İstanbul Enstitüsü’nü tamamladık Vakfımız 500 milyon dolarlık olacak

Güncelleme Tarihi:

İstanbul Enstitüsü’nü tamamladık Vakfımız 500 milyon dolarlık olacak
Oluşturulma Tarihi: Mart 02, 2007 00:00

Pera Müzesi ile İstanbul Araştırmaları Enstitüsü’ne 60 milyon dolar harcadıklarını, Suna Kıraç Kültür Merkezi’ne 160 milyon dolar ayırdıklarını belirten Suna ve İnan Kıraç Vakfı Başkan Yardımcısı İnan Kıraç "Vakfımız iki yılda 500 milyon dolarlık büyüklüğe ulaşacak" dedi.

GEÇTİĞİMİZ yıllarda açılan Pera Müzesi’nin ardından, bugün açılan İstanbul Araştırmaları Enstitüsü’ne (İAE) toplam 60 milyon dolar yatıran Suna ve İnan Kıraç Vakfı, kültür ve sanat alanındaki yatırımlarının üçüncü ayağı olan Suna Kıraç Kültür Merkezi projesini gerçekleştirmek için gün sayıyor. Suna ve İnan Kıraç Vakfı Başkan Yardımcısı İnan Kıraç, kültür merkezi projesinin tek kalemde 160 milyon dolarlık bir yatırım olacağını belirterek, "Uzunca bir vakit kaybettik. Bunun sonucu, bu hadise 2010 yılına yetişir mi yetişmez mi sorununu oluyor. Ben hayatta iken bu işleri bitirmek istiyorum. Çünkü benden sonra bu işleri devredebileceğim bir tek kızım var. Ona bu yükleri bırakmamam lazım" dedi. Yetmiş yaşına geldiğini hatırlatan Kıraç, kültür merkezi projesinin bir an önce hayata geçirilmesini arzuladığını söyledi. Tepebaşı’ndaki TRT binasının yerine gerçekleştirelecek kültür merkeziyle ilgili olarak TRT kaynaklı bazı sorunlar olduğunu da hatırlatan Kıraç, TRT’nin sorunları çözme noktasına geldiğini ve geçen hafta içinde büyük adımlar atıldığını da belirtti.

500 MİLYON DOLARLIK VAKIF: İnan Kıraç, Suna ve İnan Kıraç Vakfı’nın iki yıl içerisinde 500 milyon dolarlık bir büyüklüğe ulaşacağını bildirerek, bunun 250 milyon dolarının varlıklar, kalanının ise vakfın fonu olacağını anlattı. İnan Kıraç, fonun getirisinin büyük kısmının İAE’ne ve burslara ayrılacağını belirterek "Fonun yüzde 5 getirisi olsa, her yıl 12.5 milyon dolar buraya tahsis edilir" dedi.

KAYIP İSTANBUL BULUNUYOR: İnan Kıraç, Bina bedeli dahil içindeki koleksiyonlarla beraber 20 milyon dolar yatırım yapılan İAE ile ilgili olarak şu bilgileri verdi: "Bu enstitü, İstanbulumuzu daha iyi tanıtacak insanların yetişmesine katkı sağlayacak, bilinmeyen taraflarını ortaya koyacak ve kısa sürede araştırmacıların gelip aradıkları her şeyi bulabilecekleri bir yapıya kavuşacak. Cumhuriyet’in son 50 yılında kültür ve sanata gerekli yatırımlar yapılmadı. Enstitü bu eksikliğin giderilmesinde önemli bir görev yapacağını ifade etti. İstanbul’un güzellikleri, bilinmeyen tarafları ve eserleri ile araştırılması gereken pek çok konusu var. Bunların araştırılarak topluma kazandırılması gerek."

ÜÇ BÖLÜMDEN OLUŞUYOR: Enstitünün Bizans, Osmanlı ve Cumhuriyet dönemi olmak üzere 3 bölümden oluştuğunu anlatan Kıraç, Atatürk ile ilgili bölümün Atatürk’ün çok daha iyi tanınmasına fırsat vereceğini söyledi. Bizans üzerinde araştırmalar yapan bölümün, dünyadaki bütün kurumlarla iş birliği içinde olacağını kaydeden İnan Kıraç, Millet Kütüphanesi içindeki 60 bin kitabın envanterinin hazırlandığını söyledi.

15 farklı dilde 51 bin eser var

İSTANBUL Araştırmaları Enstitüsü’nde (İAE) 35 bini kitap olmak üzere toplam 50 bin 500 belge bulunuyor. 2007 yılı sonunda 20 bin kitabın ilavesiyle bu rakam 70 bine ulaşacak. Enstitüde Japonca, Yunanca gibi 15 dilde belge ve kitap bulunuyor. Ayrıca Enstitüde Şevket Rado Yazma Kitaplığı, Bizans incelemeleri ve Semavi Eyice Kitaplığı yer alıyor.

Araştırmacıların emrinde olacak İstanbul’a büyük hizmet verecek

BUGÜN açılan İstanbul Araştırmaları Enstitüsü’nün, bir gün önce yapılan basın toplantısında konuşan İnan Kıraç, Vakfın Başkanı Suna Kıraç’ın da toplantıya katılmak üzere hazırlandığını belirterek, "Geçen hafta ortaya çıkan böbrek taşı yüzünden Suna Kıraç gelemedi. Burası onun eseri. Sizlere selam söyledi" dedi. Kıraç, şöyle devam etti: "Enstitü, araştırmacıların emrinde, onlara hizmet edecek bir kurum olacak. Bu konuyu bana aşıladığı için Suna’ya teşekkür borçluyum. İstanbul şehrine büyük hizmet verecek bir kurum olacak" dedi.
Haberle ilgili daha fazlası:

BAKMADAN GEÇME!