Mineral bakımından zengin ve gazlı maden suları genelde sindirim destekçisi olarak içilse de aslında hem iyi bir yemek eşlikçisi olabilir hem de birçok yemeğin içine katılarak lezzeti katlayabilir. Et, tavuk ya da kalamar marinasyonunda yumuşatıcı, hamurlarda kabartıcı ve çıtırlık verici, veganlar için de yumurta ve süt ikamesi olabilen maden sularının ilham verici marifetlerine bakalım...
#Maden SuyuABD, Senato’nun etkin isimlerinden olan Bob Menendez ve eşinin Mısır’a ve aracılara imtiyaz sağlamak için binlerce dolar rüşvet aldığı iddiasıyla çalkalanıyor. Senatörün 2019’da Tac Mahal’de evlilik teklif ettiği Nadia Arslanian’ın yolsuzlukta aracı olduğu iddia ediliyor. Çift internette ‘bir külçe altın kaç dolar’ diye de arama yapmış.
#Nadia ArslanianHer ülkenin, her bölgenin, her ilin kendisine has bir kültürü bulunmaktadır. Özellikle de Türkiye'de her ilin, her bölgesinin kendisine has ayrı, farklı sembolleri bulunan kültürleri bulunur. Bu kültür yemekleri içinde geçerlidir. Düzce ili de Türkiye içerisinde bulunan ve kendine has bir kültürü bulunan illerden birisidir. Düzce ilinin kendine has bir kültürünün olması yemek kültürüne de yansımaktadır. İşte, bilinmesi gereken tüm detaylar.
#Düzce YemekleriTava ciğeri ve badem ezmesinden daha öte lezzetler peşindeyim. Bir kadın kooperatifinin kurucu başkanı Ayşe Saz’a ulaşıyorum. Kısa sürede öyle bir sofra kuruyor ki! Siz de 9/8’lik şarkılar ve bol muhabbet eşliğinde bir Edirne yolculuğuna çıkarsanız ciğerden öte, bu yöresel tatları da denemenizi öneririm.
#GastronomiSözlüklerde ‘kabakla yapılan, kızartılarak pişirilen’ bir yemek olarak tarif edilse de Akdeniz mutfağının bu güzel lezzeti bir tekniktir aslında... Sadece kabakla değil, her türlü sebzeyle yapılır; bölge bölge adı değişir: Gaziantep’te taze sarımsaklı ve soğanlısı ‘öcce’ olur, Karadeniz’de hamsilisi ‘hamsi kuşu’, Ege’de yabani otlarla pişirileni makbuldür; bizim evde de ahtapotlusu...
#MücverGluten bir protein ailesidir. Birçok tahıl gluten ailesi proteinleri içerir. Bu tek bir protein değildir. Bir ailedir. Buğdayın, arpanın, çavdarın, kinoanın, pirinçin, çiğ karabuğdayın içinde vardır. Bu bir kategorize etme şeklidir. Bu protein ailesi içinde bir alt aile vardır ki bu da insanlar için toksiktir. Toksik olanlar arpa, buğday ve çavdarda bulunur.
#Glutensiz BeslenmeSağlığın her alanında olduğu gibi kilo sorununda da sonuca değil, sebebe odaklanmak gerekiyor. Eğer bu yapılmazsa sürekli tekrarlayan sonuçlara (verilen kiloların yeniden geri alınmasına) veya sorunun içinden çözülmez bir karmaşa haline gelmesine katlanmak zorunda kalınıyor.
#Osman MüftüoğluÇanakkale mutfağı hakkında ne kadar bilginiz var? Sadece balıkları sayacak olursanız, “Yanılıyorsunuz” derim. Bu kentin mutfaklarında çok lezzetli yemekler pişer. Örneğin Oğmaç çorbası, iskorpit çorbası, patlıcanla yapılan tumbi, mantıyı andıran metez, melki köftesi, tarhanalı patlıcan, börülce köftesi, lüfer pilavı... Say say bitmez. İşte size Çanakkale lezzet rehberi...
#SeyahatTürk gezginlerin en çok ziyaret ettikleri kentlerin başında Paris geliyor. Aslında bu aylarda kent halkı Paris’ten kaçar, her taraf turistlerle dolup taşar. Bu kente giden eşimin dostumun bana en çok sordukları soru, “Nerede yiyelim, nerede içelim?” olur. Ben de elimden geldiğince onları doğru adreslere yönlendirmeye çalışırım. Bu hafta kendi notlarımdan ve damağı kuvvetli dostlarımın önerilerinden oluşan bir ‘Damak Çatlatan Paris’ rehberi hazırladım. Mekânların çoğu tarafımdan ‘teftiş’ edilip onaylanmıştır. Umarım bu adresler gezinizin çok lezzetli geçmesine yardımcı olur. Şimdiden afiyet olsun.
#Paris'te Lezzet Duraklarıİstanbullu bugünlerde dörde ayrılıyor: Moda’yı yeni keşfedip kafelerinden çıkmayan, daha da heyecanlanıp buraya taşınmaya niyetlenen, çoktan taşınıp yeni kalabalıktan rahatsız olan ve ezelden buralı olup tüm olan biteni şaşkınlıkla izleyen. Kentte her yolun, sohbetin Moda’ya bağlanması sürpriz değil. Semtin yaşadığı değişimi sakinleriyle konuştuk, yerinde inceledik. Küçücük bir muhitin altından bakın neler çıktı...
#ModaColorado Eyaleti’nde küçük bir madenci kasabası olan Aspen bir zamanlar ülkenin en önemli gümüş madenlerine sahipti. Günümüzde Amerikan jet sosyetesinin en gözde kayak merkezi. Tesislerin yanı sıra lüks mağazaları, mükemmel restoranları, otelleri, sanat müzesiyle cazibesini hep koruyor. Giriş ücretleri 150 TL’yi bulan mekânlarda Brezilyalı, Avustralyalı zenginlerle kredi kartı yarıştırmak istemiyorsanız daha mütevazı seçenekler mevcut.
#AspenŞarap diyarı Burgonya’nın tam zamanı. Bu bölgeye baharla birlikte neşe gelir. Her köşesinde ayrı bir lezzetli yemek pişer. Bölgenin mutfağı tüm dünyanın ağzını sulandırır. Burgonya, beyaz sığırları, standartları belirlenmiş tavukları, mantarları, jambonları, birbirinden lezzetli peynirleri, sakatat yemekleriyle bütün dünyadan damağına düşkün milyonlarca kişiyi lokantalarında ağırlıyor.
#SeyahatBiz göçmenler, New York gibi göçmeni bol şehirlerde birbirimize rastladığımızda, geldiğimiz ülkelerden özlemle bahsederiz. New York gibi bir şehirde göçmenlik özel değil genel bir durumdur. Herkesin bir varış hikâyesi vardır. New York’u göçmenleri zenginleştirir, rengarenk yapar. Onlara sorarsanız, hem kendi ülkelerindendirler hem de New Yorklu’durlar. Bütün bunlar döner dolaşır sokak lezzetlerine de yansır.
KIRMIZI etin gramajında yüzde 30’a varan artış sağlayan Bradmix adlı kimyasalın yerini artık, unlu mamuller ve fonksiyonel ürünlerde kullanılan Suprex adlı pastörize edilmiş buğday unu aldı. Suprex, tutucu özelliği sayesinde etin mayalı hamur gibi hacminin genişlemesine ve ağırlığının da eklenen su kadar artmasına yol açıyor. Pişirirken ise hacim küçülmesi yaşanmıyor. Ancak, et yavanlaşıyor.