GeriSeyahat New York’ta seyyar ziyafet
MENÜ
  • Yazdır
  • A
    Yazı Tipi
  • Hürriyet Twitter
    • Yazdır
    • A
      Yazı Tipi
New York’ta seyyar ziyafet

New York’ta seyyar ziyafet

Biz göçmenler, New York gibi göçmeni bol şehirlerde birbirimize rastladığımızda, geldiğimiz ülkelerden özlemle bahsederiz. New York gibi bir şehirde göçmenlik özel değil genel bir durumdur. Herkesin bir varış hikâyesi vardır. New York’u göçmenleri zenginleştirir, rengarenk yapar. Onlara sorarsanız, hem kendi ülkelerindendirler hem de New Yorklu’durlar. Bütün bunlar döner dolaşır sokak lezzetlerine de yansır.

New York, bir süre orada yaşayanlara “Siz artık bu kente aitsiniz” diyebilen sayılı metropollerden biridir. Yine de biz göçmenler, yeni evimizde ait olduğumuz ülkeleri aramaktan hiç vazgeçemeyiz. Bazen de özlediğimiz yemek kokularını ve tatlarını göç ettiğimiz şehirde bulamayız. O zaman göçmenlik yaratıcılığa davet eder bizi. Size, New York’ta bulamadığım Ramazan pidesini evde yapmayı becerdiğim gün duyduğum sevinci anlatamam. New York’ta yaşayan Türklerin hemen hepsi usta birer aşçıdır. Ülke özlemlerini mutfaklarında gidermeye çalışırlar. Örneğin, Brooklyn’de yaşayan komşum Semih Fırıncıoğlu, evinde Hatay’da yediklerinizi aratmayacak yemekler yapar. Dostlarım Duygu ve Çınar, New York’taki apartman dairlerinde her sene pastırma ve sucuk yapıp arkadaşları ile paylaşırlar. Çınar Kayserili’dir. Kayserili pastırmasız yapamaz.
New York’un sokak yemeklerinin büyük bir kısmı da bizim gibi ülke hasreti çekenlerin özlemlerini ifade etme isteğinden ortaya çıkmıştır. Onun için en ilginç göç hikayeleri, seyyar yemek arabalarının etrafında anlatılır.

New York’ta seyyar ziyafet


Özlemden doğan sokak yemeği Hot Dog

New York’un en klasik sokak yemeği olan hotdog, ülke hasretinin bu kente kazandırdığı bir lezzettir. Hotdog, rivayete göre Alman göçmen Charles Feltman tarafından yapılıp satılmaya başlanmıştır. Feltman, özlediği Frankfurterleri evde yapıp, Coney Island’da kurulan panayırlarda satmayı başlamıştır. 1900’lerin başında işe başlayan Alman göçmen, tabak, çatal, bıçak masrafından kurtulmak için, sosisleri ekmeğin arasına koyarak müşteriye vermiş, bu da çok beğeni kazanmıştır.
1916 yılında onun yanından ayrılan uyanık Amerikalı’nın, Nathan’s adını verdiği bir seyyar sosis arabası adeta bir efsane olmuştur. Öyle ki, aynı adı taşıyan araba Coney İsland’da hala hotdog satmaya devam ediyor ve önünden uzun kuyruklar hiç eksik olmuyor.
Başarı olur da taklitçisi olmaz mı! 1924 yılında kurulan “Sabrett” et firmasının hot dog arabaları, şehrin değişik yerlerinde bu klasik sandviçi satmaya başlamıştır. Ünlü Yankee takımının beyzbol oyuncu Babe Ruth, öylesine hot dog tutkunuymuş ki, maçtan önce stadın önündeki arabadan 12 tane hotdog yemeden içeri girmezmiş.

