Büyük şehirleri arkanızda bırakıp sakinliği, mimarileri, doğa harikaları ve hikâyeleriyle ilgi uyandıran Ege’nin güzelliklerine doğru yola çıkmaya ne dersiniz? Bu hafta uzmanlarımıza ‘Ege'nin sonbaharda görülmesi gereken güzellikleri nereler?’ diye sorduk. 5 şehirden keşfedilmeyi bekleyen 10 adresi önerdiler.
#RotaFelsefe Thales’le başlamıştır. O ilk filozoflardan olup felsefenin ve bilimin öncüsü kişi olarak kabul edilir. Thales gerçek bir soyludur ama “soylu” sözcüğü o zamanlar geçerli bir tanım olmadığı için oldukça “varlıklı” bir aileden geldiğini söyleyelim.
#1Ülkemizde pek çok değerli antik yerleşke kazı çalışmaları neticesinde gün yüzüne çıkarılmıştır. Milet Antik Kenti, yerli ve yabancı turistlerin ilgisini çeken tarihi yerleşimlerden biridir. Bu bağlamda Milet Antik Kenti nerede? Milet Antik Kenti hakkında bilgi, tarihi, efsanesi, giriş ücreti ve ziyaret saatleri (2023) hakkında bilgileri derledik.
#Milet Antik KentiUluslararası Zeytin Konseyi’nin (IOC) girişimi ve UNESCO’nun kararıyla zeytin ağacı, Dünya Somut Olmayan Kültürel Miras Listesi’ne eklendi ve 26 Kasım’ın ‘Dünya Zeytin Günü’ olarak kutlanması kararı alındı. Bu özel gün yaklaşırken ölmez ağaca bir şükran borcu olarak dünyanın en eski zeytin işleklerinden birine, Urla’daki Klazomenai’ye düşürdüm yolumu. Bu kadim ağaca bir kez daha âşık oldum.
#HürriyetEge Denizi’nin iki yakasında, benzer kültürleri ve benzer coğrafyaları paylaştığımız Yunanistan’a çevirelim bu hafta da rotamızı. Konforu tarihle ve doğayla buluşturan tatil noktalarından biri olan fakat adı fazla anılmayan bir yere, Mora Yarımadası’nın Mesinya Bölgesi’ne davet ediyorum sizi.
#GeziAra Güler, tam 63 yıl önce kışa yakın güneşli ve aydınlık bir günde meraklı bir fotomuhabiri olarak Aydın’a gitmişti. Üçüncü ölüm yıldönümü vesilesiyle usta fotoğrafçının izinde yaptığımız yolculukta rotamızı genişletip Toscana’yı anımsatan Doğanbey’e uğradık, Söke’nin 100 yıllık körüklü efe çizmesi ustalarıyla selamlaştık.
#HürriyetDüşüncesinin temelinde doğa, hayvan ve insan sevgisi yatan, Türkiye’nin ilk Vegan Festivali’nin üçüncüsü bu yıl 19-22 Nisan tarihleri arasında Didim’deki Apollon Tapınağı’nın olduğu bölgede gerçekleşecek. Didim Belediyesi’nin öncülüğünde düzenlenecek festivalde, veganlık ve vegan beslenme üzerine birçok etkinlik sizi bekliyor.
#AydınGeçtiğimiz günlerde Amerika’dan ülkemize gelen “Çingene Kızı” mozaiğinin devamı, son zamanlarda kültür ve turizm alanındaki en önemli gelişmelerden biri. 1960’lı yıllarda Amerikalı bir sanat taciri tarafından Ohio Üniversitesi’ne satılan ve yaklaşık 60 yıldır kendi topraklarından uzakta sergilenen bu eserler Kültür ve Turizm Bakanlığı ile Gaziantep Belediye Başkanı Fatma Şahin’in yoğun çabaları sonucunda ülkemize getirildi. Tam 6 yıl boyunca süren görüşmeler sonucunda, Çingene Kızı Fatma Şahin’in de dediği gibi ailesine kavuştu.
#Türkiye'den Kaçırılan Tarihi EserlerDİDİM TİCARET ODASI'NIN VE DİDİM BELEDİYESİ'NİN ANA SPONSORLUĞUNDA, ESNAF VE SANATKARLAR ODASI, ESNAF KREDİ VE KEFALET KOOPERATİFİ, OLTA BALIKÇILIĞI FEDERASYONU VE DİDİM SEYAHAT SPONSORLUĞUNDA 1. DİDİM AMATÖR OLTACILAR TURNUVASI 2-3 MAYIS 2015 TARİHLERİNDE GERÇEKLEŞECEK.
- Roma döneminde Milet Antik Kenti ile Didim Apollon Tapınağı arasında halkın kahinlerle görüşmek için kullandığı ve "kutsal" olarak gördüğü yol, 2 bin 600 yıl sonra restore edildi - Aydın Kültür ve Turizm Müdürü Nuri Aktakka: "Kutsal yolda yürüyüş yapan yerli ve yabancı turistler o dönemlerin izlerini görmenin yanı sıra doğal hayatı izleme imkanı da bulacak" - "Kutsal yolda, uluslararası yürüyüş etkinlikleri, festivaller düzenlemeyi planlıyoruz"
Milet Antik Kenti'nde, 1900'lü yılların başında kazı çalışmaları yapılmış mağaranın zemininde zamanla biriken toprağın, ziyaretçilerin daha iyi koşullarda gezebilmesi için temizlenmesi sırasında pişmiş topraktan yapılmış parmak figürleri bulundu. Bulunan eserler, mağaranın antik dönemde kutsal alan olarak kullanıldığını gösteriyor.
Aydın’da, her yıl yaklaşık 1 milyon turistin ziyaret ettiği antik kentin içinde bulunan Milet Müzesi, kaderine terkedildi. 5 yıl önce kapısına kilit vurulan müze 5 kez soyuldu. 600 yıllık Menteşeoğlu Kervansarayı, Menteşeoğulları Tekkesi, Roma hamamı, medrese, sinagog ziyarete kapatıldı.