Güncelleme Tarihi:
AYDIN İl Kültür ve Turizm Müdürü Doç. Dr. Umut Tuncer, Milet Müze Müdürü Baran Aydın ve Milet Antik Kenti Kazı Başkanı Prof. Dr. Christof Berns, Milet Antik Kenti’nde incelemelerde bulundu. Aydın İl Kültür ve Turizm Müdürü Doç. Dr. Umut Tuncer, Milet’teki Büyük Tiyatro’nun temel kısmında o dönemde kutsal olduğuna inanılan bir su mağarası keşfedildiğini belirterek, mağarayı tamamen temizleyerek yerli ve yabancı turistlerin ziyaretine açtıklarını söyledi.
HEYKEL PARÇALARI BULUNDU
Milet Müze Müdürü Baran Aydın ise Milet Antik Kenti’ndeki bu su kaynağının zamanla kutsallık kazandığını kaydetti. Roma döneminde tiyatronun ayağının olduğu yerde dış cephede 5-6 adet bir kemerli, 5 niş mimarisi görüldüğünü ifade eden Aydın, “Üstteki tiyatro da buna benzetilmek istenmiş. Yine arkeologlar tarafından içinde yapılan çalışmalarda birçok heykel parçası ve çeşitli figürler bulundu. Bu da bize buranın bir kutsal alan olduğunu gösteriyor. Ziyaretçilere yeni bir destinasyon yaratma noktasında bu çalışmaları yaptık. İnsanları çeşitli hastalıklardan iyileştiren faydalı bir suyun varlığından hareketle bekli de o dönemde tiyatronun önü limandı ve gelen gemiciler burada tedavi görüyordu. O dönemde küçük bir hastane görevi yapan bir yer olduğunu düşünüyoruz” dedi.
DOĞAL MAĞARAYI İŞLEMİŞLER
Milet Antik Kenti Kazı Başkanı Prof. Dr. Christof Berns de tiyatronun ayağında kutsal mağara bulunduğunu dile getirerek, şu bilgileri verdi: “Muhtemelen Helenistik dönemde yapıldı. Doğal bir mağara ama M.Ö. 3’üncü yıllarda var olan kayaları işleyerek içinde bir takım aktiviteler yapılmış. Bu aktivitelerden adak objeleri bulduk. Bu nedenle buranın kutsal bir yer olduğunu düşünmekteyiz. Yunan antik dönemindeki tanrıların birine hediye olarak adak verildiğini, yani insanların dilek tuttuklarını düşünüyoruz. Mağaranın içinde bir su küveti var. Bu suyun kutsal aktiviteler için kullanıldığını düşünüyoruz.”