piyasada satılanların yüzde 80’i Ajda bileziği. Zarif bir tasarıma sahip olan bu takılar aynı zamanda bir yatırım aracı alanlar için. Süperstarımızın ışığından ilham alan tek ürün bu değil, geçmişten bugüne bardaktan nevresime nelere adını verdi; hatırlayalım...
#Necla BayraktarPsikolog-antropolog Dr. Ceylan Nur Akgün yeni kitabı ‘Annelik: Gerilimler, Mücadeleler, Uzlaşmalar’da annelik kavramının tarihsel yolculuğuna bakıyor, idealleştirilen anneliğe odaklanıyor ve annelerin yaşadığı kaygı ve suçluluk duygularının nedenlerini de ortaya koyuyor. Akgün: “Romantize edilmiş ve kutsallaştırılmış annelik söylemine kapılmamak en güzeli. Anne olmak ne saçını süpürge etmek ne en mükemmeli olmaya çalışmaktır.”
#Gizem CoşkunardaCumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan, Kırgızistan'ın başkenti Bişkek'teki Türk Devletleri Teşkilatı Devlet Başkanları Konseyi 11. Zirvesi'nin ardından Macaristan'ın başkenti Budapeşte'de 5. Avrupa Siyasi Topluluğu Zirvesi'ne katıldı. Erdoğan, yurda dönüşte uçakta gazetecilerin sorularını yanıtlayarak gündeme ilişkin değerlendirmelerde bulundu. ABD'deki başkanlık seçimlerini kazanan Donald Trump ile görüşmesini anlatan Erdoğan, "Sayın Trump ile samimi bir görüşme yaptık. O esnada aile yemeğindeydiler. Elon Musk ve Musk’ın çocuğu yanındaydı ve kendileriyle görüşmemizi bu şekilde yaptık. Türkiye ile ilgili de güzel ifadeleri oldu." dedi. İsrail ile ilişkiler konusunda Türkiye'ye iftiralar atıldığını söyleyen Erdoğan, "Şu an itibarıyla biz İsrail’le ticari ilişkileri kestik." ifadesini kullandı. Kayyum atanan belediyelerle ilgili de konuşan Erdoğan "Seçilmiş olmak, kimseye terörle kol kola, yan yana yürüme hakkı vermez." dedi.
#Recep Tayyip ErdoğanHülya Koçyiğit, TRT 2’de yayınlanan “Film Gibi Hayatlar” ile 5 yıldır birçok önemli ismi ağırlıyor. Usta oyuncuyla bir araya geldik ve sanatçıların sorumluluklarının yanı sıra günümüz Türkiye’sinde değişen aile yapısını konuştuk.
#Hülya KoçyiğitDünyada sadece eyalet sisteminin olduğu sınırlı sayıda ülkede uygulanan, Türkiye’de de 50 sene önce eşitlik ilkesine uymadığı gerekçesiyle kaldırılan ‘bölgesel asgari ücret’, İTO ve MÜSİAD başkanlarının önerileriyle yeniden tartışmaya açıldı. İstanbul ile Anadolu’daki hayat koşullarının bir olmadığını söyleyen bazı işverenler, 1974’te kaldırılan bölgesel asgari ücretin geri gelmesini istiyor. Birçok iş dünyası temsilcisi ise bu modelin Doğu illerinde yeni bir işçi göçünü tetikleyeceği konusunda endişeli. Bunun yerine yatırımcıyı Doğu illerine çekecek, bölgedeki istihdamı artıracak teşviklerin getirilmesi gerektiğini belirtiliyor. Çalışanların gözü ise asgari ücrete yapılacak zam oranında.
#Asgari ÜcretTürk dizi tarihine damgasını vuran işlerde rol aldı. Canlandırdığı karakterler çok sevildi. Son dönemde görüntüsüyle daha da parlıyor. “Son halim 34 yaşında vardığım noktanın bir sonucu” diyor. Güçlü duruşuyla hepimize ilham verirken aslında bazen zorlandığını da “Defalarca itibar suikastına uğradım, defalarca ayağım kaydı, düşmedim mi düştüm ama benim bugüne gelebilmemin tek sebebi zekâm, yeteneğim, çalışkanlığım ve bu işi seviyor olmamdı” diye itiraf ediyor. Hazal Kaya şimdi hem yeni dizisi hem de eşiyle birlikte kurduğu yapım şirketiyle karşımızda. Onunla hayatı, geçmişi, bugünü, işlerini, çocuklarını ve Ali Atay’la evliliğini konuşuyoruz.
#Hazal KayaColin Farrell’in oğlu James’a iki buçuk yaşındayken nadir görülen nörogenetik bir bozukluk olan Angelman Sendromu teşhisi konuldu. Dünyaca ünlü aktör, oğlunun hastalığının ardından zihinsel engelli insanları desteklemek için Colin Farrell Vakfı’nı kurdu. Los Angeles’ta bir araya geldiğimiz Colin Farell, “James bana kendime bakmayı öğretti, çünkü yanında olmam gerekiyordu. Oğlum doğru yola girmek, alkol ve uyuşturucuyu bırakmak için kullandığım yakıtın en önemli parçasıydı” dedi.
#Colin FarrellDeri, göz ve saçta ‘melanin’ pigmentinin eksikliğinden dolayı sarı saçlı, beyaz tenli, renkli ancak ileri derecede bozuk gözleriyle toplumda dikkat çeken albinizmli kişilerden biri Ayşenur Sena Tarakçı. ‘Pigmentsiz İnsan’ ismiyle sosyal medyada ürettiği içeriklerle ayrımcılığa karşı mücadele eden Tarakçı aynı zamanda bir ‘fark yaratan’.
#Albinizm