Buket YETİŞŞİN / DİDİM (Aydın), (DHA)
Oluşturulma Tarihi: Haziran 01, 2012 00:00
Didim'de, turizm çeşitliliğinin artırılması amacıyla tarihi Milet Antik Kenti'nden Apollon Tapınağı'na kadar uzanan Kutsal Yol'un bisiklet ve yürüyüş yolu yapılmasına çalışılıyor.
Didim'de, turizm çeşitliliğinin artırılması amacıyla tarihi Milet Antik Kenti'nden Apollon Tapınağı'na kadar uzanan ve sadece bir bölümü ortaya çıkarılan Kutsal Yol'a, bisiklet ve yürüyüş yolu kazandırılması amacıyla hazırlanan proje kapsamında aralarında Aydın İl Kültür ve Turizm Müdürü Nuri Aktakka'nın yeraldığı heyet incelemelerde bulundu.
Didim'den Milet Antik Kenti'ne gidiş ve dönüş olmak üzere bisiklet ve yürüyüş yolunun tespitinin yapılması ve aynı zamanda Kutsal Yol üzerinden güzergahın sağlanması amacıyla yapılan inceleme gezisine, İl Kültür ve Turizm Müdürü Nuri Aktakka'nın yanısıra, Didim Turizm Altyapı Hizmet Birliği (DİTAB) Başkanı Salih Bankoğlu, Milet Müzesi arkeologlarından Hasibe Akad İslam, Kuşadası Dağcılık İhtisas Kulübü Başkanı Mustafa Aksoy, Bisikletçiler Derneği Aydın Temsilcisi Emre Polat ve Aydın İl Özel İdare Planlama ve Proje Müdürlüğü'nden Hüsamettin Ayaz katıldı. Heyet, Milet Antik Kenti'nden başladığı 20 kilometrelik yürüyüşü, Balat, Akköy, Yalıköy, Mavişehir Mahallesi üzerinden Apollon tapınağının sınırları içerisinde yer alan Kutsal Yol'un bitiş noktasında tamamladı.
Aydın İl Kültür ve Turizm Müdürü Nuri Aktakka, gazetecilere yaptığı açıklamada, mevcut Kutsal Yol'un turizme kazandırılması ve yürüyüş yolunun yapılması amacıyla bölgede incelemelerde bulunduklarını belirtti. Aktakka, “Antik çağda Milet'ten Apollon'a bir kutsal yol var. O dönemde Milet'e gemilerle gelenler, kahinlik bilicilik merkezi olan Apollon'a bu yoldan geçerek geliyorlardı. Bunu bir inanç uğruna yapıyorlardı. Bu yol halen mevcut olan bir yol” dedi. Yolun turizme kazandırılması için neler yapılabileceğini ele aldıklarını anlatan Aktakka, “Dağcılık ve bisiklet federasyonundan fikir ve önerilerini alacağız ve bunların olabilirliği hususunda bakanlığımıza başvuruda bulunacağız. Uygun görülecek projeleri, burada gündeme getirmeye çalışacağız. Bu Aydın turizminin çeşitlendirilmesi açsından da çok önemli” dedi.
“O DÖNEMİ YAŞIYORSUNUZ”
Didim Turizm Altyapı Hizmet Birliği (DİTAB) Başkanı Salih Bankoğlu da, Kültür ve Turizm Müdürlüğü ile projeler konusunda ortak çalışmalar yaptıklarını ve gerekli desteği aldıklarını belirtti. Bankoğlu, “Burada, hiçbir ülkenin sahip olamayacağı değerlere sahip oluşumuz en büyük avantajımız. Yani hala günyüzüne çıkmamış o kadar değerimiz var ki. İşte bunlardan bir tanesi de kutsal yol. Aslında çok deklare ediliyor ama maalesef göründüğü gibi tam olarak turizme açılmış değil. Bu yolun mutlak suretle Apollan Tapınağı ile bağlanması gerekiyor” dedi. Turizm çeşitliliğini artırmanın deniz, kum ve güneşten ibaret olmadığını ifade eden Bankoğlu, “Bu değerlerin günyüzüne çıkartılıp hem yurt içinde hem de yurt dışında tanıtımını yapmayı ve daha fazla turistin gelmesini sağlamayı hedefledik. Zaten yapılan incelemede de buraya hayran olmamak mümkün değil. 20 kilometrelik bir yol yürüdük ve muhteşem bir tabiat vardı. O dönemi yaşıyorsunuz ve dolayısıyla burayı halkımıza ve dünya kamuoyuna sunmamız lazım. Bunları yapabilmemiz için Bakanlığın izni gerekiyor. Biz gerekli temaslarda bulunacağız ve burayı turizme kazandıracağız” dedi.
İKİ ZENGİNLİK BİRARADA
Kuşadası Dağcılık İhtisas Kulübü yöneticilerinden Mustafa Aksoy da, hem doğa hem de kültürel zenginliğin bir arada bulunmasının zor olduğunu belirterek, “Ülkemiz doğa sporları anlamında bir çok zenginliğe sahip fakat bunlar açığa çıkarılamıyor. Bugün burada bunu aşmış bulunuyoruz diye düşünüyorum. Çünkü var olan çok güzel bir doğa olayının içerisindeyiz. Hem tarihi hem de doğa olarak iki işi bir arada ele aldık. İki zenginliği bir arada yakalamak her yerde denk gelen bir durum değildir. Bu proje gerçekleştiği takdirde Didim için güzel bir adım atılmış olacak” dedi.
Heyet daha sonra kutsal yolun ortaya çıkarılan bölümlerini de gezerek fikir alışverişinde bulundu.