Çocuklarda Multisistem İnflamatuar Sendromu (MIS-C) adı verilen durum, Covid-19 enfeksiyonundan iki ile altı hafta sonra ortaya çıkıyor .Uzmanlara göre, MIS-C sendromu Covid-19 olan çocukların sağlığı açısından risk oluşturabiliyor. Çocuklarda MISC sendromu sıklıkla enfeksiyon toplumda zirve yaptıktan 4-6 hafta sonra görülür. Bu çocuklar bizzat hastalığa yakalanmış ve klinik bulgu geliştirmiş olabilecekleri gibi, hastalık etkeni ile temas etmiş ancak hiç bulgu vermemiş de olabilirler. Bu nedenle MISC tanısı konduğunda çocukların çoğu PCR negatiftirler ancak kanlarında geçirilmiş enfeksiyonu gösteren antikor düzeyleri yüksek bulunur. Peki, MIS-C nedir, belirtileri neler?
#MIS-CMIS-C sendromu ve Kovid-19 çocuklarda görülüyor mu sorusu koronavirüs salgının en başından beri merak edilen konulardan biri olurken, MIS-C tablosundaki son durum dünya gündeminde de sık sık konu oluyor. Bilim Kurulu toplantısının düzenlenen basın toplantısında, basın mensuplarından gelen soru üzerine Prof. Dr. Ateş Kara ülkemizde çocuklarda MIS-C sendromu hakkında son durumu açıkladı. İşte, ayrıntılar.
#Mıs-CMIS-C sendromu son yapılan araştırmalarla yeniden gündeme geldi. Uzman Dr. Binnaz Çelik, "Çocuklarda koronavirüs sırasında veya 4-6 hafta sonrasında Multifinflavotuvar Sendromu (MIS-C) sendromu gelişebiliyor. Bu sendroma yakalanan çocuklarda ateş oluyor, sonrasında ciltte döküntüler, kalple ilgili yorulmalar olabiliyor" dedi. Multisistem İnflamatuar Sendromu yani MIS-C ‘Kawasaki’ hastalığına benzer bulgularla kendisini gösteriyor. Peki, MIS-C sendromu nedir? İşte, belirtileri ve hastalıkla ilgili bilgiler.
#MIS-C Sendromu NedirDünyada artık MIS-C olarak anılan ve koronavirüs enfeksiyonu geçiren çocuklarda görülen maalesef ölümcül olabilen bu tablo aileleri tedirgin ediyor. MIS-C ilk olarak Nisan ayında Birleşik Krallık’ta koronavirüs enfeksiyonu geçirdikten sonra bazı çocuklarda ‘Kawasaki’ hastalığına benzer bulguların görülmesi ve birden fazla organda bozulmanın eşlik etmesi ile duyuldu. Ardından Avrupa’dan ve özellikle New York’ta vaka sayılarının artmasıyla Amerika’dan da benzer durumlar bildirildi. Çocuk Sağlığı ve Hastalıkları Uzmanı Dr. Kübra Cenkçi MIS-C ile ilgili merak edilenleri aktardı.
#MIS-CYaşlandıkça nefes kalitesinin düşmesi normal ama yaşlanmadan önce ciğerlerimize nasıl yatırım yapabilmemiz mümkün. İlerlermiş yaşına reğmen nefes problemi yaşamayan ve sağlıkla yaşamını sürdürenlerin sırrı ne?
#SağlıkYaşlandıkça akciğer fonksiyonlarında düşüş yaşanır ve nefes kalitesi düşer. Gençken üçer beşer tırmandığımız basamaklar yaş aldıkça gözümüzde büyür, düz yolda yürürken bile nefesimiz zorlanmaya başlar. Peki yaşlanmadan önce ciğerlerimize nasıl yatırım yapabiliriz? Akciğerimizin güçlü olup olmadığını nasıl anlarız? Üfleme topları ya da balon şişirme alıştırmaları ciğerlerimizi geliştirir mi?
#SağlıkYakınının yazlığına kendini zorla davet ettiren, davetsiz çat kapı gelen, üç gün kalacağım deyip haftalarca gitmeyen, evi otel gibi kullanan misafirlerden dolayı bin pişman olup 'Yazlığın mı var derdin var' deme noktasına gelen yazlıkçıların hazin hikayelerini dinledik.
