Mısır Firavunu 3'üncü Ramses'in hareminde kurulduğu söylenen suikast komplosuyla ilgili iddialar, yaklaşık 3.000 yıl boyunca geçerliliğini korudu. Antik Mısır'daki taht mücadeleleri "Taht Oyunları" dizisini aratmazken, arkeologların 3.000 yıllık gizemi aydınlatma çabaları da gerçek suç yapımlarıyla yarışacak kadar heyecan vericiydi. Peki perde arkasında neler yaşanmıştı? Gerçekler nasıl ortaya çıktı?
#Antik MısırAntik Mısır medeniyeti binlerce yıldır insanlığın merakını cezbediyor. Özellikle bundan 4.500 yıl önce inşa edilmiş olan piramitlerin ihtişamı akıllara durgunluk verici. O kadar ki bugünün bilim insanları ve mühendisleri bile piramitlerin nasıl inşa edildiğini tam anlamıyla açıklayabilmiş değil. Ancak 2013 yılında yapılan kazılarda keşfedilen bir günlük, bu sorunun yanıtına dair çok ilginç detaylar içeriyor.
#MısırEski Mısırlılar günümüzde bilinen pek çok keşfin sahibidir. Büyük Sfenks ve piramitlerin tanınan kurucusu olan Mısırlılar, tarihte oldukça önemli bir yere sahiptir. O dönemde yaptıkları keşif ve buluşlar halen günümüzde merak konusu olmaya devam etmektedir. Peki, Mısırlılar neyi buldu ya da icat etti? Mısırlıların buluşları ve bilime katkıları nelerdir sizin için derledik.
#SözlükEski uygarlıklardan bazılarının etkisi günümüze kadar sürmektedir. Dolayısıyla bu medeniyetler merak konusu olmaktadır. Heybetli ve gizemli piramitleri ve mumyalanmış firavunları ile çağımıza kadar izdüşümü olan bu uygarlıklardan birisi de hiç şüphesiz Mısır medeniyetidir. İşte Mısır medeniyeti nerede kurulmuştur, özellikleri nelerdir, antik mısır uygarlığı nasıl yok oldu ve konu hakkında çok daha fazlasını sizler için derledik.
#Mısır Medeniyeti Nerede Kurulmuştur?Mısır gezisini taçlandırmanın yolu kesinlikle Nil nehri gemi turundan geçiyor. Nil nehri gezisi esnasında, nehrin her iki yakası boyunca uzanan inanılmaz güzellikteki tarihi ve ilgi çekici doğal güzelliklere hayran kalacaksınız... Nehrin her iki yanı da gezi boyunca palmiye ağaçları, sebze ve muz bahçeleri, değişik türde yemyeşil ağaçlarla kaplı. Yeşilliğin bittiği yerlerde de kum tepeleri ve çöl yükseliyor… Yeşilliğin bitip çöle karıştığı yerlerde ortaya çıkan ışık yansımaları özellikle bir tapınağın üzerine düştüğünde insana nefes kesici güzellikte manzaralar sunuyor...
#MısırEski çağlarda kullanılan bir yazı sistemi olan hiyeroglifin tarihi çok eskilere dayanır. Geçmişten günümüze kadar gelen hiyeroglifler eski uygarlıklar ve yaşam biçimleri hakkında bize fikir verir. Bu nedenle de tarih okumasında hiyerogliflerin büyük önemi vardır. Pek çok kişi "Hiyeroglif nedir, ne zaman bulundu ve hiyeroglif yazıyı kim buldu?" sorularının cevabını merak eder. Sizler için hiyeroglif yazıya dair bilinmeyenleri derledik.
Ülkemizde sonbaharın tadı bir başka oluyor. Geçen haftaki yazımda size doğa içinden rotalar önermiş, bağbozumu yapmaya davet etmiştim. Bu hafta da birlikte bu topraklardan geçen medeniyetleri hatırlayalım. Yüzyıllar öteden hikâyeler, sonbaharın ılık rüzgârlarıyla fısıldasınlar kulağımıza...
#SeyahatDünya'da pek çok nehir bulunmaktadır. Bu nehirlerin hepsi bir yerden toplanıp bir yere dökülmektedir. Dünya'da ki en ünlü nehirlerden olan Nil nehri sıklıkla araştırılan nehirler arasında yer almaktadır. Özellikle nehrin nerede olduğu ve hangi özelliklere sahip olduğu konusunda araştırmalar yapılmaktadır. Peki, Nil nehri nerede? Nil nehri nereden doğar ve nereye dökülür? Nil nehrinin özellikleri ve Nil nehrinin uzunluğu nedir? Sizler için bu soruların cevaplarını derledik.
#Nil Nehri Nerede?Denizli’de polis tarafından gerçekleştirilen operasyonda, 6. yüzyıl dönemine ait olan ve Hz. İsa’dan koruma dilenmesi için hazırlanmış, genellikle hastalık ve çeşitli hastalıklardan korunma sağladığına inanıldığı ve ‘Amuled’ ismi verilen Mısır menşeili 2 adet el yazması kitap ele geçirildi.
#Gündem14 Mart Dünya ‘Pi’ Günü. Pi sayısındaki ‘3’ mart ayını, ‘14’ ise günü temsil ediyor. 1988’den beri kutlanan günün, matematik dünyası için özel bir önemi var. Dünyada başta üniversiteler olmak üzere birçok eğitim ve araştırma kurumunda çeşitli etkinliklerle kutlanan Dünya Pi Günü'nü Google da bir ‘doodle’ ile kutladı. Peki nedir bu Pi sayısının hikayesi?
#Pİ SAYISIHem biraz kültürel bir gezi olsun hem de deniz, kum ve güneş tatili yapayım diyorsanız Mısır tam size göre. Üstelik iki saatlik uçuş mesafesinde... Yeşil pasaporta, 18 yaş altına ve 45 yaş üstüne de vizesiz. Teknoloji devrinden uzaklaşıp kendinizi bir anda 'Antik Çağ'da bulacağınız Mısır’da kış ortasında yaz mevsimini yaşayacaksınız. İşte size Mısır gezi rehberi...
#MısırMısır’ın doğal akvaryumu Sharm El Sheikh, Kristal berraklığındaki denizi, dünyanın en iyi dalış merkezlerinin olması ve tanışacağınız su altı dünyası ile Sharm El Sheikh gerçek bir cazibe merkezi. Macera dolu rüya gibi bir tatil geçirmek istiyorsanız Sharm-el Sheikh tam da size göre… İşte size Sharm-el Sheikh gezi rehberi…
#MısırHem denizde hem nehirlerde birçok gezi yaptım. Rahattır, lezzetlidir, insanı yormaz. İstediğini istediğin zaman yapmakta özgür olursun. Bu hafta size, daha önce yaptığım Nil Nehri yolculuğunu anlatmaya çalışacağım. Bu ilginç seyahatte ilginç görüntüler görmüş, ilginç lezzetlerle tanışmıştım. Evet, kaptan düdüğü çaldı, nehir gemisi kalkıyor.
#Nil Gezileri