Miyomlar rahimde gelişen iyi huylu tümörlerdir. Rahim, kaslardan oluşmuş bir organdır ve miyomlar da kaslardan oluşur. Miyomlar yerleşim yerine göre, rahmin içinden veya dışından çıkıntı oluşturabilirler. Kadın Doğum ve Tüp Bebek Uzmanı Op. Dr. Arzu İlknur Özdemir, miyomlarla ilgili tüm sorularımızı yanıtlıyor.
#HamilelikÜlkemizde kadınlarda yaygın olarak görülen miyomlar genellikle sinsice ilerlerken, bazen de aşırı ve uzun süreli adet kanaması, yoğun kramplar, geçmeyen yorgunluk ya da anne olmanın önündeki engel olarak kendini gösterebiliyor. Kadın Hastalıkları ve Doğum Uzmanı Doç. Dr. Fırat Tülek, rahim miyomları hakkında bilinmesi gereken 5 önemli noktayı anlattı, önemli uyarılar ve önerilerde bulundu.
#Rahim Miyomları35 yaşını geçen kadınlarda yumurtlamanın azalması, yumurta kalitesinin düşmesi ve ilerleyen yaşa bağlı olarak bazı kronik hastalıkların gelişmesi hamile kalma ihtimalini azaltsa da 40 yaşından sonra anne olmak imkansız değildir. Doğal yollarla ya da tüp bebek tedavisiyle gerçekleşen 40 yaş sonrası hamileliklerde hem anne hem bebek sağlığı açısından daha fazla risk bulunur. Bu sebeple 40 yaşından sonra hamile kalan anne adaylarının sağlıklı yaşamaya dikkat etmesi, iyi beslenmesi, kullandığı ilaçları aksatmaması, önerilen testleri yaptırması ve gebeliği takip eden doktorunun söylediklerini harfiyen uygulaması son derece önemlidir.
#Tüp Bebek TedavisiKadınlarda kısırlık, herhangi bir korunma yolu kullanılmadan düzenli bir şekilde ilişkiye girilmesine rağmen hamile kalınmaması olarak açıklanabilir. Kadınlarda kısırlık sorunu, çeşitli nedenlere bağlı olabilir. Kadınlarda var olan kısırlığın en net belirtisi ise düzensiz olan regl kanamaları olarak bilinmektedir. Bunun yanı sıra kadınların yapısına bağlı olarak da çocuk sahibi olamadığı görülmüştür. Kadınlarda kısırlık nedenleri ve belirtileri nelerdir ? Kısırlık sonradan görülen bir durum mudur? İşte, tüm detayları ile merak edilenleri sizler için derledik.
#Kadınlarda KısırlıkRahmin düz kas tabakasından kaynaklanan iyi huylu tümörler olan miyomlar, doğurganlık çağındaki kadınlarda oldukça sık rastlanan bir hastalık. Öyle ki ülkemizde her 5 kadından birinde, çapı ufak veya büyük, az ya da çok sayıda ‘miyom’ tespit ediliyor! Vücuttaki östrojen seviyelerinin daha yüksek olması nedeniyle sıklıkla üreme çağındaki 18-45 yaş grubundaki kadınlarda görülen miyomlar, rahim alınması operasyonlarının en sık nedenini oluşturuyor. Kadın Hastalıkları ve Doğum Uzmanı Doç. Dr. Cihan Kaya, miyomların tedavisi ve V-Notes yöntemi hakkında bilgiler verdi.
#V-NOTES YöntemiGenellikle östrojen hormonunun neden olduğu ve iyi huylu tümör olarak bilinen miyomlar, üreme dönemindeki her 5 kadından 1’inde görülmektedir. Oldukça yaygın olarak rastlanılan miyomlar, rahmin kas tabakasından kaynaklı ortaya çıkar. İyi huylu tümör olarak adlandırılır ve çok ender vakalarda kansere dönüştüğü görülmüştür. Kadın Hastalıkları ve Doğum Uzmanı Op. Dr. Nurcan Dalan, miyom ile ilgili merak edilenleri cevapladı.