#YazlıkçıYazlıkçılık denince akla genelde geç saatlerde edilen kahvaltılar, deniz sonrası uyunan uykular, serin bahçelerde karpuz eşliğinde edilen sohbetler geliyor ancak yazlık sahipleri için tablo her zaman bu kadar keyifli değil. Bir Sorudan Fazlası'nın bu bölümünde, yakınının yazlığına kendini zorla davet ettiren, davetsiz çat kapı gelen, üç gün kalacağım deyip haftalarca gitmeyen, evi otel gibi kullanan misafirlerden dolayı bin pişman olup 'Yazlığın mı var derdin var' deme noktasına gelen yazlıkçılarla konuştuk...
#YazlıkCümle içindeki eylemlerin ne zaman yapıldığını bildiren eklere kip denir. Örneğin: Görüyor. (Şimdiki zaman). Gördü. (Geçmiş zaman). Görecek. (Gelecek zaman) İki ayrı zaman ekiyle oluşturulan fiillere ise birleşik çekimli fiil denir. Örneğin: (Görüyordu.) Çekimli fiil nedir, kaça ayrılır ve nasıl bulunur tüm detayları ile derledik.
#EğitimCümle içerisindeki eylemin hangi zaman diliminde yapıldığını bildiren eklere kip eki denir. Türkçede zamanlar, geçmiş, gelecek, şimdiki ve geniş zaman olmak üzere dörde ayrılır. Örnekler: 1- Gidiyorum. (Şimdiki zaman) 2- Giderim. (Geniş zaman) 3- Gideceğim. (Gelecek zaman) 4- Gittim (Geçmiş zaman). Kip eki nedir ve nasıl bulunur? Kip eki konusunu örnek cümlelerle birlikte detaylı bir şekilde derledik.
#Kip Eki Nedir Ve Nasıl Bulunur?Fiillerde zamanlar, şimdiki, gelecek, geniş ve geçmiş zaman olmak üzere dört grupta toplanır. Bir eylemin şimdi ya da gelecekte değil, geçmişte gerçekleştiğini bildiren cümlelere geçmiş zaman cümlesi denir. Bu cümleler öğrenilen ve duyulan geçmiş zaman olmak üzere ikiye ayrılır. Örnekler:
#Geçmiş Zaman Eki Nedir Kaça Ayrılır Ve Örnekleri Nelerdir?Doğanın içinde olmak, kuş seslerini işitmek, rengarenk çiçekleri koklamak insanın ruhunu dinlendiren en büyük mutluluklardandır. Sahil kenarında denizin eşsiz maviliğini seyretmek doyumsuz bir keyif verir. Baharda aylarında tabiatın uyanışını tomurcuklanan ağaçlarda, açan çiçeklerde görmek adeta yaşama sevincini artıran olaylardır. Doğanın nadide ve en güzel çiçeklerinden olan papatyaları toplamak ise bambaşka bir sevinçtir. Papatyalar hakkında çok şey merak konusudur. İşte, papatya neyi simgeler, papatya çiçeğinin anlamı nedir ve papatyalar hakkında çok daha fazlasını sizler için derledik.
MIS-C sendromu, çocuklarda koronavirüs sonrası ortaya çıkıyor. Ciddi sonuçlar doğurabilen bu rahatsızlık aileleri de tedirgin ediyor. Bu nedenle çocukların yakından takİp edilmedi oldukça önemli. Peki MIS-C sendromu nedir ve belirtileri nelerdir? MIS-C sendromu tanı kriterleri nelerdir? MIS-C hastalığı tekrar eder mi? Nasıl tedavi edilir? Çocuk Sağlığı ve Hastalıkları Ana Bilim Dalı Doktor Öğretim Üyesi Tarkan İkizoğlu, MIS-C sendromu ile ilgili detaylı bilgiler verdi.
