Beştepe’ye 5 milyon ciltlik kütüphane

Güncelleme Tarihi:

Beştepe’ye 5 milyon ciltlik kütüphane
Oluşturulma Tarihi: Eylül 28, 2016 22:02

İçinde 5 milyon cilt kitabın bulunacağı Cumhurbaşkanlığı Kütüphanesi için ilk kazma vuruldu. Dünyanın ikinci, Türkiye’nin en büyüğü olacak kütüphane, Cumhurbaşkanlığı Sarayı’nın halka açık üçüncü binası olacak.

Haberin Devamı

Cumhurbaşkanlığı Sarayı’nın güney yamacına bakan tarafta Beştepe Millet Camisi’nin hemen arkasındaki alana yapılacak kütüphane için ilk kazma vuruldu. Hafriyat işleri tamamlanan alanda önümüzdeki günlerde kaba inşaat çalışmalarına başlanacak. Cumhurbaşkanlığı ile Beştepe Millet Kültür ve Kongre Merkezi’nin Osmanlı-Selçuklu tarzındaki mimari konseptine uygun şekilde inşa edilecek kütüphane için yerleşkeye yeni bir kapı açılacak. Dünyanın en büyük kütüphaneleri arasında yer alması planlanan kütüphane için Cumhurbaşkanlığı’ndan bir ekip uzun süren hazırlık çalışması yaptı. Bir süredir yurtdışındaki kütüphaneleri inceleyen uzman ekibin görüşleri doğrultusunda kütüphaneye alınacak eserler belirlendi.

2017’NİN SONUNDA AÇILACAK

İlk aşamada yaklaşık 5 milyon cilt kitabın bulunacağı kütüphanenin 2017 yılı sonunda faaliyete geçmesi planlanıyor. Kütüphane için yurtiçinden ve yurtdışından yeni eser alımlarının devam ettiği de öğrenildi. Halen sadece Cumhurbaşkanlığı personeli ve yakınlarının kullanabildiği Cumhurbaşkanlığı Kütüphanesi’nde 20 binin üzerinde yayın, 352 nadir yazma eser bulunuyor. Mevcut kütüphaneye dışarıdan gelenler ise ancak özel izinle kitapları okuyabiliyor. Yeni yapılacak Cumhurbaşkanlığı Kütüphanesi için ilk etapta 300 binin üzerinde kitap alındığı belirtiliyor.

Haberin Devamı

Yeni kütüphane Millet Camisi, Beştepe Kongre ve Kültür Merkezi’nin ardından Saray’ın halka açık üçüncü binası olacak. 24 saat halkın kullanımına açık olacak kütüphanenin tam anlamıyla bir yaşam merkezi olması da planlanıyor. Kütüphanenin sergiler ve farklı programlarla ilim ve tarih merkezi olacağı belirtiliyor. Kütüphanede çocuk, öğrenci ve araştırmacılar için ayrı ayrı yerler bulunacak. Kütüphanede bugüne kadar birçok kişi ve kurumdan bağışlanan özel koleksiyonlar, nadir eserler, elyazmaları, fermanlar, haritalar, fotoğraflar, pullar ve gravürler de kullanıcılara sunulacak. Kütüphanede bir de eski ve yeni ciltleme işlerinin yapılacağı mücellithane bulunacak.

Haberle ilgili daha fazlası:

BAKMADAN GEÇME!