Orta Amerika Lezzetleri Papusa ve Huaraches

Brooklyn’nin Red Hook bölgesi, genellikle turistlerin çok uğramadıkları bir yer. Burada bir çok futbol sahası var. Her yıl nisan ve ekim ayları arasında bu sahalarda, Orta Amerikalı göçmen çocuklarının amatör futbol ligi başlıyor. İlk zamanlar maçları izlemeye gelen göçmen aileleleri, yanlarında kendi yemeklerini getirirlermiş. Geçen zamanla birlikte, özellikle Meksika, Dominik Cumhuriyeti ve El Salvadorlu girişimciler, yarı amatör yemek arabalarında kendi mutfaklarının yemeklerini yapıp satmaya başlamışlar. Şimdilerde Red Hook futbol sahalarının çevresi bir yemek cennetine dönüşmüş durumda. Bu sahaların etrafında 10-12 yemek arabası yanyana park ediyor. Size burada, El Salvador’un vazgeçilmez lezzeti Papusa ve çok az yerde bulabileceğiniz Meksika sokak yemeği Huracheyi yemenizi öneririm. Papusa, ülkenin dağlık bölgelerinde yetişen özel bir mısır unundan yapılıyor ve bazlamayı andırıyor. Arasına peynir, et, tavuk gibi malzemeler konuyor. Tavanın içinde pembeleşinceye kadar pişiriliyor. Üzerine hafif acılı domates sosu ekleniyor ve bir nevi lahana turşusuyla servis ediliyor. Hurache de benzer bir lezzet. Hurache aslında Meksika’da popüler bir ayakkabı cinsi. Mısır hamurundan yapılan takoların şekli bu ayakkabıyı andırdığı için, sokak yemeğine bu ad verilmiş. Takonun üstüne, ince kıyılmış yeşillikler, et, beyaz peyniri andıran taze Meksika peyniri serpiştiriliyor. Acı seviyorsanız yeşil ve kırmızı renkteki soslardan da ekleniyor.

West Village’de Dosa Arabası


Yolunuz New York Üniversitesi’nin civarına düşerse, burada başka bir göçmen yemek arabasıyla karşılaşırsınız. Sri Lanka göçmeni Thiru Kumar’ın dosa tezgahı, en az karşısında park ettiği üniversite kadar ünlü. Güney Asya’nın ünlü dosa kreplerini, kendi ülkesinin versiyonuyla servis ediyor. Öğlen saatlerinde bu yemek arabasının önünde uzun kuyruklar oluşuyor. Dosa, pirinç ve yeşil mercimek karışımından yapılan bir krep. Üzerine, hint baharatlarıyla harmanlanmış değişik sebze karışımları konuyor. Kumar’ın yemek arabası vejeteryan. Her Dosa’yı taze yapıyor. Dosa krebinizin pişmesini beklerken, açlığınızı bastırmak için Hint mercimek çorbası Dal’dan da sipariş verebilirsiniz.

Uygur kebabı, Çin sokak yemekleri

New York’un en yoğun göçmen gruplarından biri Çinliler. Çin’in pek çok değişik bölgesinden gelenler, değişik lezzetleri yine sokak arabalarında satıyorlar. Bunlardan en ilginç ve en ucuzlarından biri, Manhattan Köprüsü’nün altında konuşlanmış olan Uygur kebab arabası. ‘Xin Jiang Prosperty Kebabs’ adlı küçük yemek arabasında, her çeşit şiş kebabı sadece 2-3 dolar gibi ucuz bir fiyata bulmanız mümkün. Size kuzu şiş ve bıldırcın şişi öneriyorum.
Çin’in yemek kültürünü, sokak arabalarına sığdırmak mümkün değil. Eğer değişik Çin sokak lezzetlerini denemek istiyorsanız, Queens bölgesindeki Flushing’de Golden Mall’a kesinlikle uğramalısınız. Bu küçük kapalı pasajın altında, en otantik Çin sokak yemeği satıcıları yan yana tezgah açmış. Uygur bölgesi klasiği olan el çekmesi Çin eriştesinin en güzel örneklerini burada bulacaksanız. Hem ‘Xi’an Famous Noodles’ hem de ‘Lanzhou Handmade Noodles’ bu işin ustası. İkisinden birer tabak alıp, hangisinin daha iyi olduğuna karar verebilirsiniz. Çin mantısı düşkünleri, burada hamur komasına girmek istiyorlarsa ‘North South Dumplings’e’ uğramalı.