#Mis-C Sendromuİstanbul'da 8'nci sınıf öğrencisi 14 yaşındaki Mete Alp Eskalan yakalandığı koronavirüs nedeniyle daha önce rahatsızlığı olmamasına rağmen diyabet atağı geçirdi. Kanındaki yağ (lipit) oranı en fazla 150 civarında olması gerekirken 100 kat artarak 15 bine çıktı. 18 gün süren yaşam mücadelesi veren Alp, bundan sonraki hayatını diyabet hastası olarak sürdürecek. Tıp literatürüne geçecek olan Alp'in tedavisini yürüten Çocuk Yoğun Bakım Uzmanı Dr. Fatih Varol, "Literatürde bu kadar yüksek bildirilmiş lipit değerlerine rastlamadık. Son dönemde gördüğümüz en ilginç vakalardan biriydi. O nedenle Alp'in durumunu literatürde paylaşmayı düşünüyoruz" dedi.
#İstanbulİlk olarak İngiltere’de tanımlanan ve daha sonra Türkiye'de görülmeye başlanan, koronavirüsü hafif atlatan çocuklarda farkına varılamayan MIS-C hastalığı, ölümcül olabiliyor. Dicle Üniversitesi Ana Bilim Dalı Öğretim Üyesi Dr. Kamil Yılmaz, hastalığın komplikasyonları henüz bilinmediğinden çocukları yakından takip ettiklerini belirterek, ''Koronavirüsün kendisinden ölümü bu kadar görmezken, MIS-C’ye bağlı çocuklarda ölümcül vakalar görmeye başladık''
#DiyarbakırKoronavirüs sonrası ortaya çıkan MIS-C sendromu çocukların sağlığını tehdit ediyor. Covid-19’a yakalananlarda ortaya çıkan bu hastalık, kalple ilgili ciddi problemlere de yol açabiliyor. Bu nedenle çocuk hastaların yakın takibi önem taşıyor.
#ÇocukBilim Kurulu Üyesi Prof. Dr. Tevfik Özlü, CNN Türk'te katıldığı canlı yayında koronavirüs aşısıyla ilgili çarpıcı açıklamalarda bulundu. Koronavirüs aşılarının nasıl yapılacağı merak ediliyordu. Prof. Dr. Özlü, Türkiye'de aşılamanın nasıl yapılacağı sorusuna yanıt verdi. Özlü, kuyruk olmaması için randevu usulü aşı yapılacağını söyledi.
#Tevfik ÖzlüÜlkemizde ve dünyada koronavirüs vakaları artıyor… Virüs çocukları da ciddi anlamda etkilemeye başladı. Son dönemde yayınlanan raporlarda ise çocuklarda çoklu sistemli inflamatuar sendrom (MIS-C) tanısında bir artış olduğu vurgulandı. Peki, MIS-C sendromu nedir? Covid-19 ile nasıl bir ilişkisi var? Çocuk Gelişimi Uzmanı Yrd. Doç. Dr. Murat Doğan, konuyla ilgili çok önemli bilgiler verdi ve aileleri belirtiler konusunda uyardı.
#ÇOCUKÜlkemizde ve dünyada koronavirüs vakaları artıyor… Virüs çocukları da ciddi anlamda etkilemeye başladı. Son dönemde yayınlanan raporlarda ise çocuklarda çoklu sistemli inflamatuar sendrom (MIS-C) tanısında bir artış olduğu vurgulandı. Peki, MIS-C sendromu nedir? Covid-19 ile nasıl bir ilişkisi var? Çocuk Gelişimi Uzmanı Yrd. Doç. Dr. Murat Doğan, konuyla ilgili çok önemli bilgiler verdi ve aileleri belirtiler konusunda uyardı.
#HtvaileZayıflama sürecinde en sık karşılaştığınız problemlerden biri, ödemdir. Tartıya çıktığınızda beklediğiniz rakamı görmeyi hayal ederken, maalesef bunu ödem engeller. Kadınların daha sık yaşadığı ödem, kilo kaybınızı görmeyi engellerken hatta kilo aldığınızı bile görebilirsiniz. Özellikle doğum kilolarını verme sürecinde bu durum hayli moralinizi bozabilir.
#Ödem Gideren Besinler23 Nisan şiirleri, etkinliklerin en önemli unsuru olmaya devam ediyor. Duygu ve düşüncelerin en doğru aktarım şekli olan 23 Nisan şiirleri, okullarda ve diğer merkezlerde düzenlenecek olan etkinliklerin odak noktası olacak. İşte, bu kapsamda kullanabileceğiniz birbirinden güzel 23 Nisan şiirleri ve sözleri seçenekleri
#23 Nisan Şiirleri