Bitkilerle tedavi

"Bitkilerle tedavi" ya da "bitkisel tedavi" olarak adlandırabileceğimiz fitoterapi, tarihi antik dönemlere kadar uzanan bir alternatif tedavi yöntemi.

Özellikle son yıllarda doğal ve sağlıklı ürünlere gösterilen ilgi, bitki özlü ilaç ve içeceklerin popüler olmasına neden oldu. Bitkilerin faydaları antik çağlarda bile biliniyordu. Tarihçiler, Eski Mısır’ın, Roma İmparatorluğu’nun din adamları ve hekimlerinin, İslam Dünyası’nın ünlü bilimadamı İbn-i Sina’nın, şifalı bitkilerin etkileriyle ilgili çok önemli çalışmalar yaptığını söylüyorlar. Yani, bitkisel tedavi yöntemleri yalnızca bugün değil, her zaman ve hemen bütün uygarlıklarda uygulanmıştır.

Tıp bilminin bu kadar ilerlediği günümüzde bitkilerin bu kadar öne çıkmasının nedeni belki de bazı ilaçların istenmeyen yan etkileridir. Bitkisel ilaç ve içeceklerin kesin tedaviyi sağladıklarını her ne kadar söyleyemesek de hem çok geniş bir yelpazesi olması hem de yan etkilerinin fazla olmaması nedeniyle alternatif bir tedavi yöntemidir. Gazetelerde, dergilerde hemen hepimiz bu tedavi yöntemiyle ilgili bir şey okuduğumuzda hemen bir göz gezdirir ve yazılanları uygulamaya çalışırız. Bir de annelerimizin öğrettiği basit tedavi yöntemleri vardır: "Öksürünce gül, hatmi çiçeği kaynat, ishal olunca kahveye limon kat, miden bozulursa nane-limon kaynat" gibi. Tansiyon hastası olan annemin günlük işleri arasında, maydanoz ve kiraz yaprağı haşlayıp suyunu aç karnına içmek, bol sarmısak yemek, kanı sulandırır diye limonlu ılık su içmek vardır. Babamsa, kuşburnu ezmesi içmekten kırk yıldır vazgeçemiyor. Ayrıca şifalı olmaları yanında yemeklerimize lezzet katma özellikleriyle de öne çıkan nane, fesleğen, kişniş, reyhan, zahter, biberiye, mutfaklarımızın vazgeçilmezleri arasına girmeyi başarmıştır.

Cevizli roka salatası

6 kişilik

Hazırlama süresi 15 dakika

Pişirme süresi

5 dakika


Malzeme listesi

1 demet roka

2 yemek kaşığı dolmalık fıstık

1 çay bardağı ceviz içi

1/2 demet dereotu

1/2 demet maydanoz

Omlet için;

2 adet yumurta (oda sıcaklığında bekleyen)

2 yemek kaşığı rendelenmiş taze kaşar peyniri

2 tepeleme yemek kaşığı kekun

1 çay kaşığı tuz

1 yemek kaşığı zeytinyağı

Sosu için:

2 diş sarmısak

1 adet limonun suyu

5 yemek kaşığı sızma zeytinyağı

1 çay kaşığı tuz, karabiber

Yumurta, rendelenmiş kaşar peyniri, kekun ve tuzu bir kaba aktarıp mikserle 2-3 dakika çırpın. Hazırladığınız bu karışımı 1 yemek kaşığı yağ koyduğunuz orta boy bir tavaya aktarıp tıpkı omlet yapar gibi; önce altını, sonra diğer tarafını çevirerek kızartın. Omleti bir tabağa alıp soğumaya bırakın. Omlet soğuduktan sonra şekilli hamur kalıplarıyla keserek salatanın üzerini süslemek için bir kenarda bekletin. Diğer taraftan; rokayı ayıklayıp yıkadıktan sonra iri parçalara ayırın. Salata kabına alıp, incecik doğradığınız dereotu ve maydanozu da ekleyerek karıştırın. Dolmalık fıstığı yağsız tavada üzeri iyice sararıncaya kadar kavurun. Kavurduğunuz fıstığı ve ceviz içini salatanın üzerine serpiştirin. Salatayı kalıpla kestiğiniz şekilli omlet parçalarıyla süsleyin. Son olarak, ezilmiş sarmısak, limon suyu, tuz, karabiber ve zeytinyağını bir kasede çatalla çırptıktan sonra salatanın üzerinde gezdirip servise sunun.

Portakallı krep pastası

8 kişilik

Hazırlama süresi 35 dakika

Pişirme süresi

25 dakika


Malzeme listesi

2 adet portakal

1 su bardağı toz şeker

Muhallebisi için;

2 yemek kaşığı mısır nişastası

3 su bardağı süt

8 yemek kaşığı toz şeker

2 adet yumurtanın sarısı

1 paket vanilya

Krep için;

1 su bardağı süt

3 adet yumurta

1 yemek kaşığı zeytinyağı

1 su bardağı un

1 çay kaşığı tuz

Portakalların kabuklarını kibrit çöpü formunda doğrayıp sularını sıkın. Toz şekeri küçük bir tavaya aktarıp kısık ateşte, karıştırarak rengi kahverengiye dönünceye kadar pişirin. Koyulaşıp ağda kıvamına gelen şekerin üzerine portakal suyunu ve doğradığınız portakal kabuğunu ekleyip 2-3 dakika daha pişirdikten sonra ocaktan alın. Diğer taraftan; mısır nişastası, yumurta sarısı, toz şeker süt ve vanilyayı orta boy bir tencereye aktarıp iyice karıştırın. Orta ısılı ateşte sürekli karıştırarak katılaşıp koyulaşıncaya kadar pişirin.

Kaynamaya başlar başlamaz ocaktan alıp soğuması için bir kenarda bekletin. Bu karışımı mikser kabına aktarıp üzerine karamel sosun yarısını ekleyerek 5 dakika kadar çırpın. Krep hamurunu hazırlamak için; yumurta, un, zeytinyağı, süt ve tuzu bir kapta çırptıktan sonra 15-20 dakika oda sıcaklığında dinlendirin. Hamurdan kahve fincanının ağzında bir parmak boşluk kalacak kadar alıp kızgın teflon tavaya aktararak krebi önlü arkalı pişirin. Tüm hamura aynı işlemi uygulayın. Kreplerden birini servis tabağına yerleştirip üzerine 2 yemek kaşığı kadar muhallebi sürün. Üzerine, kenarda bekleyen portakallı karamel sostan gezdirip bir kat daha krep koyun. Bütün malzemeler bitinceye kadar aynı işlemleri tekrarlayıp yaklaşık 10 santim kalınlığında bir pasta hazırlayın. Buzdolabında 1 saat kadar beklettikten sonra üzerini portakal dilimleriyle süsleyerek servise sunun.
Yazarın Tüm Yazıları