Bugün ve yarın Fatih’te bulunan Millet Yazma Eser Kütüphanesi’nde Türkiye Yazma Eserler Kurumu Başkanlığı tarafından Fatih Belediyesi işbirliği ve UNESCO Türkiye Millî Komisyonu’nun desteği ile vefatının yüzüncü yılında Ali Emîrî Efendi’yi anma ve yazılışının 950’nci yılında Divânu Lugâti’t-Türk konulu sergi ve panel düzenleniyor.
#FatihNormalleşme sürecinde kütüphaneler de tekrar hizmet vermeye başladı. Her yerin kapalı olduğu şu günlerde bu müthiş kültür sığınaklarını sadece araştırma yapmak ya da sınavlara hazırlanmak için değil; sakince çalışmak, kitap okumak, hatta belki kendimizi dinlemek için bile ziyaret edebiliriz. Jürimizle Beyoğlu’ndan Fatih’e, Ankara’dan İzmir’e gidebileceğimiz 10 kütüphaneyi sıraladık.
#Gazetehaberleri30 Ekim 1961 tarihinde Türkiye ile Almanya arasında imzalanan İş Gücü Anlaşması ile başlayan Türk göçü kitap oldu. 63 yıllık Türk göçünün 44 yılına bizzat yaşayarak tanıklık eden tarihçi-yazar Dr. Latif Çelik, gelecek nesilleri de derinden etkileyecek ‘60. Yılında Almanya Türkleri’ adlı bir kitap yazdı. “Bütün bildiklerinizi unutun, Türklerin 60 yıllık Almanya tarihi yeni baştan yazıldı” diyen Dr. Latif Çelik, kalıcı bir eser bırakmanın gururunu yaşadığını söyledi. Eser, Anadolu’nun yolu ve elektriği olmayan ıssız köylerinden kalkıp Avrupa’nın en önemli sanayi ülkesine çalışmak için gelenlerin başarı hikâyelerini bilimsel kriterler ile ortaya koyuyor. Yüzlerce hikâyeden çıkarılan özetlerle her biri ayrı ayrı tarih kokan binlerce fotoğraf arasından seçilen bir dönemin serüvenini 10 ana başlık altında 351 sayfadan oluşan büyük boy kitabında toplayan Dr. Latif Çelik, “Türk göçünün 60 yıllık serüveninin farklı yönleriyle gelecek nesillere ulaştırılması öncelikle bizim neslin kalem tutan entelektüelleri için önemli bir görev olduğuna inanıyorum” dedi. Dr. Latif Çelik, Hürriyet’in sorularını yanıtlarken de göç hikâyesinin tarihini ve heyecanını yaşadığını gizlemedi.
#ALMANYAKültür ve Turizm Bakanı Ersoy, TBMM'de 2024 yılı bütçesinin sunumunu yaptı. Kültür ve Turizm Bakanı Mehmet Nuri Ersoy, “Turizm gelirimiz ilk 9 ayda 42 milyar dolar olup, Orta Vadeli Plan hedefi olan 55,6 milyar dolar ile de uyumlu şekilde gitmektedir” ifadelerini kullandı.
#Kültür Ve Turizm Bakanıİlkokul öğretmeni elinden tutup onu bir kütüphaneye teslim etmiş, o da büyüyüp öğretmen olunca kendi oğlunu… “Kütüphane en güvenli yerdir” diyor, kitap okumayan insanları ise ‘tek kanatlı kuşa’ benzetiyor. “Türk insanının en çok tükettiği besin ekmektir, bu sebeple her semtte bir fırın vardır. Zihnin besini ise kitaplardır. Ben zihinsel besinimizi de elde edebileceğimiz, her semte bir kütüphane istiyorum” diye ekliyor... Türk çocuk edebiyatının çınarı Gülten Dayıoğlu ile buluştuk; dünü, bugünü ve yarını konuştuk. Fotoğraflar: Ozan Güzelce
#Ömür Kurtİstanbul’daki 250 yıllık Rami Kışlası, Türkiye’nin en büyük kütüphanesi oldu. Kütüphanenin açılış törenine katılan Cumhurbaşkanı Erdoğan “Rami’yi bir kültür merkezi olarak planladık. Günün 24 saati, 2 milyonu aşkın kitap ve 20 bin eserle gençlerimiz başta olmak üzere tüm kitapseverlere hizmet verecek” dedi.
#Rami KışlasıCumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan, Rami Kütüphanesi Açılış Töreni'ne katıldı. Cumhurbaşkanı Erdoğan "Bu abide eseri İstanbul'un en büyük kütüphanesi olarak düzenlediğimiz çalışmalar nihayet bitti. Rami'yi bir kültür merkezi olarak planladık. Günün 24 saat gençlerimiz başta olmak üzere kitapseverlere hizmet verecektir. Kullanım alanı 36 bin metrekareyi geçen, yaklaşık 110 bin metrekarelik bir alanda şu andaki yapıya kavuşmuş bulunuyoruz. Kütüphanemizde 2 milyonu aşkın kitap ile hizmete başlamasından memnuniyet duyuyorum. Kitap sayımız elbette zaman içinde artacak" ifadelerini kullandı.
#Rami KütüphanesiCumhurbaşkanı Yardımcısı Fuat Oktay, KKTC'de, tarihi bedestende açılan 100 Objede Türk İslam Bilim Tarihi Sergisi'nde konuştu. Oktay, "Geçmişte nasıl bilime ve ilerlemeye öncülük ettiysek bugün de çığır açan teknolojilerde lider ülke olmak için çalışıyoruz." dedi.
#Fuat OktayOnline kütüphane ve arşivler evde kalan okurların beğenisine sunuluyor. "Hayat Eve Sığar" sloganıyla hayata geçirilen "Evde Kal" günlerinde her türlü bilgi ve kaynağa ulaşmak adına hem dünyadan hem de Türkiye'den online kütüphane ve arşivler kitapseverlerin kullanımına açıldı.
#Hayat Eve SığarCumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan Millet Kütüphanesi açılış törenine katıldı. Almanya'daki saldırıya ilişkin konuşan Erdoğan, "İlgili tüm birimlerimiz süreci hassasiyetle izliyor. Alman makamlarının saldırıyı aydınlatmak için her türlü çabayı göstereceğine inanıyorum." ifadelerini kullandı. Erdoğan, "Rami Kışlası'na inşa ettiğimiz muhteşem kütüphaneyi de yakında milletimizin hizmetine sunacağız." dedi. Açılışta MHP Genel Başkanı Devlet Bahçeli, TBMM Başkanı Mustafa Şentop da yer aldı.
#ErdoğanÜçüncü Dünya Savaşı çıksa ya da doğal bir afetten mustarip olsak hangi milli hazinelerimizi, sanat eserlerimizi kurtaracağız? Soru aslında basit ama cevabı bir o kadar zor. Hangisini söyleseniz, diğerinin hatırı kalacak cevaplar için, sanat tarihçilerinin kapısını çaldık. İşte, Türkiye’nin yangında ilk kurtarılacak hazineleri
Pera Müzesi ile İstanbul Araştırmaları Enstitüsü’ne 60 milyon dolar harcadıklarını, Suna Kıraç Kültür Merkezi’ne 160 milyon dolar ayırdıklarını belirten Suna ve İnan Kıraç Vakfı Başkan Yardımcısı İnan Kıraç "Vakfımız iki yılda 500 milyon dolarlık büyüklüğe ulaşacak" dedi.