Çok sayıda paketli üründe yer alan mısır şurubunun birçok hastalığa neden olabileceğine dikkat çeken Dr. Öğr. Üyesi Haluk Saçaklı, "Mısır nişastasındaki fruktoz bağımlılık yapar ve tokluk hissiyatı uyandırmaz. Hızlı bir şekilde yağa dönüşür ve karaciğerden damar hastalıklarına kadar birçok hastalığa neden olur" dedi.
#Mısır ŞurubuHepimizin başına en az bir kez gelmiştir. Canınız bir şey çeker, çok heveslenir hemen yapıp yemek istersiniz. Ama kollarınızı sıvayıp mutfağa girdiğiniz anda bir şeylerin eksik olduğunu görürsünüz. Ya dolapta yumurta kalmamıştır, ya kavanozun dibindeki un yeterli değildir. Bu durumda yapabileceğiniz en kolay şey eksik malzemeleri evde olanlarla telafi etmektir. İşte bu konuda işinizi kolaylaştıracak birkaç ipucu...
#Mutfak TüyolarıVegan ve vejetaryen beslenme, toplayıcı insanların dönemi kadar eski olsa da avcılıkla ve ateşin bulunmasıyla birlikte yenmeye başlanan hayvanlar yüzünden unutulmuş durumdaydı. Ta ki günümüze; et endüstrisinin yarattığı korkunç görüntülere, çalışma şekillerine, hareket edemeyip antibiyotiklerle şişirilen hayvanların ayyuka çıkmasına; farklı diyetlerin sonuçlarının laboratuvar ortamında klinik olarak test edilebilmesine ve kıyaslamalar yapılmasına ve yeme alışkanlıklarının hastalıkların kaynağı olarak gösterilmesine kadar.
#VeganMaltoz, bitkilerin çimlendirilip kurutulmasıyla elde edilen bir tür şekerdir. Maltozun suda çözülmesinden sonra oluşan kristalleşmeden monohidrat oluşmaktadır. Çimlenmiş arpa ve patates tohumunda bulunmaktadır. Maltoz 2 glikoz molekülünden oluşmakta olup bağırsaklar tarafından üretilmektedir. Maltoz nedir? Neden oluşur ve nerede üretilir? Bitkilerde maltoz bulunur mu ayrıntıları ile derledik.
#MaltozÇiçeksiz hele de gülsüz bir dünya düşünmek mümkün değildir. Bir de güllerin her birinin ayrı manası olduğunu öğrenince bu konu çok merak uyandırmaktadır. İşte ilgiyle okuyacağınız sarı gülün anlamı, sarı gül neyi simgeler ve ifade eder ve konu hakkında çok daha fazlasını sizler için derledik.
FODMAP diyeti, son yılların popüler beslenme şekillerinden biri. FODMAP, tahıl ve baklagil gibi bazı besinlerde bulunan karbonhidrat türlerine denir. Bu diyet, bağırsak sorunu olanlar tarafından tercih edilebiliyor. Peki FODMAP diyeti nedir, nasıl yapılır? İşte FODMAP diyetinde tüketilen besinler
#FODMAP DiyetiProf. Dr. Canan Karatay’ın koronavirüsten nasıl korunulması gerektiğini anlatırken kullandığı, “Turp yerseniz turp gibi, fıstık yerseniz fıstık gibi olursunuz” sözleri sosyal medyada sebze polemiği yarattı. Karatay’ın sözlerine Vedat Milor’un Twitter’da verdiği ‘hıyarlı’ yanıt esprili bir atışmaya dönüştü.
#Gazetehaberi“Kışın geldiğini pek anlamadık” derken soğuklar iyiden iyiye bastırdı. Yılın bu döneminin belki de en güzel yanı leziz içecekleri. Boza, sahlep, sıcak çikolata, kış çayı... Yağmurun ve karın en güzel eşlikçisi olan bu lezzetler sağlığımızı korumamıza da yardımcı oluyor. Jürimize en iyilerini nerede bulabileceğimizi; halk sağlığı uzmanına da bunları tüketirken nelere dikkat etmemiz gerektiğini sorduk. ‘Çay’ kitabının yazarı Ebru Erke’den üç tarif aldık.
#SahlepYa çok yiyorsunuz ya da hareket etmiyorsunuz. Veya dengeli besleniyorsunuz, hareketsiz de değilsiniz ama kilo veremiyorsunuz. Sebebi toksinler olmasın! “Onlar ne ki?” diyorsanız, Prof. Dr. Osman Müftüoğlu’ndan yarın başlayacak yazı dizisi öncesi sizin için dinledik.
#KiloTürkiye’de ilk defa bir uzman doktor, uzman diyetisyen ve profesyonel şef bir araya geldi ve çocukları doğru beslenmeye yönlendirecek birbirinden eğlenceli tariflere imza attı. Üstelik bu tariflerin tadımını da yine çocuklar yaptı. Dr. Ender Saraç yeni kitabı “Çocuğunu Doğru Besle” için “Bu kitapta şişmanlatmayan, sağlıklı ve besleyici tarifler var” diyor.
#Ender SaraçGDO bulaşanlı mama haberlerinden 2 gün sonra yeni çıkan yönetmelikle tüm gıdalarda yüzde 0.9 oranında olmak üzere GDO bulaşanına izin verildi. Bu konuyu severek takip ettiğim blog yazarı ve Çocuk Sağlığı uzmanı Güncel Anne (www.guncelanne.com) çok güzel anlatmış. Kendisinin izniyle çeşitli bilgileri aktarmak istiyorum.
İnsülin direnci probleminiz varsa, bu sizin zamanla başka sağlık sorunları da yaşayabileceğiniz anlamına gelebilir. Bu sorunların başında kilo almanın kolaylaşması ve obezite riskinin artması var. Özellikle bel ve karın bölgesine yerleşen kiloların neredeyse tamamı insülin direncinden kaynaklanıyor.
Yumurtanın sanıldığı gibi bir kolestrol bombası olmadığını yıllar sonra ispatladıklarını anlatan Prof. Dr. Bingür Sönmez “Artık öyle katı yasaklar yok. Sloganımız, ‘Her şeyden yeterince ye, hiçbir şeyden fazla yeme’, diyor: “70-75 yaşında hastalarım ‘Ben ne yiyeyim?’ diye soruyor. İçimden, ‘Ne yersen ye, artık çok geç’ diyorum. Bana bu soruyu anneler sormalı. Çocuklarda 10 yaşından itibaren sağlıklı beslenme başlamalı
İstanbul Üniversitesi (İÜ) Onkoloji Enstitüsü Öğretim Üyesi Uzman Doktor Yavuz Dizdar, karaciğer yağlanmasının en büyük sebebinin mısır şurubu tatlandırıcıları olduğunu belirterek, tatlandırıcıların yaygın olarak kullanıldığı diyet ürünlerinden uzak durmak gerektiğini söyledi.