Her ne kadar yüz yüze eğitime kademeli olarak geçiş yapıldıysa da pek çok ders hala internet üzerinden, yani uzaktan yapılmaya devam ediyor. Çocukların gün içerisinde bilgisayar başında geçirdikleri süre hiç de az değil. Bu da çocuklarda 'miyopi' yani uzağı görememe sorununu giderek yaygınlaştırıyor.
#MiyopiMiyop (Miyopi), dünyadaki en yaygın göz hastalıklarından biridir. Doğuştan olabileceği gibi, çevresel ve genetik etkenlere de bağlı olan Miyop hastalığında gözün, içeri giren ışığı retinanın tam üzerinde odaklamak yerinde ön kısmında odaklaması bulanık görmeye sebep olur. Peki, Miyop (Miyopi) nedir?
#MiyopGlokom göz sinirini tahrip eden ve görme kaybına yol açabilen çok önemli bir hastalıktır... Glokom, genellikle yüksek göz içi basıncı ile birliktedir. Toplumda ortalama göz içi basıncı (GİB) 16 mmHg’dır, 11-21 mmHg aralığı normal sayılır. Ancak “normal tansiyonlu glokom” denen ve göz içi basıncının normal seyrettiği glokom tipi de vardır. Ayrıca göz içi basıncı yüksek olduğu halde göz sinirinde hasar tespit edilmeyen bir hasta grubu vardır ki bu duruma da “oküler hipertansiyon” denmektedir.
#Göz TansiyonuGöz kusurları denildiği zaman akla ilk gelen terimlerden bir tanesi de retinadır. Retina, toplamda 10 katmandan oluşmuş olan ağ tabakasıdır. Görme hücrelerinin birleşmesi ile oluşan retinada, meydana gelebilecek hasarlar görme duyusuna engel olabilmektedir. Peki, Retina nedir? Ne işe yarar ve nerede bulunur? Retina neden yırtılır tüm detayları ile derledik.
Miyop, uzağı net görememe durumuna verilen isimdir. Gözlerimizin pek çok nedenle, belirli mesafeleri görememesi bir hastalık değil “kusur” olarak tanımlanır. Göz, ışığı kırarak görüntüyü oluşturduğu için bu kusura, “kırma kusuru” ismi de verilir. Uzağı görememe veya bulanık görme hastalığı nedir sizler için derledik.
Hayatın her anında en yakınımızda olan ekranların karşısında geçirdiğimiz süreler son 18 ayda katlanarak arttı. Evden çalışma, online dersler, karantina dönemlerinde yaşanan can sıkıntısının artırdığı oyun oynama, film/dizi izleme gibi aktiviteler derken olan gözlerimize oldu. Uzmanlar miyopinin (uzağı görme bozukluğu) pandemi döneminde salgın haline geldiğini belirtiyor. En büyük risk grubu ise çocuklar...
#MiyopiD vitamini eksikliği vücudumuzda kas güçsüzlüğü, ağrı, yorgunluk ve depresyon gibi sorunlara yol açıyor. Son yıllarda D vitamini eksikliğinin, göz kuruluğuna da yol açtığı anlaşıldı… Göz kuruluğundan korunmak için D vitamini depolarımızı dolu tutmalıyız.
#D VitaminiBirçoğumuzun tatil yaptığı bu bol güneşli havalarda, D vitamini depolarımızı da dolduruyor olacağız. Daha fazla D vitamini üretmek için güneş gözlüğünü çıkarmanın yanlış bir uygulama olduğunu vurgulayan Göz Hastalıkları Uzmanı Prof. Dr. Banu Coşar, D vitamini ve göz sağlığımız arasındaki ilişkiyi anlattı.
#Göz SağlığıBarzani bağımsızlık referandumuna gidince bölge karıştı. Türkiye tavrını ortaya koydu. Bağdat fırsatı değerlendirdi, Irak ordusu ve Tahran’ın desteklediği ‘Haşdi Şabi milisleri’ Kerkük’ü ele geçirdi. ‘Haşdi Şabi’nin ürküten tarafı ve ‘parçalanıyorlar’ denilen Irak Kürtlerinin geleceği gündeme oturdu. Metin Gürcan, 2004’te Kerkük’te irtibat subayı olarak görev yapmış, yüksek lisans tezini Kerkük üzerine yazan bir güvenlik uzmanı. Yakın zamanda Viyana’da Haşdi Şabi’nin yetkililerinin de yer aldığı, Irak ve Suriye’de devlet dışı ve devlet altı silahlı aktörlerin geleceğinin tartışıldığı bir çalıştaya katıldı. Gürcan’a göre; büyük resim aslında dışardan görünenden çok daha karışık. Gürcan, "Bence Suriye kuzeyinde TSK-YPG çatışması bir gün yaşanacak çünkü saha çok sıcak. Bu kaçınılmaz. Ama bu çatışmanın büyüyüp büyümeyeceği Amerika ve Rusya’nın tavrına bağlı olacak" diyor.
#GazetehaberleriSağlığınızla ilgili soru ve sorunlarınızı paylaşabilir ve yol gösterici yanıtlar alabilirsiniz. Ancak unutmayınız ki, sağlık sorunlarınıza çözüm bulmanın en doğru yolu, uzman bir hekime muayene olmaktır. Sorularınıza verilen cevaplar öneri niteliğinde ve bilgilendirme amaçlıdır. Her türlü tıbbi tedavi için mutlaka hekiminize danışınız.
Retinanın normal konumundan ayrılmasına retina dekolmanı denir. Retina dekole olduğunda işlevini yapamaz. Kamera içindeki film gevşek olduğunda resim nasıl bulanırsa görme de o şekilde bulanıklaşır. Retina dekolmanı, tedavi edilmediği takdirde hemen hemen daima körlükle sonuçlanan ciddi bir problemdir.
Annesinin sıcacık kucağından yeni çıkan altı yaşındaki bir çocuk için okula alışma süreci pek kolay olmaz. Ancak uzmanlar bu korkunun üç haftadan uzun sürmemesi gerektiğini söylüyor ve uyarıyorlar: ‘Sorunu ertelemeyin, öğretmen ve pedagogla el ele verip, acilen çözüm arayın!’ Pedegog Feriha Şenkay Dildar okul korkusu ve okula başlama zorluklarıyla ilgili bilgi verdi.