Güncelleme Tarihi:
Gözün en hassas bölgesi şüphesiz ki retinadır. Karmaşık ve hassas olan bu yapıda meydana gelebilecek olan rahatsızlıklar kişinin görme kaybı yaşamasına kadar ciddi bir sorun oluşturabilmektedir. Görme olayının gerçekleşmesini sağlayan bölge de retinadır.
Retina Nedir?
Retina, Latince kökenli bir kelimedir. Ağ anlamına gelen "rete" kelimesinden türetilmiştir. Retina, görme duyusunun son aşaması yani görüntünün beyinde yorumlanabilmesi için sinyaller oluşturur. Gözdeki konumu, göz küresinin en arkasındadır. Milyarlarca hücreden meydana gelmiştir ve ışığa son derece duyarlıdır. Yarı saydam bir görünümde olan retina kırmızı ve pembe renkleri arasındadır.
Retina Ne İşe Yarar ve Nerede Bulunur?
Göz küresinin arka duvarını kaplar ve göz küresine yapışıktır. Retinanın yapısında koni ve çubuk olmak üzere toplamda iki farklı fotoreseptör hücreler vardır.
Çubuk Fotoreseptörler: Siyah - beyaz görüşü, hareketi ve az ışıkta görme işlevini sağlamaktadır.
Koni Fotoreseptörler: Farklı dalga boylarındaki tüm ışıklara farklı tepkiler vererek renkli görmeyi sağlar. Koni reseptörlerdeki hasarlar kısmi renk körlüğü ya da tam renk körlüğüne sebep olabilmektedir.
Retina Neden Yırtılır?
Yüksek miyopi (uzağı görememe) olan kişilerde retina yırtılması riski son derece fazladır. Çünkü miyopi olan kişilerde retina olması gerekenden çok daha ince bir yapıya sahiptir.
İlerleyen yaşlarda ise göz sıvısında azalma meydana gelebilmektedir. Bu nedenle retinada yırtık oluşabilmektedir. Oluşan bu yırtıkların ardından retina, yapışık bir halde olduğu göz küresinden yavaş yavaş ayrılır.
Kimler Retina Riski Taşır?
Miyopi
Göz bebeğinin küçülmesine neden olan glokom ilaçlarının kullanılması (polikarpin gibi)
Önceden glokom, katarakt ya da başka bir göz cerrahisi geçirilmesi
Ağır göz yaralanmaları
Ailede retina dekolmanı geçmişi
Göz muayeneleri sırasında retinada gözlemlenen zayıf noktalar
Retina Yırtılmasının Belirtileri Nelerdir?
Uçuşan cisimlerin sayısında ve boyutunda ani artış görülmesi
Periferde yani görme alanının yan kısmında gölge belirmesi
Ani ışık çakmaları dekolmanın ya da retina yırtılmasının ilk evrelerinin işareti olabilir.
Görme olayında ani azalma oluşması
Görme alanında hareket halinde olan gri perde gözlemlenmesi
Retina Yırtılmasının Tedavisi
Retina dekolmanı ya da retina yırtılması cerrahi işlemler ile tedavi edilebilmektedir. Göz doktoru, gözdeki belirtileri ve rahatsızlıkları dikkate alır. Göz anjiyosu (damarları incelemek için) ve göz tomografisi (gözün anatomik yapısını incelemek için) gibi tanı yöntemlerini kullanarak teşhisi koyar. Ardından tedavi süreci ile ilgili hastaya bilgi verir. Tedavinin avantajlarını ve dezavantajlarını anlatarak hastanın bilgi edinmesini sağlar.
Retina Yırtılmasının Cerrahisi
Pek çok retina yırtılmasının tedavisi, kriyoterapi (dondurma terapisi) ya da lazer cerrahisi yolu ile göz yuvarlağının arka duvarına retinanın bağlanması şeklinde gerçekleştirilir. Kriyoterapi ve lazer cerrahisinde de retinanın göz yuvarlağının arka duvarına yapışmasını sağlayacak olan bir yara dokusu meydana getirilir. Bu sayede göz sıvının yırtık içerisinden geçip retinanın alt kısmına ulaşmasının önüne geçilerek retina dekolmanı engellenmiş olur. Bu tedaviler hastada herhangi bir rahatsızlığa sebep olmaz ya da çok hafif rahatsızlık vererek doktorun muayenehanesinde gerçekleştirilebilmektedir.
Lazer cerrahisinin tedavisinde ise göz doktoru lazer kullanır ve retina yırtığı çevresinde küçük yanıklar oluşturur. Oluşturulan yara dokusu, retinanın altta bulunan dokuya bağlanmasını ve bu sayede retina dekolmanının engellenmesine yardımcı olmaktadır.