Arabalardaki deneysel dünya yemekleri

Soho’da, öğlen yemeği saatinde park eden ‘Calexico Burrito’ arabası da, bir göçmen özlem hikâyesinin ürünü. Sahipleri, Kaliforniya ve Meksika arasındaki sınır bölgesinde bulunan Calexico’dan gelmişler. New York’ta yedikleri hiçbir tako ve Meksika dürümünde kendi bölgelerindeki lezzeti bulamamışlar. Bunun üzerine bir seyyar araba alıp, kendi Quessedilla’larını yapmaya başlamışlar. Bu yemek, iki takonun arasını et ve peynirle doldurulup tost makinesinde bastırılarak yapılıyor. Şimdi New York’un dört bir yanından bu özel tako tostu yemek için gelenler, arabanın önünde uzun kuyruk oluşturuyorlar.
Aynı bölgede park eden başka bir yemek arabası da ‘Kimchi Taco’. Kore asıllı Phillip Lee, etleri özel Kore sosu ve Korelilerin ünlü acı turşusu Kimçi ile marine edip, Meksika takosu içinde servis ediyor.
Yemek arabaları Avrupa’yı özleyenlerin de karnını doyuruyor. Haftanın her günü kentin bir başka yerinde park eden ‘Wafels and Dingles’ arabası, Belçika’nın tatlı ve tuzlu waffle’larını servis ediyor. Amerika’nın ilk ve tek seyyar şnitzel arabası da New York’ta bulunuyor. ‘Schnitzel and Things’ adlı arabada, klasik şnitzelin değişik yorumlarını servis ediliyor. Bu yemek arabasında ayrıca tavuk, balık, patlıcan ve domuz şnitzeli de bulabilirsiniz.

Helal Yemek Arabaları nereli?

Her sokak yemeğinin geçmişi, nereden geldiği pek hatırlanmıyor. Bazı yemekler artık New York’laşmış, New York yemek kültürü bu yemekler sayesinde daha da zenginlenmiş. Bunun en iyi örneği, New York sokaklarında sıkça rastlayabileceğiniz ‘Helal’ yemek arabaları. Bu arabalarda şişte tavuk, döner ve pilav satılıyor. Satıcıları, değişik Orta Doğu ve Müslüman Güney Asya ülkelerinden gelenler. En popüleri, 53 ve 6’ıncı caddelerin köşesinde bulunan ‘Helal Guys’. Hint safranlı sarı bir pilav üstüne konulan tavuk ve özel yoğurt sosunu spesyalleri. Göçmen kültürlerinden ödünç aldığı sos ve baharatlara rağmen, bu kombinasyon tıpkı bizim gibi artık gerçek bir New Yorklu diyebilirim.

Adresler:
Nathan’s Hot Dog: Brooklyn’e doğru giden N treninden SB Coney Island durağında inin. Surf Avenue ve Stillwell Avenue’nun kesiştiği yerde arabayı göreceksiniz. (1310 Surf Avenue)

Red Hook Futbol sahaları: Nisan-Ekim ayları arasında, her hafta sonu sabah 9’dan akşam 21’e kadar yemek satılıyor. F ya da G trenini Brooklyn istikametine doğru alın. Smith 9th Street durağında inin. Bay ve Clinton caddelerinin kesiştiği köşede.

West Village Dosa Arabası: New York Universitesi’nin kampüsünün bulunduğu Washington Square Parkında bulabilirsiniz.

Manhattan Köprüsü Uygur Kebabı ve Xin Jiang Prosperity Kebabs: F trenini Brooklyn istikametini doğru alın ve East Broadway durağında inin. Kebap arabasını Foryst ve Division caddelerinin köşesinde bulabilirsiniz.

Flushing’de Golden Mall: 41-36 Main Caddesinde. 7 trenine Queen istikametine doğru binin ve Flushing-Main Street durağında inin.

Calexico Burrito Arabası: Arabalardan biri neredeyse her öğlen Soho mahallesinde. R treninden Prince durağında inin. Prince ve Wooster caddelerinin kesiştiği köşede.

Wafels and Dinges: Her gün yer değiştiriyor ve Manhattan’ın değişik mahallelerine arabalarını park ediyorlar. Wafelsanddinges.com adresinden park ettikleri lokasyonları öğrenebilirsiniz.

Schnitzel and Things: twitter hesabı @schnitznthings araçlarının New York’ta hangi mahallelere park ettiğini anons ediyor.

Kimchi Tako Arabası: Haftaiçi hergün öğlen vaktinde değişik bir mahalleye arabalarını park ediyorlar. Onların yerini kimchitacotruck.com adresinden takip edebilirsiniz.

Helal Guys: Bir sürü taklidi var, dikkat edin. Orjinali 53.cü cadde ve 6. Avenue’nun köşesinde bulunuyor.

False