#MiyomMiyomların rahim ve rahim ağzında görülen anormal boyuttaki düz kas dokusu büyümeleri olduğunu söyleyen Kadın Hastalıkları ve Doğum Uzmanı Prof. Dr. Taner Usta, kısırlığa ve düşüğe neden olabilen miyomların sağlığı ciddi oranda tehdit ettiğini söyledi.
#Miyom NedirMiyom, kadınlarda sık rastlanan iyi huylu bir tümördür. Peki, tümörler vücuttan alınmalı mıdır? Miyom tedavisinde rahmi korumak için en etkin yöntem hangisidir? Kadın Hastalıkları, Doğum ve Jinekolojik Onkoloji Uzmanı Doç. Dr. İlker Kahramanoğlu konu hakkında önemli bilgiler verdi.
#MiyomBebek sahibi olamayan çiftlerin başvurduğu alternatif yöntemlerden birisi de taşıyıcı anneliktir. Ülkemizde yasak olan taşıyıcı annelik uygulaması yurt dışında birçok ülkede gerçekleştirilebilmektedir. Bazı yasal zorunlulukları da içeren taşıyıcı anne uygulaması, laboratuvar ortamında uygulanmaktadır.Taşıyıcı annelik iki türlü gerçekleştirilebilir. Bunlardan birincisi taşıyıcı annenin yumurtalıklarının kullanılarak gerçekleştirilen yöntemdir. İkinci yöntemde ise erkekten alınan sperm ve kadından alınan yumurtalık ‘taşıyıcı’ kabul edilen kadının vücuduna yerleştirilir ve bu embriyonun gelişip büyümesi taşıyıcı annenin vücudunda gerçekleşir. Doğumdan sonra da bebek bu aileye teslim edilir. Peki, taşıyıcı annelik nasıl oluyor ve kapsamı nedir? İşte, taşıyıcı anne uygulaması hakkında merak edilenler…
#Taşıyıcı AnneBebek bekleyen çiftlerin en başta gelen istekleri bebeklerinin zamanında ve sağlıklı doğmaları hiç kuşkusuz. Ancak günümüzde her 8-10 doğumdan 1’inde bebekler beklenen tarihten erken dünyaya geliyor. Ülkemizde yılda bir milyon 250 bin civarında doğum olduğu düşünülürse, bu her yıl yaklaşık 125 bin bebeğin erken dünyaya gözlerini açtığı anlamına geliyor.
#Erken DoğumHamileliğin başlangıcında vücut gebeliğe kendini alıştırırken, bebeğin oluşma döneminde yerleşme kanamaları ve lekelenmeler görülebilmektedir. Peki, hangi kanama durumlarına dikkat edilmeli? Her kanama normal midir? Kadın Hastalıkları ve Doğum Uzmanı Op. Dr. Pınar Kadiroğulları sizler için anlattı.
#Hamilelikte KanamaRahim içi yapışıklıklar, rahim içindeki miyom veya polipler embriyonun tutunmasını engellediği için infertilitenin başlıca nedenleri arasında yer alır. Kadın Hastalıkları Doğum ve Tüp Bebek Uzmanı Op. Dr. Ümit Zeteroğlu, kadınların yüzde 30’unu tehdit eden rahim içi problemleri ve tedavi yöntemlerini anlattı.
#KısırlıkKadınların vücutları birçok zararsız kitleye ev sahipliği yapıyor. Hatta çoğu kadın bu kitlelerle aynı bedeni paylaştığını yaşamı boyunca öğrenmeyebiliyor. Bu kitlelerin başında ise miyomlar geliyor. Çoğu zaman tehlikesiz gibi görünse de söz konusu hamilelik olduğunda ekstra dikkat gerektiren miyomlar, kendilerinden beklenmedik sonuçlar doğurabiliyor. Kadın Sağlığı ve Hastalıkları Uzmanı Op. Dr. Çiğdem Yavuz Yurtsever, miyomların gebeliğe etkilerini anlatıyor.
#Gebelikte MiyomSAĞLIK Bakanlığı İzmir Kuzey Kamu Hastaneleri Birliği Genel Sekreterliği’ne bağlı Buca Seyfi Demirsoy Devlet Hastanesi hemşirelerinden 39 yaşındaki Rahime Karakoyun, 7 yıldır anne olabilmek için verdiği mücadelenin sonunda kızı Meryem Nil'e kavuştu.
#İzmir