Akdeniz Üniversitesi öğretim üyeleri tarafından tarımda önemli bir zararlı türüne karşı doğal yolla mücadelede kullanılabilecek sıvı üretildi. Yapılan araştırmada, mısır sapı artıklarının biyokömüre dönüştürülmesi sürecinde ortaya çıkan sıvının önemli zararlı türlerden biri olan kırmızı örümceklere karşı yüksek etki gösterdiği tespit edildi.
#Akdeniz ÜniversitesiADANA'da hasadı yapılan mısırın tarlada kalan sapları özel makinelerle kesilip balya haline getirildikten sonra fabrikalarda yakılarak elektrik enerjisine dönüştürülüyor.Kentte mısır hasadı sürerken, tarlada kalan ürün sapları da enerjiye dönüşmeye başladı. Son yıllarda yaygınlaşan ve özel makinede balyalanan mısır sapları, bazı fabrikalar tarafından elektrik üretiminde kullanıyor. Yüksek ısıda yakılan mısır saplarından elde edilen enerji, türbinlere aktarılarak elektrik enerjisine dönüştürülüyor.
#AdanaSamanın kilosi 1 liraya dayandı. Saman fiyatlarının bu yıl anormal şekilde artması nedeniyle zor duruma düşen hayvan üreticilerinin yeni umudu, geçmiş yıllarda tarlalarda çürümeye terk edilen mısır sapları oldu. Samanın 'ateşini' düşürmek için ise Ukrayna'dan ilk ithal saman geldi.
Anız, hasat sonrası tarlada kalan bitki sapları ve kökleridir. Özellikle tahıl tarlalarında buğday, arpa, mısır gibi bitkilerin hasadından sonra geride kalan bu kısımlar anız olarak adlandırılır. Anız, toprak yüzeyinde kalan bitki artıklarından oluşur ve çoğu zaman çiftçiler tarafından temizlenmesi gerekir. Anız yakma süreci ise bu durumda ortaya çıkmaktadır. Peki, Anız yangını ne demek ve zararları nelerdir? İşte, anız hakkında detaylar
#AnızYarın kalabalık arkadaş gruplarını evinde ağırlamak isteyenlere bitki temelli atıştırmalıklar hazırladım. Makarna, milföy, patates gibi kolay bulunabilir ve bolca yapması ekonomik olan seçenekleri tercih ettim. Hepsi hem pratik hem de mutfakta çok vakit geçirmeden de herkesi mutlu edebileceğiniz tarifler...
#Yeni YılTarla ve çiftliklerde yaygın olarak görülen, zaman zaman istila yapabilen çekirgeler çiftçilerin korku kaynağıdır. Peki; çekirge ne yer, çekirgeler nasıl beslenir ve en çok sevdiği besinler nelerdir sorularının yanıtını derledik.
#Çekirge Ne Yer?Biri mevsimsellik ve atıksız mutfak gibi kavramların bir zorunluluk olduğunu söylüyor, diğeri restoranında kullandığı ürünlerin sürdürülebilir olmasına özen gösteriyor. Yemeğe ve doğaya bakış açılarıyla beni çok etkileyen iki şeften bahsedeceğim.
#Julia KompGeçtiğimiz hafta ayçiçek yağı markası Yudum’un davetlisi olarak Yerli Ayçiçeği Tohumu Geliştirme ve Çiftçi Destekleme Projesi nedeniyle Konya’da ayçiçek hasatındaydık. Yudum ve Tohum Derneği, proje ile Türkiye’de yüksek verimli yerli ayçiçeği tohumunun geliştirilmesini, çeşitliliğin artırılmasını ve ayçiçeği yetiştiren çiftçilerin desteklenmesini amaçlıyor.
#AyçiçeğiAğustos sonu ve eylül ayı çavuş üzümünün tam mevsimi… Olgunlaşıp sararmış çilli taneleriyle tam bir şekerpare... Karadeniz’in kokulu üzümü isabella’yı, Yalova incisini ve Tarsus beyazını da unutmayalım. Serin atıştırmalıklardan pratik sunumlara çok sevdiğim üzümlü tariflerimi siz de deneyin.
#ÜzümRenkli görüntüsüyle sofralarımızı süsleyen, birbirinden nefis yemekler hazırlayabildiğimiz kabak çiçeğini siz nasıl pişiriyorsunuz? Ben en çok cıvık bir hamura bulayıp kızarttığımız halini seviyorum. Bu yazıda hem ailemin özel tarifini vereceğim hem de en iyi şekilde pişirmeniz için püf noktalarını paylaşacağım. Ama kabak çiçeği deyip kabaktan bahsetmemek olmaz! İtalya’da paneleyip kızartırız. Yaz gelse de hepsinden bol bol yesem!
#KabakŞimdilik sadece Etiyopya'da yetiştirilen ve 'sahte muz' olarak da adlandırılan enset adındaki bir bitki uzmanlara göre insanlığı bekleyen iklim krizi kaynaklı gıda kıtlığındaki kurtarıcımız olabilir! İşte haberin ilginç detayları...
#EtiyopyaHalk arasında hayat ağacı olarak da bilinen Baobap ağacı, Senegal’in devlet armasında yer alır. Bu ağaç, dev gövdesi ile tanınır. Ağacın çapı 30 metre, boyu ise 18 metreye kadar ulaşabilen bu ağaçlar, yumuşak ve süngerimsi bir yapıya sahiptir. Baobap ağacı nedir, nerede ve nasıl yetişir? Merak edilen tüm detaylar.
Pamuk önemli endüstri bitkilerinden biridir. Özellikle kimya endüstrisinde sıklıkla kullanılan ve sıcak bölgelerde yetişebilen bir bitkidir. Pamuk nasıl yetişir? Pamuk Türkiye'de en çok ve en iyi nerede yetişir? Türkiye’de nasıl yetiştirilir? İşte pamuk yetiştiriciliği hakkında bilgiler.
#Pamuk Nasıl YetişirGözünüzü çevirdiğiniz her yerde yemek programı görüyor, internette sürekli mutfağa dair ‘hap’ bilgilerle karşılaşıyor olabilirsiniz. Ama tezgâh sınavından geçmek, orada rast geldiğiniz ‘şıpın işi’ hamleler kadar kolay değil. İşin püf noktası şova gelir değil, işe yarar ipuçları. Onlar da burada...
#Mutfakta Hayat Kurtaran 77 İpucuMücver, Türk mutfağının en çok sevilen yemeklerinden biri. Mücver denilince çoğunluğun aklına kabak gelse de yörelere göre farklı sebzeler kullanılabiliyor. Örneğin; Giresun’da pezik bir diğer adıyla pazı mücveri çok sık yapılıyor. İşte, farklılık arayanların kalbini kazanacak pezik (pazı) mücveri tarifi…
#Mücver Nasıl YapılırSarımsağın faydaları ve zararları nelerdir sorusu birçok rahatsızlığı bulunan vatandaş tarafından araştırılan ve sorgulanan konular arasında yer alıyor. Kalp dostu olmasıyla bilinen sarımsağın birçok faydalı yönü bulunuyor. Tıbbi açıdan sarımsağın en çok enfeksiyonları iyileştirmek için kullanılması yaygındır. Peki, sarımsağın faydaları ve zararları nelerdir?
#Sarımsak